Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bett21

Wprowadzanie pokarmów !

Polecane posty

Dziewczyny, w którym momencie życia waszego maluszka i w jaki sposób wprowadzałyście nowe pokarmy ? Co na początek itd ?

Gość gość
2 mc i 3 tyg - kleik 3 mc - kaszka ryzowa smakowa i zółtko surowe 3 mc i 1 tydz - marchewka 3 mc 2 tydz - marchewka z dodatkiem ziemniaka i innych podstawowych warzyw Do konca 4 mc wiekszosc warzyw w 5 miesko

Gość Pytająca Mamma
Córce (ukończone tydzień temu pół roku) zaczęliśmy podawać pierwsze posiłki w piątym miesiącu - pierwszy tydzień 5 m-ca. Była to rozgnieciona, ugotowany ziemniaczek (powinna być papka z wodą, ale ja dałam rozgniecionego widelcem) i zjadła... Pluła, ale jadła :) Na początek łyżeczka. I tak do dzisiaj - po kilka łyżeczek marcheweczki, marcheweczki z ziemniaczkiem, brokułka... W połowie 5 m-ca wprowadziła kaszkę kukurydzianą - jest bezglutenowa. Potem zaczęłam, tą kaszkę dodawać do wszystkich mieszanek - nawet tych owocowych. Porzuciłam zresztą samodzielne gotowanie, a kupuję gotowe gerberki - starczają na 2 -3 podania, a resztę wrzucam do zupy :) Potem doszła papeczka z płatków ryżowych - bezglutenowe są. Od wczoraj dopiero podałam łyżeczkę płatków owsianych - kupiliśmy blender, więc już sami zmiksowaliśmy - jako produkt glutenowy... A i tak wszystkie te danka mała popija mlekiem z piersi, bo nim ją karmię od samego początku bez żadnych mieszanek. Pierwsze posiłki - te ziemniaczkowo-marchewkowe doprawiałam nawet własnym mlekiem - rozwadniałam je po prostu i dosładzałam w ten sposób... I tak się tym nie najada, nie śpi po tym lepiej w nocy :) Ale chodzi o delikatne wprowadzanie produktów maluchowi... A i tak wygląd tych pokarmów nie zmienia się - jak weszło, tak wychodzi ;) Zatem trawienie tego jest mierne... Tak nam poleciła lekarz - jest nowy schemat żywienia niemowląt i warto go sobie przeczytać... Ja go stosuję i nie narzekam - mała też nie :) Pozdrawiam!

Gość Pytająca Mamma
Ach i unikam tych wszystkich smakowych kaszek -sraszek - one mają CUKIER albo syropy glukozowo-fruktozowe, które wpływają na próchnicę zębów dzieci i w ogóle uzależniają maluchy od cukru... Lepiej poczekać z tymi cukierkami i solą jak najdłużej... Jak pisałam wyżej - daję kaszkę kukurydzianą oraz płatki ryżowe - zajada aż miło :) Polecam!

Gość gość
gość dziś Eeee chyba cię coś powaliło... Od drugiego miesiąca??? Dziecku karmionemu mm powinno się rozszerzać od 4 o.O i surowe żółtko???

Gość gość
surowe zółtko???? sama też je jadasz?