Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam chrzciny u sibei w domu za 2 tyg

Polecane posty

Gość gość

na 16 osob, jak przezyje to bede szczesliwa, sam wszystko robie, przjedzie do mnie rodzina na kilka dni wiec chyba zrobie wiecej jedzenia zeby podgrzac na drugi dzien i nie stac w kuchni bo sie nastoje za tydzien w piatek i sobote macie rady jakies dla mnie co zrobic a czego nie, zeby potem nie wyrzucac, co zazwyczaj idzie, nie bedzie goraco wiec cieple dania jak najbardziej wskazane, moj brat pytal czy beda sledzie i jaja z majonezem bo dla niego jak nie ma tego to nie ma imprezy:) menu mam mniej wiecej ustalone ale moze cos doloze jeszcze...

Gość gość
zalej mieszkanie wodą trzciny lubia wilgoć

Gość gość
Udka z kurczaka pieczone

Gość gość
wlasnie mam zamiar zrobic+karkowke w plastrach pieczona w sosie slodko-kwasnym, wychodzi super, rybe po grecku rowniez, to zawsze schodzi bo ludzie lubia rybke

Gość gość
Oł maj gad. Na 16 osób zamawiałabym catering, a już na pewno główne dania i część przystawek. ewentualnie sama machnęłabym jakiś obiad na ten kolejny dzień. Nieźle Ci się musi nudzić.

Gość gość
nie nudzi mi sie:) ale bedzie sama najblizsza rodzina, i skoro to jest raz w zyciu to ok jakos to przezyje, nastepna impreza to komunia ale za pare lat, postoje troche w kuchni w piatek i sobote, w niedziele wszystko do podgrzania bedzie wiec szybko

Gość gość
To gratuluję odwagi :) Na chrzcinach mojej córki było 20 osób ale robiłam w restauracji bo chyba bym nie ogarnęła tego żeby przygotować tyle jedzenia :) A poza tym chciałam mieć spokój i uniknąć obsługiwania gości bo prawda jest taka, że się nalatasz jak głupia.

Gość gość
O matko! Współczuję i podziwiam... Musisz mieć duży dom. My robiliśmy w lokalu na 18 osób.

Gość gość
16 osob to nie az tak duzo, ale trzeba sie narobic zeby przygotowac jedzenie dla takiej ilosci

Gość gość
No to na przystawkę poleciałabym klasykiem: - jaka z majonezem i innym farszem: curry, pieczarkowym czy łososiowym - galaretki kurze z warzywami (zrobione w silikonowych foremkach wyglądają pięknie na stole) - koreczki: dobra kiełbasa, na to chrzan z majonezem i na to jajko przepiórcze, udekorowane to wszystko tymiankiem (wygląda też pięknie, tak wiosennie) - wytrawne babeczki z sałatką jarzynową (zawsze to coś innego, babeczki możesz b. smaczne kupić już gotowe np w tesco) - świeżą sałatkę: np młody szpinak + parmezan + sos balsamiczny albo mix sałat, podgrillowana cukinia, feta, pomidorki, czerwona cebula - deska dobrych wędlin, kabanosów, kiełbasek - ryba po grecku - super pomysł, zawsze zjedzą Na obiad - karkówka to świetny pomysł (np musztardowo-miodowa), do tego np pieczone ziemniaki w marynacie z oleju, skórki cytrynowej i tymianku (skoro tak dużo ludzi, to podpiekłabym już je nawet wieczór wcześniej i potem tylko je dociągnęła do końca) + świeża sałata, np rukola z jakimś małym dodatkiem i lekkim sosem - zrazy wołowe, które potem też można podgrzać w piekarniku, żeby nie stać nad garami - to np z kluskami śląskimi i buraczkami - rosół albo żurek A jeśli nie chcesz podawać gościom tego samego na następny dzień, to faktycznie zrób pieczonego kurczaka/pieczoną rybę w sosie śmietanowo-porowym albo jakąś pieczeń. Nie bawiłabym się w każdym razie w patelnie ;)

Gość gość
Czemu nie w lokalu? Bedzies goscic ich kilka dni, z kuchni nie wyjdzies.. A tak dostalabys reszte jedzenia do domu jeszczcze.

Gość gość
Wow, szacun, że sama wszystko robisz. Ja miałam imprezę na ok 15 osób - zamówiłam catering wraz z obsługą, jakkolwiek umiem gotować, to obsługa tylu osób to niezłe przedsięwzięcie logistyczne:) Na pewno będzie fajnie, taka imprezka to tylko w domu, jeśli są warunki:)

Gość gość
obiad+przystawki+cos jeszcze, to wszystko nie zmiesci sie na stole, chyba najpierw podac obiad np zupa+drugie danie, a potem czyste talerze przyniesc znowu i postawic wszystkie przekaski

Gość gość
a jako zupe robie pomidorowa ale ze zmiksowanych pomidorow z puszki na wywarze z jarzyn, jest pyszna gesta i bez smietany, ewentualnie na wierzch pare makaronikow kolorowych ale bardziej dla ozdoby, nie wiem czy ktos jadl taka zupe, jest przepyszna bo bardzo gesta , moj maz jak ma byc pomidorowa o tylko taka bez smietany, sol pieprz troche bazylii i parmezanu, cudo

Gość gość
No oczywiście, że najpierw obiad, a potem przystawki na stół, to chyba logiczne :o