Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przedszkolanka w de

Polecane posty

Gość gość

Witam czy po licencjacie z pedagogiki mozna w de pracowac w zlobku? Zna ktos ten temat? Pozdrawiam

Gość gość
Przedszkolanka w Niemczech to zawód wyuczony, niekonieczne są studia. Tak ogólnie w uproszczeniu można to porównać do ukończenia liceum pedagogicznego w czasach polskiego komunizmu.

Gość gość
Czyli bez szans żeby sie dostać ?

Gość gość
Niestety nie wiem, jak to wygląda. Ja wyjeżdżam do pracy jako opiekunka osób starszych, pracę znalazłam z łatwością na http://www.praca-niemcy.com. Ale to inna branża i zupełnie inne wymagania... A jak u Ciebie z niemieckim?

Gość gość
Niemiecki jest ok od małego jeździłam do taty i babcia mnie uczyła. Na egzaminie wyszło mi B2

Gość gość
Najpierw musisz uznac swoje kwalifikacje. Kolezance np. polskiego licencjata z anglistyki nie uznali i musiala powtarzac niektore zajecia. Przede wszystkim chodzi o to, ze wymogiem niemieckiego BA (odpowiednik polskiego licencjata) sa 2 kierunki i tzw. Optional Bereich (zajecia fakultatywne). Z tego co wiem to przedszkolanka musi miec tylko Ausbildung, zatem musialabys uznac dyplom po kontem takiego Ausbildungu, albo niemieckiej pedagogiki. Poza tym wazne czy "specjalizowalas" sie pedagogice przedzszkolnej, wczesnoszkolnej itp. Najlepiej idz sie dowiedz, bo w tej chwili pedagogowie z tlem migracyjnym sa poszukiwani. Powodzenia

Gość gość
Wiecej informacji udzieli ci BAMF (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge) oraz BBF..

Gość gość
Ten ostatni link wzielam ze strony BBF, jest po polsku i mozesz tam dowiedziec sie jak uznac dyplom.

Gość gość
Nie można, musisz mieć Ausbildung. Nie musisz mieć matury! Przy okazji - znasz niemieckie piosenki dziecięce po swoim licencjacie i potrafisz zmienić pampersa, bo to obowiązek przedszkolanki?

Gość gość
Myślę, że warto byłoby zrobić jakieś studium. Ja miałam problem ze znalezieniem pracy, ale w końcu zrobiłam taki kierunek na opiekunkę dziecięcą w http://www.dental.szczecin.pl/ i udało mi się znaleźć pracę w prywatnym przedszkolu. Myślę, że to pomaga. :)

Gość gość
Moja ciocia pracuje jako przedszkolanka, super praca