Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dzieci z zespołem Downa. Przestańcie je obrażać!

Polecane posty

Gość gość
gość wczoraj gość dziś Właśnie, ze było lepiej. Oczywiste jest, że do ośrodka oddają Ci którzy sobie nie radzą -tak samo w latach 90 jak i dziś, więc czego się spodziewałaś? Kiedyś przynajmniej ludzie nie reagowali agresją na sam dźwięk słowa "down". Teraz jest mnóstwo agresji, bezrefleksyjności i zamiłowania do płycizny. Na szczęście jednak, ci którzy mają chore dziecko wiedzą, że wciąż jeszcze są ludzie dobrzy, myślący o szerokich horyzontach i często na takich trafiają, szukając pomocy dla swoich dzieci. Bynajmniej nie na kafeterii usmiech.gif xxxx na jakiej podstawie to wywnioskowalas?bow latach 90tych nie moglas przeczytac tylu opinii w necie..no nie dziwie się w koncu nie kazdy wtedy mial dostep do neta..... bo w twojej okolicy tak bylo?bo w gazetach i mediach o tym nie pisali? dalej nie pisza w takim obraźliwym tonie przeciez- a okolice kazdy ma rozne-u mnie tez wszyscy wokół byli rzyczliwi dla chłopca z ZD ale nie wysunełabym wniosku , że tak jak u mnie jets na całym swiecie i w calej PL, to troche malo danych obserwacyjnych.... 1) Zastanawia mnie dlaczego piszecie o terminacji, skoro to właśnie pierwsze usg w ciąży jest genetyczne i to właśnie wtedy można się dowiedzieć, czy dziecko ma zespół downa. Kto normalny czeka tak długo, aby "usunąć ciążę"? xxxx przeciez po 12-13 tygodniu nie idziesz na łyżeczkowanie tylko ,,rodzisz"-tak odbywa sie własnie terminacja ciąży-wywoływaniem porodu poczytaj troche na tematy, na które zamierzasz dyskutowac-przyda sie 3) Popęd seksualny nad którym nie można zapanować? Jakoś to nie osoby z zespołem downa są gwałcicielami i pedofilami, a właśnie ci "normalni". xxx przeciez takie osoby (z ZD) maja wiecej opieki i kontroli nad soba niz pozostali-to chyba oczywiste w miejscu w ktorym pracuje i są osoby z ZD jest pacjent, który klepie po posladkach i maca po cyckach jak tylko moze-ale to dotyczy wiekszosc osób z uposledzeniem np w stopniu umiarkowanym, nie tylko z ZD 6) Temat jest o tym, aby nie obrażać, a Wy od razu "usunąć, agresywne itd". I kto tu jest agresywny ? usmiech.gif xxx a co ma usunięcie ciąży do obrażania kogoś?usuwajac ciaże obrazam dziecko?!troche kiepski wniosek....

Gość gość
22:40 Nie masz wiedzy, a sie wypowiadasz. Usg, ktore ma wykryć wady dziecka robi sie okolo 13 tygodnia, a to dopiero pierwszy krok. Jesli jest podejrzenie wady genetycznej to kieruje sie kobiete na test Pappa, po ktorym czeka sie na wynik okolo 2 tygodnie. Czyli mamy, powiedzmy, 15-16 tydzien ciazy. Jesli test Pappa wykaże ryzyko trisomii to kobietę wysyla sie na amniopunkcje, po ktorej czeka sie na wynik okolo 4 tygodni czyli mamy okolo 20 tygodnia. Pozniej, z wynikami wizyta u genetyka, skierowanie na terminacje i szukanie szpitala, ktory ten zabieg przeprowadzi ( tak, klasyfikuje sie to jako zabieg choc jest to tak naprawde poród). Mamy okolo 21-22 tygodnia ciazy. Wiec to nie jest tak, ze usg i ciach terminujemy. U mnie cala procedura badan, wizty itd trwała dokladnie 8 tygodni liczac od 13 tygodnia ciazy kiedy to usg wykazało jednoznacznie, ze płód ( tak, wole to okreslenie na tym etapie) ma letalna wade i nie ma szans na przezycie do konca ciazy, a jesli jakims cudem przezyje to umrze podczas porodu lub bezposrednio po nim. I nie byl to ZD tylko duzo cięższa wada ale gdyby sie okazalo, ze to ZD to rowniez zdecydowałabym sie na terminacje zeby nie skazać dziecka na wieloletnia zależność od osob trzecich.

Gość gość
ZD to upośledzenie, nie każdy chce chować upośledzone dziecko, przykro mi. Obronczynie życia mogą sobie szlochać i krzyczeć, nie życzę im żeby je to spotkało. Ale proszę nie wtrącać się do życia innych kobiet. Co innego gdy dziecko np jeździ na wózku, albo jest gluchonieme, a co innego kiedy jest UPOŚLEDZONE PSYCHICZNIE !!! Nie mówcie, że ZD to właściwie tylko trochę inny wygląd od normalnego a tak to wszystko w porządku, bo to NIEPRAWDA !

Gość gość
obronczynie zycia tylko krzycza ..'drogie krzykaczki idzcie tak jak stoicie do sąsiadów z niepelnosprawnymi dziecmi-dalej idzcie- co z tego ze macie prace, hobby, wlasne zycie-idzcie w tej chwili matki dzieci z ZD niejednokrotnie tez musza rzucic wszystko i zajac sie dziecmi zobaczycie wtedy co to za zycie a nie krzyczynie u umoralniacie innych nie znajac zycia;/niczym ksiadz z ambony, który g****o wie o seksie a jedynie grozi paluszkiem...

Gość biggmamma
fakt świat jest tylko dla młodych,pięknych ,zdrowych,szczupłych i bogatych reszta nie ma prawa żyć, albo co najmniej pokazywać się publicznie żeby nie zniesmaczać reszty idealnego społeczeństwa chowamy naszych niepełnosprawnych bliskich w zamknięciu bo ulica się gapi,komentuje,dogryza,kpi,wyśmiewa w szkołach dziecko ciut odstające jest wyszydzane,często bite terroryzowane pamiętam jak moja bratowa kupowała dzieciom najdroższe rzeczy do szkoły i za każdym razem pytała czy inne dzieci tez takie mają na odpowiedź że nie, bratowa mało nie unosiła się nad ziemią z radości

Gość gość
za każdym niepełnosprawnym dzieckiem kryje się także rodzic który poświęca mu całe swoje życie. To nie chodzi o to, że społeczeństwo musi być idealne i nikt nie może być niepełnosprawny, ludzie jezdzacy na wózkach przeciez sa akceptowani. Jakbym miała urodzić dziecko z ZD to w d***e miałabym czy społeczeństwo go będzie miało za gorszego. Ja sama nie chciałabym się nim zajmować. Bo po prostu nie widzę sensu poświęcania swojego życia dla kogoś kto pewnie nawet nie jarzy rzeczywistości. I co ma do tego społeczeństwo ? Nic. Bo to nie społeczeństwo się nim będzie zajmować tylko ja. To nie presja społeczna przyczynia się do usuwania ciąż, ale rosnąca świadomość kobiet które nie chcą się całe życie umęczać, bo jakieś nawiedzone ideologistki tak im każą.