Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Sałatki do dań z grilla

Polecane posty

Gość gość

Hej w weekend robię grilla urodzinowego i potrzebuje jakies sprawdzone przepisy na sałatki albo inne przystawki

Gość gość
- kapusta pekińska - kukurydza - pomidor - ogórek - cebula - sos sałatkowy - ser feta Wszystko kroisz i mieszasz. Można zrobić tak naprawdę dowolny mix ulubioych warzyw

Gość gość
Ja robie takie:roszponka,ser feta,szynka parmenska(moze byc grillowany boczek,granat i sos,lub roszponka truskawki,ser feta,mieszanka ziaren lub orzeszkow do salatki i sos(musztarda,miod,ocet balsamiczny ziola)mozna tez zrobic rukola,ser typu lazur,winogrona,orzeszki

Gość gość
W tej chwili to mało co sezonowego jest...:/ Może buraczki z rukolą i sosem na bazie octu balsamicznego albo malinowego? Jak to ma być samodzielna przystawka a nie dodatek do mięsa to warto dorzucić serk kozi (można na grillu zrobić z nim małe grzanki). Pasuje też awokado. Jesli są już u was szparagi to je można zrobić z grilla, zawinięte w cieniutki plasterek boczku i podane potem z dressingiem z octu balsamicznego i posypane parmezanem. Sałatka to to nie jest, ale prawie... ;) Klasyczna sałatka Waldorf też jest dobrym pomysłem imho. Albo ziemniaczana z sosem musztardowym i szczypiorkiem (to już jako dodatek do mięsa, a nie przystawka). Brokuły z jogurtem czosnkowym (na bazie czosnku niedźwiedziego jesli tylko możesz, naprawdę inny, swie zy smak) posypane zgrilowanymi pestkami dyni albo płatkami migdalów...

Gość gość
O, jeszcze po cykorię warto sięgnąć, np. w formie sałatki z gruszką, orzechami i serem z niebieską plesnią. Albo jako surówka z jabłkiem i sosem z jogurtu, soku z cytryny, musztardy ziarnistej...

Gość gość
starty ser zółty okolo 250 gram, majonez okolo 250-300 ml, trzy wyciśnięte ząbki czosnku, 1 duża puszka ananasa bez zalewy i to wymieszać razem jeszcze nie zdarzyło się, żeby ktoś kto to je po raz pierwszy nie chciał przepisu i się tym nie zachwycał, pierwotnie robilismy na grillu jako doadtek do mięs, teraz na większości imprez

Gość gość
"starty ser zółty okolo 250 gram, majonez okolo 250-300 ml"Przecież to bomba kaloryczna , zazwyczaj griluje się też mieso, do miesa w życiu bym takiej sałatki nie zjadła, moja bratowa zawsze podaje podobne masakry, nie jem, tego..O wiele lzejsza a też całkiem ok jest sos , :jogurt natualny, śewiezy ogórek starty na tarce, odsączony, sól pieprz i ząbekl czosnku.

Gość gość
Ja p*****le jakie obrzydliwe te wasze salatki. Ananas z czosnkiem. Fuj. Jak pomyje dla swin.mieszanie truskawek z musztarda. Ble. Ludzie co wy jecie. Jeszcze gosci tum karmicie? Sraczka murowana po waszych mieszaninach

Gość gość
Tzatziki ogòrki świeże zetrzeč na tarce o grubych okach dodać jogurtvgrecki duży czosnek ze 2 lub trzy ząbki drobno posiekane plus przyprawa do tzatzikòw dajesz na oko dużo żeby był smak . my do grila uwielbiamy

Gość gość
Oł jea, mizeria do grilla, to jest to ❤️ :D :D :o Owszem, proporcja 250g sera na 250g majonezu to makabra, ale żeby w kontrze proponować od razu ogórka z jogurtem? Chyba jest coś normalnego pomiędzy :D Ta z ziemniakami brzmi smacznie, nigdy nie robiłam. Spróbuję w weekend (ja nie jestem autorką, żeby nie było) ;)

Gość gość
Sos z torebki do tzatzików... Czuć glutaminianem na pięć kilometrów :( Nie jestem eko wariatką, sama często robię gotowce z proszku (jakieś sosy do sałatek itd) ale akurat z tego do tzatzików wybitnie zajeżdża chemią, każdej firmy (bo też kiedyś robiłam). Lepiej popróbować z prawdziwymi przyprawami, proporcjami, będzie o niebo smaczniejsze! Pieprz zielony, czosnek, szczypta ziół prowansalskich, sok z cytryny, sól pieprz, mała garść świeżej mięty, troszkę octu winnego, można dodać odrobinkę startego dosłownie na papkę korzenia pietruszki. Bardziej nadaje się do nich Bieluch niż jogurt grecki, lepiej łączy smaki. Spróbuj, zapewniam Cię, że będzie milion razy smaczniejszy od tego paczkowanego ;)

Gość gość
Jaka mizeria?Jest bardzo dużó soów operajacych się na jogurtach w tym typu greckiegol, a co złego w ogórku, to kalsyk sosu greckiego.Skoro nie nasz nie krytykuj, moz eczas trochę się dokształcić.

Gość gość
Bieluch to nazwa całej serii w tym nazwa mleczarni, nie konkretnego serka, w tej samej mleczarni produkują jogurt nadburzański, chyna jeden z lepszych jogurtów na rynku, ogłólnie Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie ma bardzo dobre produkty.

