Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość1234566

Ogródek działkowy ile to kosztuje?

Polecane posty

Gość gość1234566

Witajcie, jestem zainteresowana kupnem działki o pow ok 500m2 ze studnią i murowaną altanką za 4800. Byłam już dogadana z włascicielką, tylko że babki z ROD powiedziały mi ze cena jest za wysoka i z kosmosu i zebym się zastanowiła nad tym. Ponadto dały mi namiary na inne ogródki do kupienia. Tylko w tym sęk, że te tansze wymagają ogromnego nakładu pracy, żeby wszystko miało ręce i nogi. Ta droga ma trawnik i kilka drzewek, a mi nic więcej nie potrzeba, żadnych grządek i upraw robić nie będę, chciałam miec miejsce na grila i zrobić placyk zabaw dla synka jak trochę podrośnie. Czy faktycznie ta cena jest taka wygórowana? Bo jak przeglądam oferty w necie to są znacznie wyższe od tej. Działka jest w dużym mieście wojewódzkim.

Gość gość
Myślę że cena jest odpowiednia. U mnie taniej nie kupisz, chyba że z altaną drewnianą lub całkiem zapuszczoną. Zainteresuj się czy w altanie jest kibelek ;)

Gość gość
Cena jest ok. Prawdopodobnie te babki same mają chrapkę na tą działkę.

Gość gość
Ja mam mniejszą działkę bo 300 m2, też altana murowana, studnia, dużo nasadzeń i mniej jak 5 tys bym nie brała. Cena jak najbardziej ok

Gość gość1234566
kibelka nie ma, ale jest do domu 5 minut co ma swoje plusy;)

Gość gość
Formalnie nie mozna kupować działek ROD. To socjal i czeka sie w kolce na liście o przyznanie . Albo tego nie wiesz i pakujesz sie w czarna strefę albo wiesz i jestes głupia ze sie tym chwalisz w internecie narażając sie tym samym.

Gość gość1234566
Sam jesteś głupi:) Działki należą do ROD, można przenosić prawo do użytkowania z jednego użytkownika na drugiego (płaci się za to co jest na działce: altanka, drzewka, studnia). Nie ma żadnej kolejki jak chctoś chce działkę 'sprzedać', to sprzedaje, za 200 zł albo 10 000. Może sam się poedukuj w temacie:)?

Gość gość1234566
a poza tym tę umowę się podpisuje przed notariuszem więc gdzie tu twoja szara strefa? działki przydziałowe to moze były za komuny

Gość gość
"Formalnie nie mozna kupować działek ROD" Prosta zasada, nie wiesz, nie pisz głupot. Przed natariuszem zawiera się UMOWAĘ PRZENIESIENIA PRAW DO DZIAŁKI. W szarej strefie to sam jesteś, ale tej umysłowej.

Gość gość
"gość wczoraj Formalnie nie mozna kupować działek ROD. To socjal i czeka sie w kolce na liście o przyznanie . Albo tego nie wiesz i pakujesz sie w czarna strefę albo wiesz i jestes głupia ze sie tym chwalisz w internecie narażając sie tym samym." UWAGA DEB/IL

Gość gość
Chryste.. Baby to sa jednak głupie.. Podzielam zdanie co do rodów. Pracuje w zakładzie planowania miasta i owszem nie mozna kupować formalnie działek. Prawo własności możesz se przenieść ale nie możesz pobierać za to żadnych opłat. I sama poczytaj nim sie wypowiesz. Polki- znawczynie wszystkiego

Gość gość
Chryste.. Baby to sa jednak głupie.. Podzielam zdanie co do rodów. Pracuje w zakładzie planowania miasta i owszem nie mozna kupować formalnie działek. Prawo własności możesz se przenieść ale nie możesz i masz prawa pobierać za to żadnych opłat. I sama poczytaj nim sie wypowiesz. Polki- znawczynie wszystkiego

Gość gosiaczek3535
Ja kupiłam za 1500 zł od emerytki.Domek mały z białego pustaka z płaskim dachem i jednym oknem taki w sam raz żeby sie schować przed burzą i schować do środka stół i krzesła oraz grilla. W sobotę rano jadę na swoją działkę i biorę sie za robotę bo dużo pracy mnie czeka.

