Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wynajem mieszkania, pytanie dla osob, ktore wynajmuja

Polecane posty

Gość gość

Zamierzam szukac mieszkania w innym miescie. Gdzie najlepiej szukac ogloszen? Na co uwazac? Kwestia umowy? Czy przed wynajmem spisywaliscie wszystko co znajduje sie na stanie mieszkania i ewentualne usterki?

Gość gość
Tak trzeb być b.skrupulatnym, niby wydaje się wszystko oczywiste ale pózniej dochodzi do konfliktu,

Gość gość
Zaznacz ze właściciel nie może przylazic kiedy chve

Gość gość
Jak wyglada spisywanie stanu mieszkania + ew okres wymowienia?

Gość gość
up

Gość gośćona999
ja WYNAJMUJĘ mieszkanie w Krakowanie. umowa spisania- w niej co znajduje się w mieszkaniu szafy, wersalki, pralka itp. itd., koszt miesięcznego wynajmu , termin do kiedy placic czynsz oraz czy do rak wlasciciela czy na konto bankowe, oraz ile zostało pobranej kaucji zwrotnej.

Gość gość
Dziekuje za odp., czy macie tez w umowie jaki rodzaj jest to umowy i na ile wczesniej mozna zrezygnowac? Czy ubezpieczenie mieszkania tez placicie osobno?

Gość gość
Ja wynajmuje pokoje, któryś rok więc doświadczenie w tym mam :P Mogę Ci doradzić, że: -Ogloszeń najlepiej szukac w necie np na olx.pl -No co uważac?- przede wszystkim na to jakie są opłaty, jakie rachunki, wszystko sie dopytaj bo czesto koszty sa wyższe niż podają właściciele na poczatku. Poza tym zwróć uwagę z KIM będziesz mieszkała, osobiście nie radzę mieszkania z właścicielami i studentami lubiącymi imprezować -Jeśli chodzi o umowę najlepiej zawieraj ją z miesięcznym wypowiedzeniem, zwroc uwagę kto ponosi odpowiedzialność za jakie usterki i na czyj koszt maja byc naprawiane - co do ostatniego pytania- to nigdy sie z czymś takim nie spotkałam i generalnie nie miałam z tego tytułu problemów, ale jeśli Ci na tym zalezy to popros właściciela o taka liste

Gość gość
21:44- nigdy nie zdarzyło mi się płacić osobno ubezpieczenia... Co do okresu wypowiedzenia- czasem jest zawarte umowie, a czasem nie, ale lepiej żeby było miesięczne czy dwumiesięczne wypowiedzenie. Jeśli właściciel nie wspomni w umowie o wypowiedzeniu to ustawowo jest to umowa na czas nieokreślony, więc można ją wypowiedzieć w ciągu dwóch miesięcy na podstawie Kodeksu Postepowania Administracyjnego. Czasem wlasciciele chcą zawierac umowę na czas określony np na rok, ale nie radziłabym Ci bo nigdy nie wiadomo jakie niespodzianki mogą Cię spotkać np głośni sąsiedzi i będzie Ci trudno zerwać taką umowę

Gość gość
21:51 bardzo dziekuje za wpis. Na olx sprawdzalam, oglaszaja sie tam osoby prywatne +agencje. KOrzystniej wyjdzie przez osoby pryw?? Chce wynajac okolo 50m2 - zauwazylam, ze ceny np podaja za wynajem 1200 do tego trzeba doliczyc czynsz+inne oplaty, wiec min 500zl do tego a pewnie w praniu wyjdzie cos wiecej.... to najgorsze - co do usterek to jestem uczulona, moj znajomy wynajmowal mieszkanie, przed wynajmem nie spisal peknietej kafelki i przy oddawaniu mieszkania naliczyli mu kase za te kafelke. Dlatego nastepnym razem sprawdzal wszytko dokladnie czy nie jest uszkodzone - ok, bede pamietac o mscznym wypowiedzeniu, ale moze byc i taki wynajmujacy, ktory chce tylko na rok i z tym moze byc ciezko, zeby wymowic np. przy glosnych sasiadach czy innych problemach

Gość gość
Zdaje sobie tez sprawe nie sugerowac sie zdaniem wczesniejszych lokatorow, bo moga najzwyczajniej zachwalac mieszkanie, zeby odejsc bez problemow np msc wczesniej w zamian za znalezienie nowych lokatorow. Czy taka umowa moze byc spisana odrecznie? np. dane z dowodow, info o kaucji, przelewie kasy- ja bym wolala przez bank bo jest slad, do reki to moze sie wyprzec, ze nie placilam.

