Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy będzie mi się należało 2,5 tysiąca?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam 2 dzieci, nie pracuje bo mąż wystarczająco zarabia i siedze z dziećmi. Mąż ma na umowie minimalną. Jak urodze nastepne dziecko to dają 1000 zł kosiniakowego i 1500 zł od pisu za 3 dzieci. Razem to 2500 dobrze rozumiem?

Gość gość
Na drugie i każde kolejne dziecko czyli 1000zł z programu 500+ A jeśli państwo coś jeszcze ci daje to pewnie zabierze.

Gość gość
no tak na drugie dają.. ale autorka pisze , że mąż zarabia minimalną czyli na osobę nie przekroczą 800 dzl ochodu czyli dostaną na 3 dzieci.. sama nie wiem ale tak powinni dostać

Gość gość
Serio sa ludzie co zrobia sobie 3 dziecko dla w sumie 12tys kosiniakowego i niewiadomo jak krotko wyplacanego 500+? A za 1-2lata dzieci nagle wyparuja czy przestana miec potrzeby?

Gość gość
kosiniakowego nie dostaniesz. Zasiłku nie dostaniesz w dwóch przypadkach: jeżeli co najmniej jeden z rodziców dziecka dostaje zasiłek macierzyński lub uposażenie w okresie ustalonym przepisami Kodeksu Pracy, gdy rodzice chcą pobierać świadczenie rodzicielskie w tym samym czasie na to samo dziecko.

Gość gość
obliczyłam że nalezy mi sie nawet 2,8 tys bo przeciez jeszcze dostane rodzinny 300 zł, teraz mam rodzinny 207 zł. Dobrze licze?

Gość gość
Dostanie kosiniakowe bez problemu. Ja dostaje a przy pobieraniu wniosku na 500+ pytalam czy moge skladac przy pobieraniu macierzynskiego 1000 zl. Odpowiedz: bez problemu bo to sa dwa inne swiadczenia, we wniosku tylko trzeba zaznaczyc ze uzyskako sie dodatkowe dochody wlasnie z tego kosiniakowego bo oni wliczaja do dochodu, u nas mimo to i tsk nie przekracza 800/osobe wiec dostaniemy na 1sze dziecko 1500 zl

Gość gość
Jasne,prujcie się i rozmnazajcie,a ja będę płacił podatki i was i wasze bachory bedę utrzymywał!

Gość gość
7:12 no raczej. Dzieci sa przyszloscia narodu a nie jakis bezproduktywny koles. Plac plac chociaz dobry uczynek zrobisz

Gość gość
Potwierdzam ze kosiniakowe nie ma wplywu na 500+ mozna dostac oba swiadczenia tylko wtedy do 500+ policza dochod z tego 1000/mc przy pierwszym dziecku. Ja kosiniakowe otrzymuje z krusu i nie bylo problemu ze zlozeniem wniosku o 500plus.

Gość gość
A jestes pewna ze twoje dzieci nie wyniosa z domu sklonnosci do kombinowania i oszukiwania po tatusiu? Ze beda uczciwie placic podatki a nie z najnizszej krajowej i lapki po zasilki wyciagac bo przeciez biedni?

Gość gość
Za urodzenie dziecka w Polsce otrzymuje się zasiłki w wysokości 2800 zł czyli 2 minimalne, super!

Gość gość
Tu autorka. Mój mąż nie jest kombinatorem tylko pracodawca zaniża koszty zatrudniając na minimalną! I dobrze wiesz że tak jest! W moim mieście, gdzie jest duże bezrobocie, mąż się nie zwolni z tego powodu bo chociaż ma umowe a wielu pracuje bez umowy. i tak maz na tym traci bo ma nizsze składki odprowadzane.

Gość gość
Dobrze wiem ze tak jest. Tyle ze akurat wam to na reke. Tu niby bida, chociaz jak piszesz wcale jej nie ma, ale dodatkowe pincet wezme bo przeciez to nie kombinowanie i naciaganie. A dzieci beda prawdoppdobnoe robic dokladnie to samo. I kto za to zaplaci? Przeciez nie twoj maz, tylko ja, ten wyzej, i tamta pani.

Gość gość
Dlaczego niby nie brac jak sie nalezy ? Mi ta kasa bardzo sie przyda bo kredyt na mieszkanie jest drogi I pod koniec miesiaca jest ciezko a tak bedzie starczalo.

Gość gość
A czemu autorka ma nie brac? Smieszne jestescie. Jak dla wszystkich to dla wszystkich. Mnie stac na wszystko dla dzieci ale wniosek oczywiscie zloze bo czemu nie? Mam odmawiac bo jakas panna tak twierdzi? Bez przesady, kazdy sklada i ne ma oporow to ja mam je miec? Nie badzcie smieszne. Autorko dobrze wyliczylas, jeszcze mozesz starac sie o rodzinne. Skladaj na wszystko co ci sie nalezt, te co tak krzycza zeby nie skladac to pietwsze w kolejce stoja

Gość gość
Czyli jak jestem na wychowawczym platnym u nas z mopsu to moge brac jeszcze rodzinne I 500 + ,jak nie przekraczam ?dostane te 3 swiadczenia ?

Gość gość
ale za co jej sie należy bo nie rozumiem? nie pracuje, płodzi dzieci to za rozkładanie nóg sie nalezy czy za co???

Gość gość
haha tak za karmienie cycem się należy hah teraz hausfrau to bardzo dobrze opłacany zawód!

