Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

witaminy zażywane w ciąży a wielkość dziecka?

Polecane posty

Gość gość

Jak myślicie wpływają na wielkość płodu?

Gość gość
brałam witaminy od jakiegoś 6 miesiąca, dziecko ur z wagą 4000, czy miały one na to wpływ? nie sądzę, siostra nie brała w ogóle i waga dziecka nieco wyższa

Gość gość
Mi lekarz powiedział, że jak wyniki są dobre to nie ma potrzeby witamin sztucznych, ponadto prawie wszystkie witaminy zawierają kwas foliowy - a zażywane w ostatnim trymestrze podobno zwiększa ryzyko astmy

Gość gość
Ja brałam całą ciążę prenatal. Syn urodził się z wagą 3kg. Nie sądzę , że to ma jakiś wpływ na wagę dziecka .

Nie sądzę. Brałam od ok 20 tygodnia i córka urodziła sie z waga 2700. Teraz stosuje od początku ciąży zobaczymy czy to sie "sprawdzi" ale przyznam szczerze, ze powatpiewam.

Gość gość
Od doświadczonej położnej wiem, że tak. Nie pamiętam nazwy, ale po jakimś preparacie witaminowym zdarzały się dzieci ponad 5kg. Pewnie nie raz biedna matka musiała przepchnać takiego kolosa przez drogi rodne siłami natury. Dzieci te wcale nie były lepiej rozwinięte niż inne noworodki. Były jedynie sztucznie 'upasione' (sorry za okreslenie) jak sportowiec na odżywce. Mój lekarz (ordynator oddzialu) ani razu nie wspomniał o witaminach, a to już prawie końcówka ciąży. Jedynie kwas foliowy na początku i DHA teraz. Polożna na słowo witaminy stwierdziła, ze to naciąganie biednych matek, które w ciąży są podatne na rozne głupoty. Podstawa to racjonalne odżywianie i oczywiście dobre wyniki badań.

Gość gość
Myślę, że główne skrzypce grają geny. Nie wierzę , że same witaminy spowodowały iż płód osiągnął wagę 5 kg. Pewnie matka miała cukrzycę ciążowa

Gość gość
22.46 trafiłaś na mądrego lekarza! Zawsze powinien przy KAŻDYM badaniu ginekologiczny pochwy i porodach mieć Partnera! Wiem że wiele polek jest zacofanie i wstydzi się partnera przy badaniu i porodzie ciemnota! !!

Gość gość
Ja brałam od początku witaminy za 80 zł za miesiąc i syn ważył 2880, co prawda urodzony 3 tyg przed terminem, ale i tak szczypiorek :)

Gość gość
Czy możesz do pytać o nazwę tych witamin co takie duże dzieci?

Gość gość
Podobno po matruelle takie wielkie dzieci się rodzą. Pisze podobno bo ja urodziłam kolosa aż 3280 ;-) Pytałam lekarza, nie jednego, o witaminy i wagę dziecka to sie tylko uśmiechali. Żadne witaminy tak nie upasą dziecka. Geny czynniki typu cukrzyca tak,ale nie witaminy - zwłaszcza, że są przede wszystkim dla matki