Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość glos_ki

kleszcze jak sie bronic??????

Polecane posty

Gość glos_ki

to juz jakas plaga! kleszcze w tym roku wyjatkowo szybko zaczely żerowac, sa wszedzie nawet w miastach i ogrodkach! jakie macie sposoby zeby sie chronic przed nimi?? co je odstarsza??? sa jakies szczepionki? sprawdzone srodki?? help!

Gość gość
sa srodki odstarszajace, mozna sprobowac... warto tez ubierac sie w jasnych kolorach - kleszcze są slepe, ale na jasnych tkaninach łatwiej je wypatrzec. uważnie sie ogladac po powrocie do domu nawet z parku, czy z miasta, nie tylko lasu. no i jest tez szczepionka - ale tylko przeciw kleszczowemu zapaleniu mozgu. to tylko jedna z wielu chorob odkleszczowych, ale za to chyba najgrozniejsza....

Próbowałam naturalnych sposobów - bransoletke z olejkami, strasznie cuchła...Chyba pomogła, bo nie znalazłam nic na sobie. Ale czytałam na kleszcz-lab, ze najlepiej repelent i ciagłe ogladanie ciala.

Gość gość
ogladanie ciala zawsze! ale też warto pamietac o jasnych kolorach ubran (łatwiej wypatrzyc czarnego kleszcza) ! zapachy inne niz typowo ludzkie tez są ok bo moga zmylic kleszcze. no i szczepionka - chroni przed KZM.

Gość Volian
Faktycznie w tym roku jest wysyp kleszczy. Osobiście stosowałem różnego rodzaju środki, żadne opaski mi nie pasowały i w sumie zdecydowałem się wybrać Spray na kleszcze od BIO-Insektal. Na początku nie byłem przekonany, ale faktycznie działa.

O tym jeszcze nie słyszałem, jakiś nowy produkt? Zawsze mugga była w sprzedaży i nawet bear gryls ją reklamował kiedyś na wyjazdy do jungli.

Gość Volian
Odkąd zajmuję się wędkarstwem i zainteresowałem się tego typu preparatami to wszyscy znajomi polecali mi właśnie BIO-Insektal, ze względu na niższą cenę i podobno znacznie lepsze działanie

to ciekawa sprawa, bo prawdę mówiąc pierwsze słysze o tym preparacie. a sam czasem na rybki zaglądam. Kiedyś tylko mugga byla potem ultrathon jeszcze się pojawił, bardzo mocne środki a ten twój ile ma % Deet bo to w zasadzie substancja odstraszająca komary i kleszcze

Gość Volian
Ten preparat nie zawiera żadnej chemii, jest z naturalnych substancji. Osobiście jestem alergikiem i to dla mnie ważne. Długo szukałem czegoś co będzie dla mnie komfortowe. Z tego co wiem to deet działa jedynie odstraszająco i to czysta chemia.

NIe dość, że czysta chemia to jeszcze trzeba uważać jak się ją stosuje ale bardzo dobrze działa i kleszcze się nawet nie zbliżają a te naturalne środki na jakiej zasadzie działają?? Czosnek tam straszy czy co??

Gość Volian
Z tego co pamiętam to produkują to z jakiegoś ekstraktu, specem nie jestem, więc nie powiem Ci dokładnej nazwy. Zapewniam, że czosnkiem nie będziesz dawał! Jednocześnie duży plus tego środka to to, że możesz go stosować bezpośrednio na skórę. Przy wszystkich chemicznych to trzeba uważać co jak i gdzie, żeby potem nie latać po dermatologach

Gość gość
Kleszcz Stop kupiła nam żona do domu i tak pan już napisał bardzo dobry sposób, odstrasza kleszcze, ja w tym roku ani u siebie ani u nikogo w rodzinie nie znalazłem jak do tej pory.