Gość gość
zaraz sie do Polandii zlecą rumuni,cyganie i islamskie nacje bo w żadnym kraju za siedzenie na tyłku nie dostaje się dwóch minimalnych!

Gość gość
No a jak za 2 lata zabraknie kasy w budżecie na 500+ to skończy się 1500 zł, kosiniakowego też nie będzie, a trójka dzieci zostanie, kredyt zostanie, dopiero nie będzie wystarczać.

Gość gość
Ale tu nie ma mowy czy autorka chce 1000 miesięcznie za 500+. Ona z premedytacja chce zrobic kolejne dziecko by dostac wiecej kasy. Serio to dla Was NORMALNE? Wy zyjecie wsrid takich ludzi? Skonczy sie kosiniakowe to znowu nogi rozlozy? I tez uwazam, ze jej dzieci beda równie bezproduktywne co ona i to jest potwierdzone. Osoby rozmnażajace sie dla świadczeń przekazuja ten system dalej. X I slowo "nalezy sie" jest absolutnie nie na miejscu. Nalezy to sie ludziom produktywnym. Biorąc pod uwage podatki to ich rodzina jest rodzina nierobow. Maz jak taki pokrzywdzony przez paskudnego pracodawce to niech se sam odklada na emeryture. Albo Tobie oplaca dobrowolna skladke. Ale nie robicie tego bo jestescie kombinatorami.

Gość gość
Maz pacuje ja tez . Jestem teraz na wychowawczym ale te wasze cholerne podatki sa nam obojgu potracane ,przynajmniej jeszczebyly u mnie na macierzynskim . Dlaczego mam niby nie wziasc 500

Gość gość
Bogaci tez wezma bo niby czemu nie , zal wam d**e sciska bo nie nalezy wam sie?

Gość gość
Mnie tak ciekawi, czy wszyscy co krzycza "bo mnie sie nalezy" rozumieja choc troche ekonomii? Ze argument "a bo lon ma prezesowa pensje to i ja moge miec pincet" w ekonomii jest kretynski? Ze ekonomia nie dziala na zasadzie "kazdemu wg potrzeb"? Czemu zamiast 500+ nie krzyczeliscie o obnizke vatu na artykuly dzieciece? Czemu nie mowiliscie o ulgach podatkowych? Naprawde wiekszosc narodu jest kretynami i sadzi ze wyciaganie lapy po kase jest korzystniejsze niz rozwiazania bazujace na zwyczajnym zabieraniu mniej? Czy najglosniej po prostu krzyczy banda nierobow, ktora i tak podatkow prawie nie placi?

Gość gość
Daj to bierz , bija to uciekaj :-)

Gość gość
kosiniakowe to tylko 12 miesięcy

Gość gość
Ludzie, wy jesteście dziwni - przecież program 500+ miał właśnie zwiększyć dzietność w Polsce. Autorka źle to kalkuluje, myśli, że za jedno dodatkowe 500 zł zwiększy swój budżet i będzie w stanie utrzymać dziecko, a kosinakowe to przecież tylko rok. Wiem, że dużo osób zdecyduje się na dziecko, by przez chwilę mieć dodatkową kasę (a to trzeba na chłodno przekalkulować - tak jak wy to robicie - kosiniakowe to tylko rok, nie wiadomo jak dlugo potrwa program 500+) Ale w tym momencie Jak dają to dlaczego nie korzystać? Sama mam 1 dziecko i nie otrzymamy świadczenia, bo się nie łapiemy w progi, ale jakby mi przyznawali to na pewno bym z dodatkowych pieniędzy skorzystała. Autorko przekalkuluj jeszcze raz czy na pewno stać Was na dodatkowe dziecko. Okej, przez kila miesięcy będziecie żyć jak "królowie", ale pomyśl co będzie w sytuacji, gdy skończy się kosiniakowe i na przykład za 2 lata nie będzie już progamu 500+. Pomyśl sobie czy za kilkanaście lat, jak dzieci będą chcieli iść na studia np tak się zdarzy, że każdy będzie chciał iść do innego miasta, to czy będziesz w stanie ich utrzymać? Podejdź do tego na chłodno - przekalkuluj, czy ta "chwilowa" kasa nie przysłania Ci oczu....

Gość gość
Najbardziej mnie śmieszy jak te wszystkie nieroby głosujące na pis chwalą, że "rząd im da". To nie rząd im da tylko reszta zapierniczających ostro podatników. Komu da? Na co? Da ludziom, którzy i tak PiT-a do US nie zaniosą, podatku nie zapłacą, a będą bredzić, że ich dzieci robią na emerytury innych. Jesteście pewni? Bo ja jestem pewna, że to dziecko za 20 lat będzie stało pod MOPS-em tak jak dziś jego mamusia, bo taką mu wykształcicie postawę życiową i dalej będzie utrzymywane przez podatników. Was nie obchodzą rozwiązania systemowe i to, że skończymy jak Grecja. Czy nie lepiej by było, tak jak ktoś wyżej napisał, by były miejsca w przedszkolach, ulgi na produkty i elastyczny czas pracy dla kobiet (czy inne ułatwienia)? Nie, lepiej przyjść na gotowe, "bo się należy". Należy się tym, którzy coś z siebie dają, a wy dajecie najmniej, a krzyczycie najgłośniej.

Gość gość
No to o tym dokładnie piszę. Skończy się dodatkowa kasa a dodatkowe dziecko zostanie.