Ola21xxxx 0 Napisano Marzec 7, 2016 Witam , stosował ktoś z was dietę 1000 kcal ? jakie są efekty ? co jedliście na takiej diecie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 8, 2016 Dieta 1000 kalorii - charakterystyka i podstawowe zasady - dieta 1000 kalorii to dieta, która dziennie dostarcza organizmowi około tysiąca kalorii - jeśli jest rzetelnie stosowana, tygodniowo można pozbyć się od 0.5 do 1 kg (można stracić nawet 2-4 kg, ale ale po 2-3 miesiącach spadek wagi zatrzymuje się - przemiana materii spowalnia) - w czasie trwania diety 1000 kalorii można spożywać wszystkie niezbędne dla organizmu składniki (białka, tłuszcze, węglowodany), ale w ograniczonych ilościach - dieta 1000 kalorii - jej jadłospis wymaga zaplanowania 5 posiłków dziennie: śniadanie (250 kcal), drugie śniadanie (100 kcal), obiad (350 kcal), podwieczorek (100 kcal) i kolacja (200 kcal) - małe przekąski w ciągu dnia, jak jogurt czy owoc należy traktować jako posiłek! - przez miesiąc z tej diety mogą korzystać wszyscy - oprócz kobiet karmiących i ciężarnych, a także dzieci (potem należy to skonsultować z lekarzem) - żywieniowcy uważają, że dieta 1000 kalorii jest jedną z bezpieczniejszych i zdrowszych diet, bo nie pozbawia organizmu potrzebnych składników i dostarcza je w pożądanej ilości. DIETA 1000 KALORII - JADŁOSPIS: Dzień 1. Śniadanie: Omlet z trzech białek z dżemem niskosłodzonym (łyżeczka), szklanka mleka 0,5 proc., 1 mała gruszka Drugie śniadanie: Kromka pieczywa graham lub razowego, plaster chudej wędliny, liść sałaty, ogórek Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem Podwieczorek: 1/2 kubka jogurtu + 1 plaster ananasa Kolacja: Chudy twarożek z ogórkiem i pomidorem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 9, 2016 Dzień 2. Śniadanie: Dwie kromki pieczywa pełnoziarnistego, pomidor, kilka liści sałaty, chudy twaróg. Drugie śniadanie: 1 małe jabłko lub 2 marchewki Obiad: Pół woreczka kaszy gryczanej, dwa plastry pieczonego schabu, surówka z marchewki i jabłka Podwieczorek: Serek wiejski z porem i kukurydzą Kolacja: Omlet ze szpinakiem z 2 jaj Dzień 3. Śniadanie: Kawa bez cukru lub herbata, jogurt 0% tł. z 2 łyżkami płatków kukurydzianych/musli Drugie śniadanie: Dwie kromki pieczywa pełnoziarnistego, pomidor, kilka liści sałaty, chudy twaróg Obiad: 100 g dorsza smażonego na łyżce oliwy z oliwek, surówka warzywna Podwieczorek: Szklanka kisielu, jabłko Kolacja: Trzy kromki chleba "Wasa", cztery plastry wędzonej piersi kurczaka, dwa liście sałaty, ogórek kiszony Dzień 4. Śniadanie: Dwa jajka na miękko, dwie kromki pieczywa pełnoziarnistego. Drugie śniadanie: Pół puszki tuńczyka w sosie własnym, 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej, szklanka soku pomidorowego. Obiad: 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko, 10 dag piersi kurczaka uduszonej z warzywami Podwieczorek: Starta marchew z jabłkiem Kolacja: Pełnoziarnista kromka chleba z chudą wędliną Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 9, 2016 Dzień 5. Śniadanie: Jajko smażone na łyżce masła i kromka chleba pełnoziarnistego.Bułka z 2 łyżeczkami dżemu. Drugie śniadanie: 2 kromki pumpernikla z chudą wędliną Obiad: Mrożone warzywa na patelnię (pół op.) i filet