Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy to zespół jelita drażliwego ?

Polecane posty

Gość gość

Witam , jakieś 2-3 tygodnie temu zachorowałam na grypę żołądkową , przeszłam ją dość łagodnie , wymioty tylko przez pierwsze 2 noce , żadnego rozwolnienia. Tydzień po wyleczeniu się dostałam biegunkę , ale zrzuciłam to na miesiączkę , która objawiła się w ten sam dzień , lecz niepokoiło mnie i nadal niepokoi ból żołądka szczególnie nasilony podczas stresu , uczucie przelewania się w brzuchu , ciągłego "burczenia" , do tego doszedł ból w okolicach pępka i po prawej stronie także w okolicy podbrzusza, oddaję więcej gazów , jeśli chodzi o kał to nieraz jest całkowicie normalny a nieraz jakby rozmiękczony , ale nie nazwałabym tego biegunką . Czy to może być zespół jelita wrażliwego ? Na wizytę u lekarza jestem umówiona na jutro , ale chcę zaczerpnąć troszkę informacji samodzielnie .

Gość gość
+ chcę zaznaczyć , że 2 lata temu chorowałam na zapalenie żołądka i dwunastnicy , to może mieć powiązanie z objawami ?

Gość gość
Całkiem możliwe , ze bedzie to zespół jelita drażliwego. Pamiętam, ze moja ciocia się leczyła długo na te chorobę, piła nawet nutramil bo był wolny od laktozy a ona po mleku nabiale etc miała problemy. Ten produkt pozwolił jej zastąpić inne ciężkie dla żołądka posiłki. Jak coś to jest tez bez glutenu. Swoja drogą do lekarza powinnaś isć na już...

Gość gość
byłam , lekarz stwierdził problem z florą bakteryjną w jelicie , przepisał leki , ale jakies 3 tyg po skończeniu leczenia objawy powróciły

Gość gość
Dziewczyno - jeżeli 2 lata temu miałaś zapalenie żołądka i dwunastnicy, to masz na 100% nawrót choroby. Poczytaj sobie,że to schorzenie bardzo często lubi nawracać. Zazwyczaj są to okresy jesienno-wiosenne, ale nie ma reguły kiedy zacznie boleć. Idź najlepiej do gastrologa i wykonaj gastroskopię wtedy będziesz wiedziała, co ci dolega. Nie lecz się przez internet, bo tutaj znajdziesz same ''dobre rady'' najczęściej polecające jakiś ''cudowny'' środek ,który pomógł np. ''mojej znajomej''.

Gość gość
Powtarzam : lekarza odwiedziłam , nie stwierdził nawrotu , przed wizytą chciałam zaczerpnąć wiedzy , gdyż objawy pasowały do IBS.

Gość gość
Autorko a może nie była to grypa jelitowa tylko zaraziłaś się jakimś pasożytem i stąd teraz takie dolegliwości. Dobrze byłoby zrobić w tym kierunku badania ,mogą to być lamblie , glisty lub inne tego typu robale.

Gość gość
''Lekarz stwierdził problem z florą bakteryjną,przepisał leki''. Na jakiej podstawie lekarz stwierdził powyższy problem. Organoleptycznie raczej jest to niemożliwe.

Gość gość
Autorko ja borykam się z bólem brzucha już od siedmiu miesięcy robiłam różne badania które nic nie wykazały kolonoskopię morfologię USG brałam antybiotyk leki przeciwpasożytnicze nic mi to nie pomogło Nie zauważyłam żebym zmieniając dietę złagodziła objawy boli mnie nawet w nocy

Gość animalka90
A ja myślę, że do pełnej diagnozy powinny być zrobione konkretne badania. Być może faktycznie masz jakieś pasożyty, bakterie, co również zdarza się przy drażliwym jelicie. Spróbuj może zrobić badanie kału na obecność pasożytów, bakterii oraz grzybów - http://www.genom.com.pl/badanie-kalu-pelne-z-pasozytami.html . Ja sama mam problemy jelitowe, z tymże muszę uważać na to co jem.