Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mleko wiejskiee piatnica

Polecane posty

Gość gość

Witam, czy któraś z Was podaje dziecku mleko Piątnica wiejskie 2%? Bo zaczęłam podawać córce 1,5 roku, ale nie wiem.. trzeba je gotować? Niby pasteryzowane.. czy moje je podać bezpośrednio bez gotowania takiemu maluchowi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja te świeże mleka zawsze gotuję, ale też nie podaję bezpośrednio do picia, tylko gotuję na tym kaszkę, budyń, robię naleśniki etc. Mam dziecko w podobnym wieku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Przegotuj, ostudź, zdejmij kożuch i podaj. Możesz spróbować dawać bez przegotowania i obserwować kupki, jak będą rozwolnienia, to znaczy, że dziecko ma wrażliwsze jelita i trzeba gotować. Zagranicą podaje się zwykłe bez gotowania i to jest coś normalnego, ale nie wiem czy ich proces przetwórczy mleka nie różni się nieco od naszego. Musisz popróbować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja tylko podgrzewam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dziecku powinno sie dawac mleko pelnotluste.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja właśnie dziś od pediatry uslyszlaam że 2% jest ok. Niby najlepszze te mleka uht ale powiem szczerze, że dla mnie one są jak woda. U nas jest problem tego typu że nic n mleku, płatki czasem A kaszki to w ogóle niet.. w ogóle to ile takie dziecko może pić takiego mleka? Bo zastanawiam się czy nie zacząć jej dawać takiego zamiast mleka z piersi,może sama się wtedy odstawi. Tyle że u nas mleko mamy to 80% dziennego jedzenia;/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
UHT nie są najlepsze! Najlepsze są te z chłodni, świeże. UHT smakują poza tym jak mleko w proszku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Co jest takiego super w tych z chłodni? UHT są o tyle bezpieczne że nie trzeba ich dodatkowo gotować, zwykłe "świeże" mleko trzeba i tak przegotować żeby bezpiecznie podać dziecku. Owszem, też piliśmy czasem w dzieciństwie takie świeżo od krowy, ale dosłownie- od krowy, zaraz po dojeniu, każde inne mama nam gotowała, czy takie przegotowane, do kipienia, mleko jest w jakiś sposób zdrowsze od tego UHT? Ja za radą pediatry też dawałam pełnotłuste, mówiła zresztą że dzieciom co najmniej do 3 rż bez specjalnych wskazań nie trzeba ograniczać spożywania tłuszczów. Mały dostawał po roku, do picia z kubeczka, tylko na noc do 2 rż miał mm jeszcze. Teraz jako przedszkolak dalej takie pije, zwykle lekko podgrzane ale czasem prosto z lodówki bierze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie są najlepsze z tego względu, że w procesie podgrzewania UHT część składników odżywczych ginie razem z drobnoustrojami, więc generalnie lepiej kupować to z chłodni (jeśli ktoś nie ma problemów trawiennych i może pić je świeże po otwarciu lub tylko lekko podgrzane, ale nie do wrzenia). Poza tym jest też lepsze po prostu ze względu na walory smakowe. Nie wiem czy wam też, ale mnie UHT smakują jak mleko w proszku (takie zwykłe dla dorosłych z torebki).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
I zgadzam się z osobami piszącymi, że dzieci powinny pić te pełnotłuste mleka z czerwoną etykietą. Po co płacić za wodę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tak samo jak powinny jeść wyłącznie 100% masła (typu osełka np.), a nie mixy kanapkowe na oleju roślinnym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja rozumiem że UHT traci część składników odżywczych, ale z tego co czytałam, ledwie 20%- to nie mało, ale też w takim razie wcale bezwartościową wodą nie jest. A co do świeżego mleka- z każdej strony, od pediatry również, słyszałam że małym dzieciom koniecznie trzeba je przegotowywać, i chyba bym nie odważyła się podać surowego... stąd u nas UHT.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja sama osobiście lubię mleko nie gotowane, ale małej jednak będę gotować. Mleko uht odpada, nic nie warte;) a myślicie że jak będę jej podawać często mleko normalne tak jak mleko z piersi to jest szansa że sama się przestawi??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No nie wiem. W Polsce są zawsze dziwne zalecenia. Widziałam nieraz jak amerykańskie matki lały do butelek i niekapków zwykłe mleko z butelki z uchwytem (takiej 1 galonowej) i to zimne prosto z lodówki i dawały maluchom takim około roku, czy po roku i jakoś tym dzieciom nic nie było (a miały ich po 3-4, część już duża). To na pewno było mleko nie UHT, bo u nich UHT są najczęściej w kartonikach, a rzadziej w kanistrach, takich jak świeże. (U nas oczywiście zimne by nie przeszło, bo inny klimat.)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie chodzi o to, że UHT jest nic nie warte, bo jak wygotujesz świeże to też traci część składników odżywczych. UHT nie powstało dla ludzi po to, żeby go nie oprawiali termicznie, tylko po to, żeby miało długi "shelf life", czyli żeby się nie psuło i mogło być długo w sprzedaży, albo w zapasach w domu po zakupie, bez konieczności trzymania w lodówce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Warszawiak22222222
Nigdy, przenigdy nie pij i dawaj nikomu mleka UHT, tylko nie pasteryzowane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×