Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kasza jaglana

Polecane posty

Gość gość

Witam kupiłam kasze jaglana ale nigdy nie robiłam, daj je jakieś sprawdzone przepisy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja używam kaszy jaglanej zazwyczaj do obiadu. Zastępuję nią inne kasze czy ziemniaki. Dobra jest też jaglanka na słodko z jabłkiem rodzynkami i cynamonem (już nie daje się cukru!). Przepis jak ugotować masz na opakowaniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja gotuje dla swojego 9 miesięcznego dziecka. Najpierw płuczie na sitku, parze wrzątkiem i gotuje ok. 15 min. Potem dodaje jabłko, gruszke zależy co akurat mam. I gotuje jeszcze 10- 15 min. Na końcu łyżkę masła. Ja mu jeszcze blenduje bo taka mu bardziej smakuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja płucze na sitku zimna woda a na końcu gorącą z kranu lub wrzątkiem . Wrzucam do wrzatku w garnku , odrobina oliwy z oliwek i sól i tak gotuje 10-15 minut ( łatwo przywiera ) nie mieszajac . Bardzo dobra w smaku jak dla mojej rodziny i moze jesc moja córka która ma silna alergie , a mnie pomaga na .żoladek , rewelacja , Podaje zamist ziemniaków do sosów , mies itp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Trzeba płukac aby nie była gorzka .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
na fejsie jest profil kaszomania. Znajdziesz tam wile przeróżnych przepisów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jest taki blog smakoterapia. Laska wrzuca fajne przepisy. Ja uwielbiam "chlebek" jaglany i placki. I powiem ci, że pierwszą rzeczką jaką podałam dziecku poza mlekiem była właśnie kasza jaglana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tą w woreczkach też płuczecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Prażę ją najpierw, później zalewam wrzątkiem, odcedzam i zalewam zimną wodą i dopiero gotuje. Tej w workach nie kupuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Szczerze mówiąc to zawsze płakałam kaszę jaglaną, bo właśnie wyczytałam, że inaczej jest gorzka. Kiedyś zapomniałam i od razu zaczęłam gotować. W smaku wyszła identyczna. W ogóle nie była gorzka. Czasem też przed zalaniem woda prażyłam kaszę w suchym garnku z grubym dnem. Efekt podobny. Ogólnie jest to moja ulubiona kaszą. I jest bardzo zdrowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dziękuje dziewczyny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nigdy nie płukałam ani nie patrzyłam jaglanej przed gotowaniem. Przyrzadzasz w proporcjach 2:1, czyli np na kubek kaszy- 2 kubki wody. Wodę zagotować i na wrzątek wsypać kasze, wyłączyć ogień. Jaglana jest delikatna kasza, nie trzeba jej wygotowywac z rozumu bo straci wartości odżywcze. I nigdy nie mieszaj kaszy, gdy dochodzi. mozna tez przykryć garnek ręcznikiem kuchennym żeby miała ciepło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kiedyś parzyłam kasze wrzątkiem, ale koleżanka powiedziała, że tak nie robi, więc tez przestałam i smak jest identyczny. Polecam kotlety - do ugotowanej kaszy dodać jajko, przesmażoną cebulę i startą marchewkę. Wyrobić i formować kotlety.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Apropo kotletów można ich użyć do domowej roboty hamburgerów ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Po co kasza lepiej platki jaglane. Szybko. Super jaglany budyn. Platki z mlekiem ryzowym ugotowac jakies 5 min ,zblendowac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Up ip

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Widzę, że jest więcej osób, które nie płukają i nie prażą kaszy przed gotowaniem. A myślałam, że mam smak zaburzony, że nie czuję goryczy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To można tych kotlecików z kaszy jaglanej użyć do domowych hamburgerów?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robię pyszne kotlety z kaszy jaglanej. Mąż je uwielbia. Robię ja tak: 2 woreczki kaszy płukam wrzątkiem, następnie gotuję ją 12 minut. Osobno na patelni smażymy na oleju 1 cebulę pokrojoną w kostkę, 2 marchewki starte na tarce jarzynowej i 10 pieczarek pokrojonych w plasterki. Warzywa smażymy do miękkości. Kaszę mieszamy z warzywami, dodajemy 3 łyżki mąki i 1 jajko. Oczywiście doprawiamy wg. uznania. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju jak tradycyjne kotlety. Do tego robię sałatkę z mixa sałaty. Polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja z kolei używam kaszy jaglanej tylko na razie do dwóch rzeczy. Do rosołu jak zdrowsza alternatywa zamiast makaronu a też smaczna oraz jako jedzenie dla rocznego niemowlaka czy nawet parolatka tez daje rade. Do małego garnuszka wsypywałam bodaj dwie łyżki tej kaszy, kilka razy przepłukiwałam wodą a potem już lałam tą wode właściwą do ugotowania i nastawiałam na gaz na 15 minut. Na ostatnie 7 minut gotowania dodawałam starte na tarce jabłko a po ugotowaniu i ostygnięciu jeszcze blendowałam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Litości dziewczyny. Nie płukam tylko płuczę. Poza tym kasza jaglana jest super. Ja ją mieszam z kaszą gryczaną niepaloną i kaszą orkiszową, gotuję w jednym garnku i podaję do obiadu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja dodaję kaszę jaglaną do różnych zup. Nie daje zbyt wiele smaku ale trochę je zagęszcza i podnosi walory odżywcze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a ja własnie nie lubiłam jaglanej ze względu na gorzki posmak, nie wiedziałąm że trzeba płukać :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja zwykle kupuje kasze w tych woreczkach bo takie są w sprzedaży w sklepach, w których kupuję. Później wysypuję je z tych woreczków i gotuje normalnie. Jakoś nie jestem przekonana do gotowania plastiku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×