z łososia z patelni grillowej Podwieczorek: Grejpfrut Kolacja: Pita po włosku z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi Dzień 6. Śniadanie: Owsianka jabłkowa Drugie śniadanie: 1 opakowanie chudego serka wiejskiego Obiad: Pierś z kurczaka pieczona, 2 gotowane ziemniaki, 60g brokułów gotowanych na parze Podwieczorek: Filiżanka zupy pomidorowej Kolacja: Sałatka z wędzonej makreli z pomidorami Dzień 7. Śniadanie: Kawa zbożowa z mlekiem bez cukru, pumpernikiel z masłem i chudą wędliną, pomidor Drugie śniadanie: Sałata (trzy liście) z warzywami, wędzonym łososiem (ok. 50 g) i oliwą Obiad: Makaron z pomidorem i papryką Podwieczorek: Mały kubek jogurtu owocowego Kolacja: 2 grzanki z pełnoziarnistego chleba posmarowanego cienko masłem, z liściem sałaty, plastrem gotowanej chudej szynki i plastrem świeżego ogórka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 9, 2016 Jadłospis podczas diety 1000 kalorii powinien być bogaty w produkty zawierające błonnik, kasze gruboziarniste, odtłuszczone mleko,chude mięsa, ryby morskie, drób bez skóry, warzywa, nieduże ilości owoców. Przed każdym posiłkiem dobrze jest wypić szklankę niegazowanej wody mineralnej z dodatkiem cytryny - przyspieszy trawienie i wypełni żołądek oraz dostarczy witaminy C. Dla prawidłowego chudnięcia niezbędny jest ruch - przynajmniej godzina dziennie. Dieta 1000 kalorii - czego unikać w jadłospisie? Z diety bezwzględnie należy wykluczyć tłuste mięsa i wędliny, pełnotłuste mleka i jego przetwory, słodycze, chipsy, solone orzeszki. Jeśli zdecydujesz się na program "Dieta 1000 kalorii - jadłospis", pamiętaj, że wymaga on rezygnacji ze słodzenia cukrem i zagęszczania dań mąką i zasmażkami. Zamiast śmietany i majonezu warto używać chudego mleka, a do sałatek odrobiny oliwy z oliwek, a smażenie zastąpić pieczeniem na ruszcie, gotowaniem, pieczeniem w folii. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość PODOBA72 Napisano Wrzesień 15, 2016 oj to nie prawda że nie wolno używać oleju do pieczenia ;) ja dziennie używam z 4 łyżek do obiadu zazwyczaj i jakoś chudnę więc nie popadajmy w paranoje że nic nam nie wolno;) odchudzanie ma być przyjemne by zakończyć je z uśmiechem na twarzy a nie płacząc w poduszkę znowu mi się nie udało;) ja jadam regularnie jakoś sobie nie zakazuję wszystkiego przyjmuję suplementację African Mango http://szczupla-kobieta.pl i chodzę na szybkie spacery z kijkami;) i tyle a schudłam 6kg w miesiąc! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Wrzesień 15, 2016 dieta 1000 kcal 9 kg w 28 dni PIERWSZY DZIEŃ Śniadanie: owocowa sałatka z mandarynki, połowy banana, kiwi i jabłka oraz sokiem z cytryny, 1 kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowanego margaryną. Przekąska: razowy sucharek posmarowany łyżeczką masła. Obiad: 3 pokrojone marchewki gotujemy ze szklanką brokułów w 100 ml warzywnego bulionu (8 minut). Na łyżeczce oleju smażymy filet z kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do warzyw oraz ugotowanego ryżu (2 łyżki). Kolacja: sałatka z 3 liści kapusty pekińskiej, zielonej sałaty, pokrojonych 2 pomidorów, surowego ogórka, 1 żółtej papryki, polana sosem winegret. DZIEŃ DRUGI Śniadanie: grzanka z 1 kromeczki pełnoziarnistego chleba