Gość gość
Bieluch to nazwa ducha :)

Gość gość
O wiele lzejsza a też całkiem ok jest sos , :jogurt natualny, śewiezy ogórek starty na tarce, odsączony, sól pieprz i ząbekl czosnku x Jeśli to nie jest mizeria, to co jest? :o :o :o :o 🖐️

Gość gość
Te sałatki z szynka parmeńską raczej nie pasuje do mięsa grilowanego, nie każdy tez lubi takie nietypowe połączenia jak truskawki i winogrona w sałatce jako przystawce do dań mięsnych. Sałatki do grilla powinny być lekkie, ponieważ to mięso jest ciężkostrawne, nie wyobrażam sobie podać sałatki z majonezem i ziemniakami, czy makaronem. Najlepsze są dipy z ogórków i czosnku na kształt mizerii starte jak tu ktoś podał przepis. To jest bardzo dobre do mięsa grillowanego. Sałatka typu greckiego z fetą będzie również odpowiednia, muszą to być lekkie sałatki z lekkimi jogurtowymi sosami, odradzam używania sosów gotowych czy z proszku, przecież zrobienie sosu to chwila po co się faszerować jakąś chemią.

Gość gość
gość dziś , po pierwsze tzatziki się robi z ogórków bez pestek i maksymalnie odsączonych. A po drugie nie daje się żadnych chemicznych swiństw, tylko po prostu sól, pieprz, czosnek, ciut swieżej drobno posiekanej mięty, no i bardzo gęsty jogurt plus koniecznie trochę dobrej oliwy. To są tzatziki, a nie to co ty podałas... :/

Gość gość
"Jeśli to nie jest mizeria, to co jest?" Bardzo prosty sos grecki, mizeria to ogóki z pestami pokrojone w plsteki ze śmietaną, w sosie greckim, ogórki są bez pestek, starce na grubych oczkach, odsąszone, z czosnkiem, to jest całkiem inna konsystencja, inny smak .

Gość gość
chyba najprostszy sos tzatziki: 200 g jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku kilka kropli soku z cytryny nieduży zielony ogórek koperek sól pieprz są też jogurty naturalne o bardzo podobnej konsystencji jak i smaku go jogurtu greckiego.

Gość gość
też myślałam, że makabra, tłuste i tego się nie da jesć poki nie spróbowałam i odkryłam, że to świetne połaczenie, większośc osob tak miało -wszyscy zachwyceni słowo daje. Nawet dziewczyny na dietcie nie mogły się oprzeć . To odnośnie tej sałatki z serem i ananasem, wiekszość sobo teraz podaje tą sałatkę u siebie i prawie wszyscy mają normalną wagę .

Gość gość
16:11 muszą to być lekkie sałatki z lekkimi jogurtowymi sosami, x muszą bo co? bo ty tak piszesz? bo ty tak lubisz? bo ty tak uważasz? Jedni do mięsa grillowanego zjedzą pomidora z pietruszką w winigrecie, a inni sałatkę ziemniaczaną z ogórkiem kiszonym - żyj i daj żyć innym :o Skoro robisz grilla z karkówką, kiełbasą i szaszłykami, pijesz do tego zapewne piwo, to uwierz mi - ta sałatka z fetą i sałatą naprawdę cię nie zbawi :o Nigdy nie zrozumiem skąd w ludziach taka maniera narzucania innym co jest dobre, prawidłowe i w tym wypadku smaczne :o :o 🖐️

Gość gość
inna dobra satka, którą co prawda podaje na obiad z grilowanym kurczakiem, ale mozna zjeść z dowolnym mięsem z grilla. Szpinak baby opakowanie, pomidorki koktajlowe 30 dag, mandarynki 4-5, 20 dkg fasolki szparagowej ugotowanej, kilka pokryszonych orzechow wloskich, ziola prowansalskie porządnie sypnac do tego jeszcze płaska łyżka mięty pieprzowej, sos z polowki cytryny dwóch łyżeszek miodu, odrobiny oliwy i lyzki musztardy francuskiej . Normalnie wkrajam kurczaka z grilla lub rękawa ale można też zjeść do mięsa osobno

Gość gość
Nie nie nie! Bój się Boga! :D :D :D Onie nie grillują kiełbas, szaszłyków i karkówki! Chodakowska i Lewandowska pokazały co to znaczy prawdziwy, nowoczesny grill! :D Teraz grilluje się wyłącznie bakłażany, rybę, paprykę (ale nawet jej niewiele, bo ciężkostrawna), a z mięsa wyłącznie indyka lub ewentualnie chudą szynkę z sarniny! Dipy wyłącznie na ekstra werdżin bo inaczej się nie liczy - mix ekosałat z potarkowaną marchewką, a do tego garść nasion chia i łyżeczka oleju lnianego! PIWO DO GRILLA?!?!?!?!?!?!???? Zwariowałaś?!?!?!?? :o :o :o :o Jeśli już musi być alkohol, ty patologiczna pijaczko, to wyłącznie lampeczka, nawet pół, chianti! Ale najlepiej koktajl z mango, kiwi i szpinaku - skoro już żresz te spaliny z drewna i podpałki, to się chociaż oczyść czymś zielonym, na litość boską :o Oczywiście mam nadzieje, że nie muszę przypominać ci o tym, że po jedny grillu powinnaś zapieprzać dobre 2 tygodnie na macie z Mel B.. Masakra, nieuświadomione toto kompletnie :classic_cool: 🖐️