Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

apteczka dla noworodka

Polecane posty

Gość gość

Wkrótce na świat przyjdzie moje pierwsze dziecko, w związku z tym powoli kompletuję wyprawkę. Pytanie do bardziej doświadczonych kobiet - co powinno znaleźć się w domowej apteczce dla noworodka? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Gość Gaja67899
Sol fizlologiczna - nosek, oczka ewentualnie woda morska, cos przeciwbolowego i przeciwgoraczkowego np pedicetamol, ma wygodny dozownik, altacet - na bolace miejsca po szczepieniu, witaminy D i K+D jesli bedziesz kp, cos na wzdecia kolke w razie wu (esputicon, sab simplex, espumisan), czopki glicerynowe 1g, termometr, octenisept lub roztwor spirytusu do pepuszka, krem, masc na odparzenia (polecam linomag masc), patyczki higieniczne, duze waciki, gaziki jalowe, maka ziemniaczana (na wszelkie wypryski, odparzenia, do kapieli - naturalna i niezastapiona). To tak chyba na poczatek wszystko, pozniej mozesz dokupic jeszcze cos na zabki.

Gość gość
Moze nie od razu,ale jak dziecko bedzie miało kolki to rurki medi globe,rurkę wsadzasz do pupki i dziecko sie nie meczy,polecam.

Gość gość
Gaja67899 dziś dziękuję za odpowiedź, dużo przydatnych informacji

Gość gość
ja miałam to co gaja plus fridę do odciągania z noska (nie tylko smarków ale też nadmiaru zakropionej soli fizj.), katetery rektalne na kolkę windi, termofor na kolke z pestek wiśni, probiotyk od urodzenia w celu zbudowania flory (kp ale nie wiedziałam czy mi sie to uda), do noska sterimar, nasivin,maść majerankowa, paracetamol w czopkach - efferalgan 80, do kąpieli nadmanganian i rumianek na potówki które zazwyczaj pojawiają się w okolicy 5 tygodnia razem z trądzikiem niemowlęcym u dzieci kp, plastry zapobiegające przepuklinie pępkowej (nazwy nie pamiętam), czopki uspakajające viburcol (po szczepieniu).

Gość Gaja67899
Prosze :-) Tez mam rurki, moje nazywaja sie windii ale jeszcze ich nie uzywalam. Za to sab simplex zuzylam 2 buteleczki jak malutka miala kolke. Jeszcze zapomnialam dodac ze moze sie bardzo przydac aspirator do noska np katarek albo sopelek, na poczatku trzeba oczyszczac malenstwu nosek a gruszka juz dawno jest niepolecana. Dla mamy jeszcze warto pomyslec nad laktatorem chocby zwyklym recznym, przy nawale zbawienie, a przy braku pokarmu pomocny do rozbujania laktacji.

Gość gość
to ja wyzej z 15:40, miałam jeszcze do usuwania woskowiny z ucha tzw,paluszek taką myjkę zamiast tych patyczków, audibaby, na przeczyszczenie duphalac syrop (nie zawsze czopki glicerynowe działają), na ulewania gastrotus baby (noworodki często ulewają nadmiar mleka) i jak najbardziej polecam do pupy linomag zielony maść.

Gość Gaja67899
O tak linomag to rewelacja :-) przyda sie tez krem do buzki na zimno i wiatr na wiosenne spacerki. Ale to juz do kosmetykow bardziej niz do apteczki. We fiolecie tez kapalam, te potowki/tradzik to chyba czesty problem w okolicach 4-5 tygodni.

Gość gość
Fajny temat miałam właśnie zakładać podobny, a tu bęc jest gotowy. Też skorzystam z wiedzy mam. Dzięki dziewczyny.

Gość gość
gość dziś Polecam blog chemiczki na którym analizuje skład kosmetyków, w tym dla dzieci i można dowiedzieć się wiele ciekawych rzeczy, dużo się stąd dowiedziałam. Może Tobie też się przyda ;) http://www.srokao.pl/ Autorka

Gość gość
To mam podobne pytanie -jak pielęgnowałyście pępek dziecka? Bo czytam o 3 teoriach, w skrócie: - spirytus - octenisept - nic, wietrzenie i suszenie i nie wiem na co się zdecydować. jakie rady w tej kwestii??

