Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam teraz 6 czy 5 dzien cyklu?

Polecane posty

Gość gość

Czesc :) okrez mi sie zaczal we wtorek 12 kwietnia kolo godizny 17 i sie zastanawiam czy jak jest teras prawie 9 to nadal jest 5 czy 6 dzien cyklu? Wzielam dzisiaj pierwszą tabletkę antykoncepcyjną i sie zastanawiam czy bedzie ona skuteczna czy lepiej sie zabespieczac? :/

Gość gośćb56
tabletki anty się bierze od pierwszego dnia cyklu inaczej trzeba się zabezpieczyć dodatkowo przez 7 dni.

Gość gość
Ktos cos?

Gość gość
No dobrze, ale producent jeszcze napisał, że można wziąć między 2 a 5 dniem cyklu więc sie zastanawiam czy jak wzięłam dzisiaj to mnie zabezpieczą czy do przyszłego okresu nie

Gość gośćb56
Pierwsze słyszę. jakie to tabletki? Na pewno nie ma tam niżej napisane żeby się zabezpieczyć dodatkowo? W każdym razie jak wzięłaś dzisiaj już tabletkę to nie przerywaj, bo tabletek się nie powinno ot tak odstawiać, tylko zabezpiecz się dodatkowo, chyba że wolisz ryzykować.

Gość gość
W ulotce bylo ze albo 1 i mozna bez dodatkowych metod lub miedzy 2 a 5 dniem wraz z innymi metodami przez ok 7 dni

Gość gośćb56
No i co w tym jest niejasne.

Gość gość
To czy dzisiaj byl ostatni 5 dzien cyklu czy 6? Tak jak w temacie :p

Gość gośćb56
Szósty. Cykl nie zaczyna się tak naprawdę wtedy kiedy pojawia sie pierwsza krew, ale w momencie jak poziom progesteronu spadnie (co wywołuje miesiączkę). Może to się dziać nawet kilka albo kilkanaście godzin wcześniej. Umownie liczy się od krwawienia, bo krwawienie jest bardziej widoczne niż to jaki masz poziom progesteronu we krwi. Liczy się od krwawienia ale zaczyna sie troszkę wcześniej dlatego pierwszy dzień to ten w którym pojawia się krew nie ważne która jest godzina. chociaż czasami sie tez mówi że wcześniejszych plamień (jeśli takie są) to się nie liczy. Tak naprawdę żeby wiedzieć kiedy naprawdę się zaczyna cykl to trzeba robić obserwację temperatury. Ale wątpię żeby dla tabletek to miało jakieś znaczenie.

Gość gość
Czyli lepiej sie zabespieczac dodatkowo do nastepnej miesiaczki? Czy po tygodniu wystarczy?

Gość gośćb56
Nie wiem na pewno ale myślę że po tygodniu wystarczy, w końcu to o czym pisałam z ta miesiączką jest bardziej umowne i tak naprawdę to niewiele osób się nad tym zastanawia jak to działa. jakby to sie inaczej godzinowo ułożyło to też byś się nad tym nie zastanawiała. Wydaje mi się bardziej że producent napisał w ulotce tą informację że można zacząć miedzy 2 a 5 dniem żeby kobiety wogóle nie zaczynały w późniejszych dniach, ale wątpię żeby to miało coś wspólnego z zabezpieczeniem, raczej z tym żeby nie robić dodatkowych komplikacji w układzie hormonalnym i uniknąć niepotrzebnych pytań i zmartwień użytkowniczek, które często nawet nie czytały ulotki i czasami nawet nie mają pojęcia jak działa to co biorą. Kiedyś pisali że można było zacząć w dowolnym dniu i przez 7 dni się zabezpieczyć a teraz piszą że można zacząć tylko między między 2 a 5 dniem. Sądzę tak dlatego że nadal obowiązuje zasada że w domyśle 7 kolejnych dni przyjmowania tabletek ma zablokować owulacje albo zapewnić ochronę w inny sposób nie ważne na jakim etapie rozwoju jest pęcherzyk z komórka jajową. Gdyby tak nie było to pewnie przerwa 7 dniowa trwałaby krócej. Dlatego myslę że tylko się regułka zmieniła. Dobra. chyba zagmatwałam ale nie wiem jak to inaczej wyjaśnić.