Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

od kiedy tabletki działają?

Polecane posty

Gość gość

Pierwszy raz biorę tabletki antykon. Konkretnie kontracept. Miałam wziąc jak zacznie się okres. Pierwszy dzień mam zawsze plamienie. Ginekolog kazał wziąc tego dnia co zacznie się plamienie. Tak zrobiłam. Jeszcze następnego dnia było lekkie plamienie. Ale okres nie pojawił się. I teraz moje pytanie od kiedy mogę być pewna, ze antykoncepcja działa? Chce być na 100% pewna, że antykoncepcja działa. A jeżeli to jednak nie był okres. Jestem 10 miesięcy po porodzie i trochę organizm mam rozregulowany.

Gość gość
Mój gin mówił że po tygodniu jest się zabezpieczonym.

Gość gość
Na ulotce powinny być wszelkie opcje opisane. Czytałaś?

Gość gość
tabletki nie dają 100% zabezpieczenia tylko 99,8%

Gość gość
Jeśli w ciągu ostatniego miesiąca nie stosowano doustnych leków antykoncepcyjnych Przyjmowanie tabletek należy rozpocząć 1 dnia naturalnego cyklu miesięcznego kobiety (tj. pierwszego dnia krwawienia miesiączkowego). Jeśli rozpocznie się stosowanie leku Kontracept 11 pierwszego dnia krwawienia miesiączkowego, działanie antykoncepcyjne rozpoczyna się natychmiast. Można także rozpocząć przyjmowanie tabletek między 2 a 5 dniem cyklu, lecz w takim przypadku należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (np. prezerwatywa) przez pierwsze 7 dni. xxx Masz, znalazłam za Ciebie.

Gość gość
Jesli okres się nie pojawił to ja byłabym w tym cyklu jeszcze ostrożna (być może te dwa dni plamień to wcale nie okres a plamienia śród cykliczne?) i dla pewności zastosowałabym dodatkowe zabezpieczanie:)

Gość gość
Tu autorka. Tak czytałam ulotkę. Ale znalazłam tylko informację dotyczącą 1 pierwszego dnia okresu lub 2-5 dzień cyklu. A ja niestety nie jestem pewna czy to był pierwszy dzień, ponieważ jak już pisałam okres nie przyszedł lub zatrzymał się ze względu na tabletki. Tym bardziej nie potrafię powiedzieć czy to był 2-5 dzień cyklu. Już wcześniej zaznaczyłam, że mam rozregulowany organizm po ciąży. Ostatni okres trwał prawie miesiąc. Tabletki mają ustabilizować gospodarkę organizmu i stanowić zabezpiecznie. Poczekam do następnej wizyty u ginekologa. Dzięki za odpowiedz

Gość gość
No to jak sama nie wiesz, to zabezpieczaj się dodatkowo przez ten tydzień prezerwatywą.