Gość Gaja67899
Ja stosowalam octenisept i pepuszek odpadl ksiazkowo 14 dni po urodzeniu. Przy kazdej zmianie pieluszki przecieralam patyczkiem nasaczonym w octenisepcie w srodku a potem jeszcze raz suchym, po kapieli to samo. Nie bac sie, trzeba tam porzadnie w srodku przetrzec, nie tylko po wierzchu. Ale oczywiscie rownie dobrze sprawdzi sie roztwor spirytusu.

Gość gość
ktoś podpowie co miał w apteczce?

Gość gość
czopki na gorączkę czopki na kupę (mocno awaryjnie) katarek/frida wit D+K emolient do kąpieli termometr bezdotykowy (tylko radzę wykalibrować) octenisept/spirol na odparzenia najlepsza tetra i wietrzenie tyłka w uszach dziecku nie grzebię

Gość gość
mialam octenisept ale nie uzywalam , nic nie robilam sam odpadl ,

Gość gość
Z niezbędników: - Wit. K+D, później sama wit.D (fajnie jak jest z DHA) - oczywista oczywistość. - Octenisept - przyda się nie tylko do pępuszka, ale również dla mamy do dezynfekcji rany krocza lub po cesarce. - Patyczki higieniczne - o wiele łatwiej wyczyścić patyczkiem wszelkie zakamarki w pępuszku niż gazikiem. - Sól fizjologiczna w ampułkach - do przemywania oczek. - Gaziki jałowe - do przemywania oczek oraz wnętrza buzi noworodka po jedzeniu. - Sól morska/fizjologiczna w sprayu do noska - konieczna do nawilżania i higieny. - Odciągacz do glutków - nawet jeśli nie ma kataru, to przydatny do higieny nosa. - Krople z symetikonem - większość dzieci prędzej czy później będzie miało problem z brzuszkiem, gazami. W razie czego dobre też na wzdęcia dla dorosłych. - Czopki lub krople na gorączkę - dobrze mieć pod ręką w razie czego, żeby w przypadku temperatury nie jeździć po aptekach. Może się przydać po szczepieniu, kiedy temperatura może nieco za bardzo wzrosnąć. - Termometr - podstawowe narzędzie diagnostyczne. Może być z elastyczną końcówką do mierzenia temperatury w pupie lub bezdotykowy. Pierwszy jest pewniejszy. Bezdotykowe są również bardzo dokładne, ale łatwo popełnić błąd w jego użytkowaniu i wtedy wyniki nie są powtarzalne. - Soda oczyszczona - na ewentualny okład na opuchliznę po szczepieniu. Może się w ogóle nie przydać, ale lepiej mieć, bo to grosze kosztuje. - Nadmanganian potasu w kryształkach - na różne zmiany skórne jest skuteczny, odkaża. Stosuje się delikatny, różowy roztwór. Nie jest konieczny, ale kosztuje grosze, więc lepiej mieć niż potem szukać. Tyle mi teraz przychodzi do głowy. Wszystko inne można kupić później w razie potrzeby.

Gość gość
Nie wiem po co na zapas kupować kropelki na kolkę, czopki glicerynowe itd... owszem, kosztuje grosze, ale to powód żeby to później wywalać? U nas był Octanisept do pielęgnacji pępka plus gaziki jałowe, termometr, odciągacz kataru i właściwie tyle. I witaminy K+D. Wszystko inne kupowane w razie potrzeby. Wodę morską miałam bo sama używałam w ciąży, łagodziła krwawienie z nosa, miałam przesuszoną śluzówkę. Zwykłe kremy, w tym do pupy, miał, no ale to już pielęgnacja, na odparzenia świetną maść robioną w aptece za grosze przepisała pediatra.

Gość gość
No i oczywiście krem do pupy :)

Gość gość
Szanowne Panie, mam ogromną prośbę, jestem studentką położnictwa i piszę pracę badawczą na temat przygotowania do macierzyństwa, przebiegu porodu i stanu dziecka. Czy mogła bym poprosić chętne Panie o wypełnienie anonimowej ankiety dostępnej pod linkiem poniżej: https://docs.google.com/forms/d/1odl...Eq2FU/viewform serdecznie dziękuje za wypełnione ankiety Pozdrawiam

Gość gość
Dla dziecka urodzonego drogą cc, wcześniaka czy z niską wagą urodzeniową preparat FFbaby, czyli pierwsza prawidłowa flora bakteryjna, która jest niezbędna do skolonizowania w układzie pokarmowym i na skórze właściwych bakterii. Kolonizacja bakterii patogennych czy szpitalnych grozi zakazeniami, alergia czy nawet sepsą.