posmarowanego margaryną, 1 jajko ugotowane na miękko, 1 mandarynka. Przekąska: grzanka z pełnoziarnistego chleba i świeży ogórek. Obiad: 2 pokrojone marchewki, pół żółtej papryki, szklanka drobno pokrojonej kapusty włoskiej, 6 łyżek konserwowej kukurydzy, 2 pokrojone w kostkę pomidory - dusimy w 1 łyżeczce oleju oraz gotujemy z 3/8 litra warzywnego bulionu (10 minut). Dodajemy do tego ugotowany makaron (pół szklanki), posypujemy startym parmezanem (1 łyżka) i posiekaną natką pietruszki. Kolacja: 2 grzanki z pełnoziarnistego chleba posmarowanego cienko niskotłuszczową margaryną, z listkiem sałaty, plastrem gotowanej chudej szynki i plastrem ananasa lub świeżego ogórka. DZIEŃ TRZECI Śniadanie: musli z połową banana, kubkiem chudego jogurtu (150 g). Przekąska: 1 małe jabłko lub 2 marchewki. Obiad: 2 ugotowane, pokrojone w plasterki ziemniaki, po połowie pokrojonej papryki zielonej, czerwonej i żółtej, podsmażonej na 2 łyżeczkach oleju. Paprykę mieszamy z ziemniakami i zalewamy sosem z 2 jajek, 2 łyżek wody, doprawionym solą i pieprzem. Taki omlet przez 2 minuty smażymy, a chwilę przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Kolacja: sałatka z pokrojonych 3 pomidorów, świeżego ogórka, cebuli, plastra sera feta lub sera białego, liści sałaty i sosu winegret, do tego 1 kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowanego margaryną. DZIEŃ CZWARTY Śniadanie: 1 bułka grahamka posmarowana margaryną, z plasterkiem żółtego sera i kiszonym ogórkiem. Przekąska: filiżanka capuccino, 1 kromka chrupkiego chleba. Obiad: 2 kostki mrożonego morszczuka (filet) solimy, pieprzymy i skrapiamy cytryną, następnie smażymy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy do tego pokrojone 2 pomidory, cebulę, żółtą lub zieloną cukinię, bądź w zamian 6 łyżek konserwowej kukurydzy i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Jemy z grzanką. Kolacja: 150 g chudego kremowego twarożku mieszamy z pokrojonymi 2 plasterkami ananasa z puszki, mandarynką, połową banana i jabłkiem, ewentualnie dodajemy słodzik. DZIEŃ PIĄTYPIERWSZY DZIEŃ Śniadanie: owocowa sałatka z mandarynki, połowy banana, kiwi i jabłka oraz sokiem z cytryny, 1 kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowanego margaryną. Przekąska: razowy sucharek posmarowany łyżeczką masła. Obiad: 3 pokrojone marchewki gotujemy ze szklanką brokułów w 100 ml warzywnego bulionu (8 minut). Na łyżeczce oleju smażymy filet z kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do warzyw oraz ugotowanego ryżu (2 łyżki). Kolacja: sałatka z 3 liści kapusty pekińskiej, zielonej sałaty, pokrojonych 2 pomidorów, surowego ogórka, 1 żółtej papryki, polana sosem winegret. DZIEŃ DRUGI Śniadanie: grzanka z 1 kromeczki pełnoziarnistego chleba posmarowanego margaryną, 1 jajko ugotowane na miękko, 1 mandarynka. Przekąska: grzanka z pełnoziarnistego chleba i świeży ogórek. Obiad: 2 pokrojone marchewki, pół żółtej papryki, szklanka drobno pokrojonej kapusty włoskiej, 6 łyżek konserwowej kukurydzy, 2 pokrojone w kostkę pomidory - dusimy w 1 łyżeczce oleju oraz gotujemy z 3/8 litra warzywnego bulionu (10 minut). Dodajemy do tego ugotowany makaron (pół szklanki), posypujemy startym parmezanem (1 łyżka) i posiekaną