Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mikrofala

Polecane posty

Gość gość

Podgrzewacie dzieciom obiadki w mikrofali czy bawicie się w te kąpiele wodne?

Gość gość
Kąpiele wodne i tylko... Gdy się naczytałam o mikrofalówkach, to przestałam całkowicie używać.

Gość gość
Ja jakoś nie mam cierpliwości do tych kąpieli. Czekam, czekam i ciągle za zimne... aż tu nagle chwila nieuwagi i za gorące. I znów czekanie aż przestygnie. A dziecko głodne marudzi. W mikrofali wiem na ile sekund włączyć, aby było idealne w dosłownie chwilę.

Gość gość
przerzucam zawartość słoiczka do małego garnka i normalnie podgrzewam na gazie

Gość wifigdańsk
ale jakie obiadki?

Gość gość
Niechęć do mikrofalówek wynika tylko z braku wiedzy na temat zasady ich działania ;)

Gość gość
No właśnie. Oświećcie mnie, co takiego złego robi mikrofalówka? Zazwyczaj gotuję sama i podgrzewam w garnku. A słoiki w mikrofali.

Gość gość
A ja nie mam mikrofali i zyje :D Po prostu, najzwyczajniej w świecie jedzenie odgrzane w mikrofali mi nie smakuje.

Gość gość
Nie podgrzewałam, bo mikrofali nie mam. A dlaczego? Po prostu jedzenie z mikrofali mi nie smakuje... nie chodzi tylko o potrawy mączne które robią się gumowate, nawet zupa smakuje inaczej, po prostu niedobrze. Niekoniecznie bawiłam się w kąpiele wodne, czasem po prostu wrzucałam do garnuszka, dolewałam trochę wody, mieszałam stale i po dwóch minutach było ok.

Gość gość
Zależy co odgrzewasz. Zupa smakuje tak samo, drugie danie też. Za to bułka czy pizza ohydnie. Co do szkodliwości to czytałam sporo i wychodzi na to, że zdrowsze z mikrofalówki niż pieca.

Gość gość
"Zupa smakuje tak samo, drugie danie też" dla Ciebie ziemniaki z mikrofali smakują tak samo? Odgrzewany panierowany schabowy, mielony, o pieczonej rybie nie mówiąc? Pomidorowa z makaronem albo zabielana ogórkowa? Bo takie domowe potrawy jadłam odgrzewane u mojej mamy która mikrofalę posiada i tak mi właśnie obiad odgrzewa... oczywiście że smakuje inaczej, i to zdecydowanie na minus...

Gość gość
Jakie obiadki? Czasem gotuję na dwa dni np. zupkę, a czasem daję słoiczek.

Gość gość
Mi tam jest mikrofala nie potrzebna. Zupę czy mleko mozna odgrzac w garnku, przelać do małego jeżeli chcemy mniejsza porcje. Kotleta wole odsmazyc. Do sloiczkow miałam podgrzewacz. A niektóre rzeczy dla dziecka właśnie w kąpieli wodnej. Nic mi z mikrofali nie smakuje, potrawy tracą smak.

Gość gość
W mikrofali (to przecież nic złego, niby dlaczego?) tylko nigdy w plastiku (i plastiku praktycznie nie używamy w kontakcie z żywnością).

Gość gość
gość dziś , ty innych dań nie znasz, jak schabowy, mielony czy pieczona ryba? Schabowych, jak je już raz na rok robię, to nigdy nie odgrzewam w żaden sposób, robię ilość na jeden raz i tyle. Mielone, też robione rzadko, potem są jedzone na zimno na kanapkach. A ryba, jak nie jest upieczona na suchego trupa (a w Polsce jest taka tendencja), to minuta odgrzania w mikrofali na małej mocy jej nie zaszkodzi w zaden sposób... W przypadku zup żadnej różnicy nie widzę.

Gość gość
Ja też przy wielu daniach nie widzę zauważalnej różnicy w smaku. Niektóre są po podgrzaniu w mikrofali niejadalne (np. jajko pierwsze mi do głowy przychodzi), ale inne smakują normalnie.

Gość gość
A co jest konkretnie szkodliwe dla zdrowia?

Dziecku kąpiele wodne ale nam grzeje w mikrofalówce. Jak na przykład zamawiamy pizze to ją tak odgrzewam. Tej akurat z Party Pizza nic się nie dzieje i jest dalej dobra :)