Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tego nie chcę, tego nie lubię, to mi nie smakuje

Polecane posty

Gość gość

Normalnie oszalec można.. Menu pięciolatka to głównie chleb z dżemem, z wędlin parówki. Jajko nie, szynka nie, sery nie. Pomidory nie, ogórki nie, sałata nie. Owoce nie, ewentualnie banan. Grrrr.... Obiad - ziemniaki z masłem, mięso nie, surówka nie, ani buraczki, ani marchewka z groszkiem. Zupy nie, ewentualnie rosół, pomidorowa lub ogorkowa. Nie zmuszam, bo to tylko odwrotny efekt, no ale zwariować można...

Gość gość
Mój brat tak miał i ma do dziś :D Do tej pory je tylko kilka potraw, żyje i ma się dobrze.

Gość laura_1988
ale nie że nawet nie spróbuje czy nie bo nie smakuje? Można by spróbować zrobić z jedzenia coś co wygląda ciekawie, np uśmiech, biedronka itp... lub porównywać dane potrawy do tych lubianych, mój syn jest w tym samym wieku, jeszcze pół roku temu by nie tknął buraków tartych a teraz wcina aż się uszy trzęsą a powiedziałam mu raz że buraki tarte wyglądają jak czerwony makaron ( a makaron on uwielbia) tylko są słodsze :) oczywiście buraczki prosto ze słoika bez dodatku cebuli. spróbuj tym sposobem- porównania, zabawa jedzeniem itp...

Gość gość
Różnie bywa... Czasem wygląd, czasami weźmie do buzi i z obrzydzeniem wypluje, a czasem po prostu uprze się, że nie i koniec. Raczej przeczekam, bo namowy /naciski wywołują jeszcze większy opór.

Gość gość
A to mały lobuz, przytulam.

Gość laura_1988
mój jak przełknie sałatę to max po 5 min ją zwraca... mimo że próbuje to i tak lipa. Dlatego też warto obserwować co jest fanaberią a co rzeczywiście stanowi problem. Ja pamiętam z dzieciństwa że wymiotowałam po grochu i fasoli... Teraz grochówkę zjem- ale wyłącznie własnej roboty a fasolki po bretońsku do tej pory nie ruszę ;) warto próbować nowych przepisów lub np. dostarczać pożywnych rzeczy w ukryciu ;) spróbuj może też ograniczyć słodycze to moze apetyt się pojawi. ewentualnie skonsultuj z lekarzem zastosowanie preparatów typu apetizer.

Gość gość
"-Tego nie chcę, tego nie lubię, to mi nie smakuje - To nie jedz. Jak zgłodniejesz to zjesz to samo. " Nie uznaję takiego wybrzydzania. Owszem, dziecko też człowiek i może mieć określony produkt czy jakieś danie, którego nie lubi, i przymuszać do niego nie będę. Ale kręcenie nosem na 90% produktów żywieniowych i fochy przy stole u mnie nie przechodzą, i tyle.

Gość gość
Autorko,mam to samo z córką -6 lat. Już i tak jest lepiej,bo się przekonała m.in do sałaty,brokułów, ogórka, barszczu,pierogów... ALE, ale.. jajko? Nie ma takiej możliwości. Zapiekanka ziemniaczana? To wydłubie kiełbasę,ewentualnie dziubnie ziemniaka i tyle. Pomidory jej się odwidziały,z owoców tylko jabłka i banany,z wielką łaską czasem pomarańcze. Cebula ,nie ma mowy.. pieczarki,absolutnie nie i nawet nie spróbuje!!! Ale uzbroiłam się w cierpliwość. Ostatnio mąż zrobił łazanki - specjalnie nie były pikantne,bo ona nie zje. Kręciła nosem,to zabrałam i powiedziałam,że jak zgłodnieje,to zje, bo ja jedzenia wyrzucać nie będę. Popłakała sobie,oczywiście foch,po czym.. 2 godziny później ,nadal nadąsana, przyszła,że ona chce łazanki. W sumie całej porcji nie zjadła,ale nawet sporo (oczywiście pieczarki z niezwykłą dbałością zostały odrzucone na bok talerza :D ). O,i jeszcze szpinak lubi,ale to zasługa przedszkola. Chwała Bogu,że ziemniaki lubi,bo bym ją normalnie...ehhh...ale wiem co to znaczy, jeszcze rok temu nie jadła połowy tego,co wymieniłam "bo nie" i koniec. :( Masakra.