Gość gość
To ja z 21:51- tak umowa może byc spisana odręcznie ( już taką raz podpisywałam), nie ma to większego znaczenia czy jest spisana odręcznie czy na komputerze, ważne żeby oczywiście podpis był własnoręczny Ja zawsze wynajmowałam pokój od osób prywatnych także nie wiem jak jest z agencjami, jak dotąd (odpukać) trafiałam na uczciwych i nie naliczali mi za nic kasy dodatkowo... Żeby kaucja Ci nie przepadła najlepiej umów się z właścicielem,że to będzie kasa wliczona w ostatni miesiąc i o tyle mniej zapłacisz (jak oczywiście nic nie zniszczysz itd)- i wtedy Ci nie przepadnie, lepiej tak zrobic bo właściciele słyszałam, ze czasem kombinują żeby nie oddać kaucji na koniec Jeśli zalezy Ci na spokoju to szukaj stancji z jak najmniejszą ilością osob ( jesli sie tak uda oczywiście) i z osobami pracującymi Jeśli lubisz imprezować to lepsi będą studenci, ale wtedy jest rożnie z czystością, na 90% będą problemy ze sprzątaniem A najgorzej jest wynajmować mieszkanie z właścicielem, nawet jeśli to młody własciciel/elka, wtedy jest z reguły wieczne wtrącanie się, zero prywatności, wchodzenie Ci do pokoju, skręcanie grzejników, afery za zuzycie np wody itd

Gość gość
Bez różnicy jaki będziesz miała na umowie czas wypowiedzenia jesli jest nie zgodny z ustawa o chronie praw lokatorów i tak to co w umowie jest nie ważne a nie pamiętam jakie tam sa zapisy. Ale przy umowie na czas nieokreślony masz trzy miesiące chyba wiec nawet jak wpiszesz miesiąc taki zapis w umowie jest nie waz n y

Gość gość
I jesli umowę podpiszesz z miesięcznym wypowiedzeniem a właściciel będzie cham to potem kaze ci płacić te dwa miesiące bo taki jest zapis w ustawie. Wiec najpierw zapoznaj sie z ustawa a potem twórzcie umowę. Ustawa jest zawsze ponad Umowa. I wszelkie zapisy w umowie nie zgodne z ustawa nie obowiazuja was i sa nie zgodne z prawem

Gość gość
sorry doczytałam, ze chcesz wynajmować całe mieszkanie, to wtedy kwestia wspołlokatorów oczywiście odpadnie :) U mnie w mieście kawalerki są strasznie drogie, czasami pokój kosztuje 800- 1000 zł więc niestety nawet nie myślę o wynajmie takiej :( Ale czasem zdarzają się szczególne okazje, grunt to dobrze szukać i szybko odp na ogłoszenie bo potrafią zniknąć z dnia na dzien jesli oferta jest dobra

Gość gość
Kodeks postepowania administracyjnego ima sie zupełnie czegos innego

Gość gość
"Kiedy można wypowiedzieć umowę na czas nieoznaczony? Wypowiedzenie umowy zawartej na czas nieoznaczony jest normalnym sposobem zakończenia najmu. Termin wypowiedzenia zależy od okresu płacenia czynszu. Jeżeli czynsz płatny jest w odstępach czasu dłuższych niż miesiąc wtedy umowę można wypowiedzieć najpóźniej na trzy miesiące naprzód na koniec kwartału kalendarzowego Jeżeli czynsz płatny jest miesięcznie wtedy umowę można wypowiedzieć na miesiąc naprzód na koniec miesiąca kalendarzowego Jeżeli przedmiotem najmu jest lokal a czynsz płatny jest miesięcznie wtedy umowę można wypowiedzieć na trzy miesiące naprzód na koniec miesiąca kalendarzowego. Jeżeli czynsz jest płatny w odstępach krótszych niż miesiąc ale dłuższych niż jeden dzień wtedy umowę można wypowiedzieć na trzy dni na przód Jeżeli czynsz płatny jest dziennie wtedy umowę najmu można wypowiedzieć na jeden dzień naprzód. Kiedy można wypowiedzieć umowę na czas oznaczony? Umowy najmu na czas oznaczony co do zasady nie można wypowiedzieć. Jednak kodeks cywilny przewiduje i od tej reguły poważny wyjątek. Najemca i wynajmujący mogą wypowiedzieć umowę tylko w sytuacjach określonych w umowie. Oznacza to, że w umowie muszą znaleźć się zapisy, mówiące kiedy można wypowiedzieć umowę najmu. Z przepisów wynika również, że zawarcie klauzuli „strony mogą wypowiedzieć umowę w dowolnym czasie bez podania przyczyny” jest nie zgodne z prawem."

