Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko nie chce jesc ryb!

Polecane posty

Gość gość

Drogie mamusie, macie jakiś sposób żeby przekonać dziecko do jedzenia ryb? Ma 18 miesięcy, a katuje ja od początku kiedy tylko można było rybami, próbuje podawać z przemycac ale hrabianka jak tylko poczuje to pluje;( a może jakieś witaminy bpowinnam podawać dla uzupełnienia?

Gość gość
Ale w ogóle nic? Wędzonej makreli na kanapkach, pulpecików z ryby w sosie, pasty z twarogu i tuńczyka, zupy rybnej? Jak nie będzie jeść, świat się nie zawali, możesz jej tran podawać.

Gość gość
No to nie wciskaj jej jak jakaś nawiedzona histeryczka :o nie umrze, a jak tak będziesz na siłę pakować to się zrazi na dobre. Podrośnie to polubi. Jest taki wachlarz żywienia, że można spokojnie tę rybę odstawić na razie. Nie cuduj i nie szukaj problemu na siłę. Rozumiem, że jak ty czegoś nie lubisz to na siłę jesz, bo zdrowe?

Gość gość
może podajesz jej takie "rybne ryby", czyli o mocnym smaku rybnym? np. pstrąg ugotowany w sosie pomidorowym nie powinien mieć rybnego posmaku...

Gość gość
No, czasem jeśli muszę coś jeść a nie lubię to jem. Propos, nic kompletnie, ani kesa ryby nie weźmie. Słyszałam też poglosy, że tran można dawać od 3 rż?

Gość gość
gość dziś zacytuj fragment sugerujący, że autorka jest histeryczką... jak można w ten sposób pisać na forum?

Gość gość
Autorko,jest tran w płynie dla dzieci od 6 mies.Moja ma 21 mies.i uwielbia pić tran.Daję jej łyżeczkę tranu dziennie.Ryb nie jada.

Gość gość
I jak Ci się udało przekonać ja do tegou? U nas ogólnie jest problem to podawania jakiegokolwiek syropu czy leku łyżeczka i boję się ze może się to nie udać. Wolałbym ten w kapsułkach, ale nie wiem czy takiemu maluchowi można podawać

Gość gość
19:05 ależ proszę: "Ma 18 miesięcy, a katuje ja od początku kiedy tylko można było rybami" KATUJE ją rybami :) czyli jest tak zafiksowana na tym punkcie i wciska na siłę no wybacz ale to nie jest normalne zachowanie.

Gość gość
Nie katuj dziecka rybami,na litość boską. :( Ja jako dziecko nienawidziłam ryb,zwłaszcza smażonych. Jakąś pastę rybną czy makrelkę wędzoną nawet lubiłam,ale smażone?? Absolutnie nie było mowy,jak tylko poczułam zapach,to od razu była afera. Przekonał mnie do rybek smażonych dopiero mój mąż (wtedy chłopak ) jak miałam ...20 lat. Także nie ma co wariować. Szpinak też polubiłam po latach. Natomiast do dzisiaj nie wezmę do ust kaszanki, brukselki i surówki z selera. Też mi się zdarza,że zjem coś,za czym nie przepadam.np. fasolka p[o bretońsku. Ale ja jestem dorosła,a dziecku nie wytłumaczysz,co najwyżej jeszcze bardziej zrazisz. Może spróbuj w ostateczności jakąś fajną sałatkę z tuńczykiem zrobić? Albo jajka faszerowane tuńczykiem? No nie wiem. Ale zmuszać nie ma co.

Gość gość
Katuje to może źle słowo. Podaje co jakiś czas przez kilka dni i tyle. Odpuszczę jej, tran podam i tyle

Gość laura_1988
a próbowałas zacząc od paluszków rybnych? ale oczywiście tych z fileta a nie te najtańsze z tesco co smakują jak rybie flaki :P dobre sa te z biedronki chyba za 3,99zł. Moje dzieci je uwielbiają! i wtedy małymi kroczkami pomału przyzwyczajać do smaku ryby.

Gość gość
Ja podawalam parowana rybe, parowany brokul i parowany batat, rozdrabnialam widelcem. Pozniej robilam z tego kulke, obtaczalam w bulce i podsamzalam odrobine, tylko, zeby sie zarumienilo. To wychodzi smaczne bez zadnych przypraw kompletnie jak sie uparuje w parowniku. Moje dziecko - 6 lat jada w zasadzie tylko parowane ryby do teraz - juz nie w zadnych kulkach. Uwielbia tez krewetki, wiec moze sprobuj z nimi? Robi sie latwo, na maselku mozna z cyryna, pietruszka, odrobina slodkiej papryki. Mozna dodac do masla wycisniety czosnek.

Gość gość
Zrób jej smażoną w panierce. Mój jest niejadkiem i tylko w takiej formie je rybę.

Gość gość
Hm, dobry pomysł. Spróbuję w ta stronę;) dzięki;)

Gość gość
Mój tata też nie je, ma 65 lat. Kolegameza te nie je. Żyją.

Gość gość
Mój dziadek ma ponad 80 lat, ryby nie tknie nawet kijem i żyje.

Gość gość
laura_1988 dziś a próbowałas zacząc od paluszków rybnych? ale oczywiście tych z fileta a nie te najtańsze z tesco co smakują jak rybie flaki jezyk.gif dobre sa te z biedronki chyba za 3,99zł. Moje dzieci je uwielbiają! i wtedy małymi kroczkami pomału przyzwyczajać do smaku ryby. x paluszki rybne to szajs - najgorsze ryby i ta panierka..moim zdaniem nawet nie ma sensu je dzielic na lepsze i gorsze. już lepiej odpuścić ryby

Gość Emcelina
No z dziećmi to tak bywa. Ja też nie przepadałam za rybami od dziecka. Teraz trochę się to zmienia, ale też nie jest tak, że zjem każdą rybę. Nie lubię na przykład karpia, nie przepadam też za łososiem. Ale lubię takie rybki jak makrela, śledź, flądra, tilapia i przede wszystkim dorsz, o którego zaletach możecie przeczytać tutaj https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/ryby-morskie/dorsz

Gość gość
spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o spppppppppeirdalaj k********o reklamowa!!! :o

Gość gość
To niech nie je. Daj dziecku spokój. Spróbuj ponownie za miesiąc albo dwa. Może jeszcze nie jest gotowe na ten smak. Jak będziesz tak dalej wpychać dziecku ryby na chamca, co się nabawi wstrętu do nich na całe życie.

Gość gość
Może warto zabrać je na wędkowanie i przekonać, że ryby potrafią być fajne? Zawsze można kupić jakąś lepszą wędkę z - www.FishingCenter.pl , tam moim zdaniem najlepsze rzeczy można znaleźć.