Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jakie mogą być skutki uboczne szczepionki na pneumokoki

Polecane posty

Gość gość

Zastanawiam się czy zaszczepić dziecko przed pójściem do przedszkola

Gość gość
Z ulotki: reakcje nadwrażliwości, w tym obrzęk twarzy, duszność, skurcz oskrzeli, drgawki (w tym drgawki gorączkowe), epizody hipotoniczno - hiporeaktywne, zmniejszenie apetytu, biegunka, wysypka, pokrzywka lub wysypka o charakterze pokrzywki, gorączka >39 st, drażliwość, rumień w miejscu szczepienia, stwardnienie/obrzęk (ponad 7cm), senność, niespokojny sen, tkliwość w miejscu szczepienia upośledzająca ruch kończyny, powiększenie węzłów chłonnych, reakcje anafilaktyczne/rzekomo anafilaktyczne, w tym wstrząs anafilaktyczny, obrzęk naczynioruchowy, rumień wielopostaciowy, bezdech u niemowląt przedwcześnie urodzonych, bóle głowy, zgon

Gość gość
Zgon??? Tak jest w ulotce?

Gość gość
Nigdzie w ulotce nie ma słowa zgon. Nie strasz ludzi idiotko

Gość gość
Chyba po Synflorixie jakieś zgony były, ale nie ma się co martwić, bo to baaardzo rzadkie przypadki

Gość gość
Pamiętaj, że szczepionka chroni tylko przed kilkoma szczepami pneumokoków (a jest ich ponad 70) i to tylko 90% zaszczepionych (czyli u 1 na 10 szczepionych dzieci, szczepionka zupełnie nie zadziała)

Gość gość
Moje dziecko po szczepionce na pneumokoki ma zaczerwienione miejsce podania zastrzyku i zgrubienie w tym miejscu. Na dodatek ma zapalenie krtani i daję mu antybiotyk. Nie wiem, czy choroba ma coś wspólnego ze szczepieniem i nigdy się tego pewnie nie dowiem.

Gość gość
Wszystkie działania niepożądane po szczepieniu na pneumokoki znajdziesz na tej stronie http://szczepimy.com.pl/pneumokoki/nop/ a ulotkę masz tutaj http://www.ema.europa.eu/docs/pl_PL/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/001104/WC500057247.pdf Moje dziecko po tym szczepieniu miało tylko opuchliznę w miejscu podania, ale po okładzie z altacetu mu przeszło szybko.

Gość gość
Szczepiliśmy naszą pięciolatkę miesiąc temu. Dzień po szczepieniu dostała temp. prawie 39i wymiotowała. Tylko tyle, kolejnego dnia nic już jej nie było. Czy szczepionka zadziała dowiemy się w najbliższych latach. Pierwszy rok w przedszkolu chorowała bardzo, teraz jest lepiej ale i tak zaszczepiłam.

Gość gość
O wątpliwa 'pani doktor' teraz tu buszuje, wytrzyj pot z czoła, bo takie pisanie na dwa fronty, to męczy

Gość gość
Hej to ja pseudo pani doktor. Ja akurat ja dziecko szczepiłam na pneumo, więc nie trafiłaś. Ze skutków ubocznych córka miała tylko gorączkę przez 2 dni i była trochę marudna.

Gość gość
U nas nie było żadnych skoków ubocznych. Szczepiony byl w pierwszym roku życia teraz ma 2 lata.

Gość gość
ja szczepiłam drugą dawkę tydzień temu i była troszkę marudna pod wieczór-tyle. robiłam jej okłady z sody na to miejsce. i już nie pamiętam czy to było po pneumo czy tych podstawowych ale miała stan podgorączkowy przy pierwszej dawce

Najczęściej po szczepieniu występują jakieś obrzęki i odczyny, sama pamiętam, że to miałam. Gorączka u moich dzieci pojawia się po każdym szczepieniu, więc to też raczej norma. W internecie możesz znaleźć ulotkę PCV13.