Gość gość
22:33- Masz rację, coś mi się pomieszało :) Kodeks cywilny to normuje

Gość gość
Kodeks cywilny notuje wszystko to co nie znajduje sie w ustawie. Najlepiej zapoznaj się z ustawa bo tal naprawde ona ciebie w razie w dotyczy. Nie umowa.

Gość gość
Widzisz najlepiej ci wyjdzie na czas nieoznaczony bo. Przy zonaczonym jest problem. Możesz sie wyprowadzić a i tal bbefziwz płacić. Ale za to właściciel nie może ciebie wywalić. I uważaj jak mówią ze tu na rok ale w razie co można rozwiązać żebyś na cwaniaka nie trafila

Gość gość
ja zawierałam zawasze umowy z miesięcznym lub dwumiesięcznym okresem wypowiedzenia i tyle, nigdy nie miałam z tego powodu jakiś nieporozumien... Tak jak pisałam na czas oznaczony bez możliwości wypowiedzenia nie radzę podpisywać umowy, moja kolezanka taka podpisała i tego załowała pozniej bo sąsiedzi nad nią ciagle imprezowali i nie mogła spać po nocach :O Nie mówiąc o innych wadach mieszkania, ktore moga wyjsc po jakims czasie

Gość gość
Dziekuje, za wszystkie odpowiedzi, co najlepiej ( napisze w punktach, moze innym tez sie przyda): 1. W umowie musi byc zawarte: - wszystko co znajduje sie na stanie mieszkania (od sztuccow po meble), - ewentualne usterki, warto sprawdzic czy swiatla dzialaja, czy okna sie dobrze otwieraja itp., -koszt wplaconej kaucji zwrotnej - najlepiej umowic sie z wlascicielem, ze bedzie zaliczony za ostatni miesiac mieszkania o ile nic sie nie zepsulo+ew doplata za liczniki - ustalenie kto ponosi odpowiedzialnosc za konkreten usterki (np zepsula sie pralka- moze sie okazac, ze miala kilka lat i powinna byc wymieniona na koszt wlasciciela itp) - ustalenie gdzie beda wplacane pieniadze za wynajmowanie na konto czy do reki ( moim zdaniem lepiej na konto) - zorientowac sie w kwesti ubezpieczenia mieszkania - dopytac sie o wszystkie rachunki, oplaty, bo w praniu wychodzi wiecej - umowa najlepiej na czas nieograniczony-¨Jeżeli przedmiotem najmu jest lokal a czynsz płatny jest miesięcznie wtedy umowę można wypowiedzieć na trzy miesiące naprzód na koniec miesiąca kalendarzowego. Jeżeli czynsz jest płatny w odstępach krótszych niż miesiąc ale dłuższych niż jeden dzień wtedy umowę można wypowiedzieć na trzy dni na przód ¨... jesli dobrze rozumiem w przypadku wynajmu kawalerki/mieszkania przy umowie nieokreslonej, mozliwosc wyprowadzki po 3mscach?

Gość gość
up

Gość gość
moze ktos ma jakies rady?

Gość gość
Jak dojdzie do konfliktu a ty z orientujesz się że wynajujący nie płacił podadku zawsze go możesz szantażować,

Gość gość
dzieki za rade :)

Gość gość
Jak wyglada placenie za rachujnki w wynajmowanym mieszkaniu? przychodza do wlasciciela czy do lokatora na jego nazwisko?