Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

która z was piecze chleby z mąki innej niż pszenica??blagam doradzcie

Polecane posty

Gość gość

chce zdrowo sie zywić i chce zrezygnowac z chleba z mąki pszennej. doradzcie jakiej mąki moge uzyc do wlasnorecznie wypiekanego chleba?będe bardzo wdzięczna za odpowiedzi. może ktoras z was zna jakies przepisy na taki chleb?

Gość gość
najzdrowszy chleb jest z mąki żytniej, możesz ją połączyć z pszenną pełnoziarnistą

Gość gość
serio z żytniej???a ja myslalam ,że orkiszowa lub gryczana jest naj. ja raz jak jadlam z zytniej to mi tak zatkalo jelita i zakleilo ze mialam zaparcia....podobno nie wolno jesc z samej zytniej.

Gość gość
o ile nie masz zdiagnozowanej celiakii to nie ma potrzeby byś rezygnowała z mąki pszennej. Używaj z pełnego pszemiału i będzie git. W połączeniu z innymi najlepiej. Sama żytnia jest b. ciężka i szczerze mówiąc ja za czysto żytnim chlebem nie przepadam. Wg mnie najsmaczniejszy jest pszenno żytni w proporcji mniej więcej pół na pół lub 40/60

Gość gość
dZIĘKI kochana:) własnie nie wiem czy nie mam celiakii bo mam straszne wypryski na cerze (pelno takiej kaszki bialej podskórnej).niestety nie mam na razie kasy by zrobic te badania na celiakie,ktore sa podobno bardzo drogie.

Gość gość
a gdzie kupie dobrą pełnoziarnistą mąkę pszenną lub zytnią?podobno musi byc ekologiczna.bo pszenica jest strasznie zapescytydowana i pelno w niej chemii:(

Gość gość
jeśli wierzysz w certyfikaty eko to takiej szukaj. Ja wychodzę z założenia, że to sposób na wyciąganie kasy, a sprawdzić tego tak naprawdę się nie da. Więc to Twój wybór. Ja kupuję na bazarze w takim miejscu, gdzie mają kasze, mąki, orzechy na wagę. Mąkę podobno kupują w worach z młyna bezpośrednio... Powiem szczerze, że mogłam to sprawdzić jak moi dziadkowie żyli i wiedziałam co i jak uprawiali. Dziś nie mam takich możliwości więc po prostu kupuję normalną mąkę. Jem i żyję więc... ;)

Gość gość
Serio nie wierzycie w te certyfikaty?? PRZECIEŻ TO MUSI BYC POTWIERDZONE BADANIAMI ,BO INACZEJ BYLA KARA OGROMNA DLA FIRMY. wiem o tym ,bo moja mama jest technologiem w jednej z firm spozywczych i mówila jakie musza byc normy i kontrole jakosci ciągle.

Gość gość
orkiszowa jest bardzo droga niestety. więc pozostaje ci tylko pszenna.