Gość gość
u nas na bramie ogródków działkowych, zarząd powiesił tydzień temu ogłoszenie, że od 1.4.2016 roku zmienia się zasada nabywania dziełek. Nie wiem o co chodzi, ale podejrzewam, że chodzi o odsprzedawanie

Gość gość1234566
Nic o tym nie słyszałam ani nic nie mówili w ROD (o nowych prawach)

Gość prawictwo pospolite 152
jak to 4800 ? przecież to smieszna cena .. a nie wysoka ..ogródek działkowy z altanką kosztuje raczej koło 10 tys zł w górę ( tzn 10 tys to jest minimum ) Znam doskonale ceny

5 tysięcy to kosztuje byle jaka działka, gdzie trzeba kupę pracy włożyć i pieniędzy. Zadbana działka z drzewkami owocowymi i ogólnie nasadzeniami , solidną murowaną altaną to koszt koło 10 tysięcy.

oto dowód ze nie żartuje http://olx.pl/oferta/ogrodek-dzialkowy-z-domkiem-siemianowice-zorza-CID3-IDeRkFn.html Jesli kupujesz coś za 5 tys zł to na pewno jest w podstawowym stanie .. Zatem ktoś kto powiedział ci ze 4800 to dużo naopowiadał ci głupot .. Bo to cena ponizej sredniej .. Srednie ceny ogrodkow z altanką to 10 tys zł a wysokie 25 tys zł 4800 to taniocha

w moich okolicach 5 tys to kosztuje działka bez altanki dlatego ze wszystkie działki sa pozajmowane a chetnych na zakup nie brakuje tylko ze nikt nie chce sprzedawać

poza tym nie ma zadnych nowych praw . dzialke mozna bez problemu nabyć tylko idziesz do zarządcy , rady działek i spisujesz z nimi umowę razem z osobnikiem który ją zbywa tobie

dlatego napisałem ze 10 tys zł działka to jest okazja bez fajerwerków Bo porządna dzialka z nasadzeniami , wybudowaną szklarnią i grillem murowanym kosztuje raczej wiecej niz 10 tys zł stawiałbym 15- 20 tys zł

Gość gość
No to super że trafiłam na to ogłoszenie:) Kobiety z zarządu działek mówily ze śpie na kasie skoro chce tyle wydać, a tu słyszę coś zupełnie przeciwnego:) Może chciały się pozbyć tych innych zaniedbanych? Bo co z tego, że taniej, skoro nakład pracy i czasu też się liczy. Takie działki od ok. 800 zeta były do gruntownego obrobienia, altanka do zburzenia, wszystko do przekopania. Dzięki za rady!

Gość gość
ja się szuka ogródka to opłaca się też przejrzeć ogłoszenia w sieci ile mniej więcej kosztują i w jakim stanie i ma się jakiś też ogląd sprawy zobacz np. przez http://sprzedam.co/ po ile chodzą i może to też rozjaśnić sprawę

Gość gość
Dokładnie ! Jeśli chcesz działkę li tylko do wypoczynku, a nie do zap..... na grządkach to kupuj ! Cena jest ok., skoro wszystko jest porobione. Ja akurat dostałam działkę "z przydziału", ale to tak na zasadzie trafiło się ślepej kurze ziarno. Działka była bez altany, zapuszczona (bo stała nieuprawiana 3 lata), ale daliśmy z mężem radę. Najpierw poszła w ruch kosiarka, taka tam była trawa i chwasty, a potem glebogryzarka... No, ale teraz to mamy bardzo ładną działeczkę. A Ty bierz tą działkę kobieto. A jeszcze jak jest prąd doprowadzony to się nie zastanawiaj ani minuty.

Gość prawi  114
zależy od miejscowość u mnie najtańsze ogródki działkowe idą za 8 tys zł , a najdroższe za .. 35 tys zł

Gość gość
Zalezy co chesz mieć w danym ogródku :) Jakie rośliny itp, kwiaty do najtańszych nie należa... ale małymi kroczkami można zrobic fajny, bujny ogród. Np. zacznij od porządnego trawnika, ja ci polecam trawnik z rolki od http://www.xeroflor.pl/ - szybko sie go rozkłada, do tego jest gęsty i obficie zielony!