natką pietruszki. Kolacja: 2 grzanki z pełnoziarnistego chleba posmarowanego cienko niskotłuszczową margaryną, z listkiem sałaty, plastrem gotowanej chudej szynki i plastrem ananasa lub świeżego ogórka. DZIEŃ TRZECI Śniadanie: musli z połową banana, kubkiem chudego jogurtu (150 g). Przekąska: 1 małe jabłko lub 2 marchewki. Obiad: 2 ugotowane, pokrojone w plasterki ziemniaki, po połowie pokrojonej papryki zielonej, czerwonej i żółtej, podsmażonej na 2 łyżeczkach oleju. Paprykę mieszamy z ziemniakami i zalewamy sosem z 2 jajek, 2 łyżek wody, doprawionym solą i pieprzem. Taki omlet przez 2 minuty smażymy, a chwilę przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Kolacja: sałatka z pokrojonych 3 pomidorów, świeżego ogórka, cebuli, plastra sera feta lub sera białego, liści sałaty i sosu winegret, do tego 1 kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowanego margaryną. DZIEŃ CZWARTY Śniadanie: 1 bułka grahamka posmarowana margaryną, z plasterkiem żółtego sera i kiszonym ogórkiem. Przekąska: filiżanka capuccino, 1 kromka chrupkiego chleba. Obiad: 2 kostki mrożonego morszczuka (filet) solimy, pieprzymy i skrapiamy cytryną, następnie smażymy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy do tego pokrojone 2 pomidory, cebulę, żółtą lub zieloną cukinię, bądź w zamian 6 łyżek konserwowej kukurydzy i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Jemy z grzanką. Kolacja: 150 g chudego kremowego twarożku mieszamy z pokrojonymi 2 plasterkami ananasa z puszki, mandarynką, połową banana i jabłkiem, ewentualnie dodajemy słodzik. DZIEŃ PIĄTY Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość56464byb Napisano Wrzesień 15, 2016 DZIEŃ SZÓSTY Śniadanie: grzanka z 1 kromeczki pełnoziarnistego chleba posmarowanego margaryną, 2 łyżki serka homogenizowanego 0% tłuszczu, wymieszanego z posiekaną natką pietruszki. Przekąska: 1 szklanka soku warzywnego, 1 kromka chleba chrupkiego z 1/2 łyżeczki margaryny. Obiad: w osolonej wodzie gotujemy szklankę mrożonej zielonej fasolki (10 minut). 100 g chudego twarożku doprawiamy pieprzem i solą czosnkową lub selerową oraz 2 łyżkami ziół. Teraz kroimy 2 ugotowane wcześniej ziemniaki na ćwiartki i smażymy na 1 łyżce oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Jemy z fasolką. Kolacja: 1 kromka razowego chleba posmarowana margaryną z pokrojonym w plasterki jajkiem ugotowanym na twardo i listkiem sałaty, do tego 2 marchewki. DZIEŃ SIÓDMY Śniadanie: grzanka z 1 kromki pełnoziarnistego chleba posmarowanego margaryną, jajecznica z 1 jajka na 2 łyżkach chudego (0,5% tłuszczu) mleka ze szczypiorkiem. Przekąska: 1/2 kubka jogurtu owocowego z 1 plastrem ananasa z puszki. Obiad: kapuściana zupa z 2 szklanek pokrojonej kapusty włoskiej, 2 startych marchewek, 2 średnich, pokrojonych w kostkę ziemniaków. To wszystko dusimy w łyżce oleju, dolewamy 1 szklankę warzywnego bulionu i gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy jeszcze łyżkę chudej śmietany, posypujemy pokrojonym w kostkę plastrem żółtego sera. Kolacja: pełnoziarnista bułka posmarowana łyżeczką margaryny, z listkiem sałaty, kiszonym ogórkiem, 1 podzieloną na połówki parówką drobiową i ketchupem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach