Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zwolenniczki całkowitego zakazu aborcji. Przeczytajcie sobie ten tekst...

Polecane posty

Gość gość

I zastanówcie się jeszcze raz czy to jest w porządku, czy tak powinno to wyglądać, zastanów się kobieto czy chcesz stanąć przed sądem w wyniku poronienia ciąży ! Samo poronienie jest traumą a tu jeszcze sąd zgotuje Ci dochodzenie czy aby na pewno dbałaś o siebie w należyty sposób... :o przeczytajcie też tą ustawę i obudźcie się ! x x Zróbcie sobie na chwilę przerwę, proszę. Bez ironii, bez groteski. Dajcie sobie 5 minut. Przeczytajcie komentarz Oliwii Piotrowskiej na temat projektu ustawy aborcyjnej. To dziś naprawdę bardziej istotne niż rutynowe przeglądnięcie zabawnych gifów i absurdalnych ciekawostek z Wiedzy Bezużytecznej. ">>Dzieckiem poczętym jest człowiek w prenatalnym okresie rozwoju, od chwili połączenia się żeńskiej i męskiej komórki rozrodczej.<<" - głosi projekt ustawy, złożony u marszałka Kuchcińskiego, który uzyskał poparcie episkopatu, Szydło i, co pewnie w tej sytuacji najważniejsze, prezesa Kaczyńskiego. Przeczytałam projekt tej ustawy oraz jego uzasadnienie. I chcę Wam powiedzieć, że też powinniście to uważnie zrobić. Żaden z dotychczasowych pomysłów PiSu - ani zmiażdżenie TK, ani 500+, ani inwigilacja, ani obsadzenie całego kraju działaczami partyjnymi, ani zawłaszczenie publicznych mediów - nie będzie miał tak wielkiego wpływu na życie wszystkich nas, jak ten projekt. Wszystkich, nie tylko kobiet. Każdy z nas ma siostrę, kuzynkę, matkę, koleżankę z pracy, córkę, sąsiadkę, panią wychowawczynię, szefową albo podwładną. Kobiety zachodzą w ciążę. Prędzej czy później któraś ze znanych Ci kobiet - albo Ty sama - padnie ofiarą tej ustawy. Chronione życie ludzkie zaczynało się będzie bowiem z chwilą "połączenia się żeńskiej i męskiej komórki rozrodczej". Kodeks Karny ma zyskać nowy artykuł, "zabójstwo prenatalne". Zagrożone ono będzie karą od 3 miesięcy do 5 lat. Za to przestępstwo odpowiadać będzie i matka, i lekarz, i każda osoba, która w tym pomogła - także przyjaciółka, która przywiozła zza granicy pigułki wczesnoporonne lub udzieliła schronienia w czasie zabiegu w Czechach. Jeśli przestępstwo zostanie popełnione nieumyślnie, grozić będzie kara do 3 lat. Sąd będzie mógł odstąpić od wymierzenia kary. Przez nieumyślne - jak stoi w uzasadnieniu ustawy - rozumie się poronienie w sytuacji, w której kobieta nie działała aktywnie na rzecz usunięcia ciąży, a jedynie ' w wyniku swojego nieroztropnego zachowania doprowadziła do śmierci dziecka". Skutki? - przymus rodzenia dzieci przez zgwałcone dzieci, przymus rodzenia dzieci z kazirodztwa, gwałtu, w tym zbiorowego, przymus rodzenia płodów bez mózgu, etc. . - realny zakaz badań prenatalnych (np. aminopunkcja zwiększa ryzyko poronienia, lekarze będą się bać spraw karnych w przypadku powikłań po zabiegu) - z ustawy znika punkt o badaniach prenatalnych, w uzasadnieniu ustawy jest zapis o tym, że badania przestaną mieć uzasadnienie - nieoperowanie zaśniadu, ciąży pozamacicznej, generalnie konieczność utrzymania ciąży zagrażającej życiu matki, nawet jeśli spowoduje śmierć i matki i płodu - sprawy karne i kary więzienia w przypadku poronienia i martwego urodzenia; badanie przez sąd, czy matka nieumyślnie spowodowała przestępstwo - być może pracowała za dużo, nie poszła spać, zignorowała przeziębienie albo pojechała na wycieczkę na rowerze? - grozić będą za to 3 lata więzienia - zgłaszanie policji przez lekarzy przypadków poronienia lub podejrzeń Skutki nieopisane w uzasadnieniu, a logiczne po jego lekturze: - zakaz invitro (nie jest wpisany w tej ustawie, ale skoro człowiek zaczyna się w momencie połączenia komórek, to wydaje się logiczne) - jeszcze większy strach ofiar gwałtu przed zgłaszaniem przestępstwa (wiele kobiet będzie chciało po gwałcie usunąć ewentualną ciążę; jeśli nie będą mogły tego zrobić tutaj, będą chciały mieć możliwość aborcji za granicą. Zgłoszenie zgwałcenia organom ścigania będzie wiązało się z ryzykiem ujawnienia / obawą) - śmierć okołoporodową wielu wyczekiwanych dzieci (część wad można skutecznie leczyć w okresie prenatalnym; przez brak badań wady te nie będą ujawnione i leczone aż do porodu) - śmierć, cierpienie i choroby wielu kobiet w wyniku pokątnie wykonywanych prób przerwania ciąży - przez wkładanie wieszaka, wstrzykiwanie domestosu, skakanie ze schodów, bicie w brzuch, kąpiele we wrzątku, etc. - trauma i wieloletnie skutki psychologiczne dla bardzo wielu rodzin, w których rodzą się niechciane dzieci (to w zasadzie mamy już teraz) - wzrost liczby niewinnych kobiet w zakładach karnych - ofiar "niefrasobliwego zachowania" w ciąży - wzrost liczby zwolnień chorobowych w ciąży (żaden lekarz ani matka nie zaryzykuje sprawy karnej, będzie 'dmuchanie na zimne') - wzrost kosztów pokątnej aborcji z udziałem lekarza - jeszcze mniejsza dostępność dla kobiet ubogich i wykluczonych - być może oznacza to, że będzie rejestracja ciąż i postępowanie karne w każdym przypadku stwierdzonej ciąży niezakończonej urodzeniem żywego dziecka - być może oznacza to też postępowania i śledztwa w przypadku kobiet wyjeżdżających za granicę w celu dokonania legalnej aborcji (w tej chwili nie jest to zabronione) - na pewno jeszcze większe zdumienie Zachodu i krytyka pod adresem Polski GUS podaje, że martwych urodzeń w 2014 roku było ponad 1300. Nie wiem, ile było poronień, ale (za Wikipedią) poronieniem kończy się 10-15 procent ciąż. Po wejściu w życie ustawy każda taka sytuacja skończy się sprawą karną.. To okrutny, nieludzki, barbarzyński projekt, którego wejście w życie wpłynie na życie nas wszystkich. PS Jeśli chcecie zobaczyć, jak takie prawo działa w praktyce, przykładem może być Salwador, gdzie roniące kobiety z sal operacyjnych trafiają prosto do więzienia. Możecie to sobie wyguglać."

Gość gość
podbijam !

Gość gość
Ratowanie kobiet poprzez zabijanie kobiet - ciekawe naprawde

Gość gość
ludzie to jakaś masakra :(

Gość gość
Ostatnie zdanie jest kluczowe... Tego chcecie ? Niedługo my będziemy uciekać do arabii saudyjskiej bo tak kuźwa będzie lepiej i bezpieczniej niż tu :o

Gość gość
Ten artykuł jest nie do końca prawdziwy. Owszem, ustawa przewiduje za karę za nieumyślne spowodowanie śmierci dziecka poczętego, ale zgodnie z § 6 karze nie podlega matka dziecka. Z nowelizacji nie wynika więc, że kobieta będzie odpowiadała za poronienie. Lekarz nie popełnia przestępstwa, jeżeli smierć dziecka jest następstwem działań leczniczych koniecznych dla uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa dla życia matki. Pytanie tylko co rozumie się poprzez "bezpośrednie niebezpieczeństwo". Takie niejasne sformułowania dają duże pole manewru. Niestety dla obu stron. Mam nadzieje, że jeżeli rzad zdecyduje sie na wprowadzenie tej ustawy, to doprecyzują ten punkt, zamiast przyjąć wszystko jak leci bez żadnej analizy. Oczywiście wtedy narażają się na zarzut, że chca wprowadzić furtkę dla aborcji. Dla mnie to paranoja, że lepiej aby zmarły kobieta i dziecko niż samo dziecko. Poza tym przeraża mnie bardzo krótkie vacatio legis. Choc z drugiej strony ten rząd lubi sie ociągac z publikacją niewygodnych dla siebie rzeczy. ;)

Gość gość
Moja mama jest katoliczką. Gorąco przyklasnęła temu projektowi. Kiedy powiedziałam jej - mamo, wg tej ustawy, ty powinnaś umrzeć ( miała operowaną w ostatniej chwili ciążę pozamaciczną), zbladła.. Nie odezwała się już słowem..

Gość gość
Przecież nie można urodzić dziecka z ciąży pozamacicznej, tutaj nie było innego wyjścia jak operacja

Gość gość
gość dziś Moja mama jest katoliczką. Gorąco przyklasnęła temu projektowi. Kiedy powiedziałam jej - mamo, wg tej ustawy, ty powinnaś umrzeć ( miała operowaną w ostatniej chwili ciążę pozamaciczną), zbladła.. Nie odezwała się już słowem.. x Wybacz, nie chcę ubliżać Twojej mamie, ale to jest właśnie klasyczny przykład polskiego ciemnogrodu :o nie zainteresują się jedna z drugą, ale będą klaskać i cieszyć się jak głupi z bateryjki... :o

Gość gość
12:36 Ale niestety pokolenie naszych matek i babć bardzo często jest zacofane. Przyklaskują, bo ksiądz na kazaniu powiedział, że w końcu zakażą aborcji, a nie mają pojęcia o co tak naprawdę chodzi. Jak zaczynasz uświadamiać jakie wady można wykryć na etapie badań prenatalnych, że często dzieci są koszmarnie chore i nie przeżyją po urodzeniu to robią wielkie oczy ze zdziwienia. Mnie ręce opadają, bo jak można być tak głupim...

Gość gość
Nikt normalny dziecka nie zabije. Niezależnie od treści ustawy

Gość gość
Swoją drogą, co mnie bardzo interesuje: ileż to jest przerywania ciąży w ciągu roku tych wykonywanych zgodnie z prawem. Z tego co wiem niecały tysiąc. Zastanawia mnie jedno: po jakiego diabła Kościół właśnie tą sprawę bierze na celownik? Ochrona życia poczętego - szumna nazwa, ale "ofiar" wcale aż tak wiele nie ma. Jakby porównać do ofiar wypadków drogowych z udziałem pijanych kierowców i/lub przekraczania prędkości to już w ogóle. Dlaczego Kościół nie zmienia tychże przepisów, dlaczego Kościół nie działa na rzecz zaostrzenia przepisów dla piratów drogowych i pijanych kierowców, albo nie znajdzie sobie innego sposobu w walce o ludzkie życia? Pewnie dlatego, że chodzi o pokazanie "kto rządzi", o wtrącanie się w sprawy łóżkowe obywateli - to jest to co Kościół najbardziej lubi: zaglądać tam gdzie go nie chcą.

Gość gość
gość dziś Nikt normalny dziecka nie zabije. Niezależnie od treści ustawy X Szybko zweryfikowałabyś swoje poglądy po gwałcie na Tobie lub Twojej córce. Albo gdyby po badaniach okazało się, że dziecko nie ma mózgu i czaszki.

Gość gość
gość dziś 12:36 Ale niestety pokolenie naszych matek i babć bardzo często jest zacofane. Przyklaskują, bo ksiądz na kazaniu powiedział, że w końcu zakażą aborcji, a nie mają pojęcia o co tak naprawdę chodzi. Jak zaczynasz uświadamiać jakie wady można wykryć na etapie badań prenatalnych, że często dzieci są koszmarnie chore i nie przeżyją po urodzeniu to robią wielkie oczy ze zdziwienia. Mnie ręce opadają, bo jak można być tak głupim... xxx tylko ze nasze babki matki (katoliczki swieto/je/bliwe) czesto same mialy skrobanki za skrobankami i juz po klopocie, nagle teraz zapominaja o tym fakcie... zaklamane baby i tyle.

Gość gość
tylko ze nasze babki matki (katoliczki swieto/je/bliwe) czesto same mialy skrobanki za skrobankami i juz po klopocie, nagle teraz zapominaja o tym fakcie... zaklamane baby i tyle X Wiesz co, mniejsza z tym czy miały czy nie. Też nie można wszystkich bab z danego pokolenia wrzucać do jednego wora. Pewnie były takie co się skrobały na potęgę, ale i takie co używały naturalnych metod antykoncepcji (jak pewnie moja teściowa) i w życiu by im do głowy nie przyszła aborcja. Rzecz w tym, że wiedzy nie mają żadnej na temat aktualnych badań w czasie ciąży, wiedzą jak wszystko wyglądało 25-25 lat temu i oceniają z tego poziomu.

Gość gość
W uzasadnieniu ustawy podano, że w 2013 roku legalnie dokonano 751 aborcji, z tym 725 dotyczyło wad rozwojowych. (podaję z pamięci, więc mogę się mylić, ale raczej nie). Z tym 725 ciąz pewnie i tak spora liczba dzieci umarłaby po porodzie lub jeszcze w trakcie ciąży. Zgadzam się, że to niewielka ilość w porównaniu do np. ofiar raka spowodowanego paleniem papierosów czy wspomnianych wcześniej wypadków drogowych. czy ktos wokół tego robi medialny szum?

Gość gość
bo ta ustawa ma byc zaslona dymna dla przepchniecia duzo powazniejszej w skutkach ustawy, gdy my bedziemy zajeci zagorzala dyskusja na temat praw do aborcji.

Gość gość
W państwie klerykalnym szum będzie tylko wkoło tego co zdaniem księciów zawarte jest w biblii. Jeszcze trochę i tak będzie, że tabletki antykocepcyjne, spirale i kondony będą zakazane.

Gość gość
Będziemy głupie gumki kupować na zagranicznych stronach :o

Gość gość
Nikt normalny dziecka nie zabije. Niezależnie od treści ustawy .

Gość gość
gość dziś W państwie klerykalnym szum będzie tylko wkoło tego co zdaniem księciów zawarte jest w biblii. Jeszcze trochę i tak będzie, że tabletki antykocepcyjne, spirale i kondony będą zakazane. X Nie jeszcze trochę, tylko już. Ustawa chroni zarodki, a działanie spirali jest między innymi takie, że nie dopuszczają do zagnieżdżenia zarodka. Tą ustawą łatwo będzie można wycofać spirale.

Gość gość
Nikt normalny dziecka nie zabije. Niezależnie od treści ustawy

Gość gość
Dobrze, że ja mam założoną całkiem niedawno bo we wrześniu spiralę ! Chyba mi jej z macicy nie wyrwą ?! :D

Gość gość
Nikt normalny dziecka nie zabije.

Gość gość
13:01 ,13:32 ,13:38 ,13:39-precz NIENORMALNA trollico

Gość gość
moja ciotka ma prawie 90 lat , mieszka na zapyziałej wsi, całe zycie latała do kościoła a teraz czasem słucha radia maryja, ale jest za dopuszczalnością aborcji bo swoje w zyciu juz widziała i nie uważa, ze powinno się kobiety zmuszać do rodzenia chorego dziecka, albo ryzykować jej śmiercią.

Gość gość
Ta ciotka to ewenement :) jedna na tysiące kobiet w tym i podobnym wieku.