Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość napiszcie mi

Czy my się zdrowo odzywiamy? Bo ja już sama nie wiem.

Polecane posty

Gość napiszcie mi

Jemy bułki, chleb ciemny, wędline lepszą, ser droższy, jogurty, warzywa, owoce, ale z drugiej strony nie powiedziałabym, ze to takie zdrowe odżywianie. Napiszę wam nasze dwudniowe menu i same oceńcie, wczoraj: śniadanie: kanapki z bułki, masłem (prawdziwym), wędliną, pomidorami i rzodkiewką, kawa, a córka szklankę kako II sniadanie: ja banan, córka w przedszkolu to co było, mąż kanapkę obiad: zupa pomidorowa z makaronem ( z pomidorów, nie z koncentratu), ziemniaki z kotletem mielonym z pieczarkami i serem i ogórki małosolne (kupne) podwieczorek: owoce co kto chciał to jadł kolacja: makrela wędzona Dziś: śniadanie: jajecznica, płatki na mleku, ja tradycyjnie kanapka obiad: ryż, łosoś wedzony i sałatka z różnymi warzywami i sosem vinegret podwieczorek i kolacja: fasalko szparagowa podsmażana z bułką tatrą, a córka zjadła hot doga (domowy, ale z parówką kupną)

Gość gość
Zdrowe zywienie to skomplikowana sprawa. Jak ktos zakuma to ma to juz we krwi. Jestes na dobrej drodze, czytaj etykiety, szukaj, czytaj na necie. Prawda taka ze jak kupujemy wieksOsc produktow w markecie to srednio z tym zdrowym odzywianiem powidEnia.

Gość gość
Autorko my jemy podobnie. Tyle, ze wędlin nie kupuje, a robi je teść, albo piekę jakieś mięso w piekarniku i jest na kanapki. Ogólnie wydaje mi się, że w porównaniu z tymi wszystkimi polproduktami które ludzie jedzą, albo np. Pasztetami i sosami ze słoików, jest to w miarę zdrowo

Gość gość
Na pewno zdrowiej niż Ci, którzy jedzą samą ciecierzycę i eko, a potem ich organizmy są nieprzystosowane do środowiska. Nie jecie na okrągło chipsów i fast foodu. Jest ok.

Gość napiszcie mi
mi niestety nikt wędliny nie zrobi, ja też nie upiekę. Bo jak miałabym upiec np. salami? czy zrobić kabanosy? Nie da się, nie wspominając o ograniczonym czasie

Gość gość
Bo to pieczone mięso miałoby być zamiast salami I kabanosów.

no tak nie do końca zdrowo się odżywiacie , mam kilka uwag : ogórki małosolne kupne - dlaczego kupne? zdrowo by było gdybyś zrobiła je sama łosoś wędzony - wędzonka to nic zdrowego - lepiej jakbyś ugotowala go na parze - ja tak córce gotuję i wcina jak nie wiem fasolka szparagowa fajnie ale po co podsmazać z bułką tartą ?

Gość gość
fasolka szparagowa fajnie ale po co podsmazać z bułką tartą ? x Żeby było zjadliwe

Gość gość
Spróbuj zamiast bułki dać mielone siemię lniane i smaż tylko na maśle klarownym lub oleju kokosowym (od biedy może być nawet smalec - do smażenia nadaje się dużo lepiej niż oleje roślinne). Poza tym badania dowodzą ze przetworzone mięso powoduje raka jelita grubego. Ja uwielbiałam szyneczki, kabanosy, parówki, mój facet też ale niestety się pożegnaliśmy. Spójrz na skład w sklepie. Wszystko jest na faszerowane chemia i przetworzone. Czasami upieke kawałek mięsa - filet z indyka lub polędwica wołowa i kroje na kanapki. Warto sobie odpuścić i jeść więcej jajek. Ja dziennie jem ich średnio 3-4 sztuki. Od 2 lat i wyniki mam idealne. Oczywiście nie popadam w paranoję i czasem sobie pozwolę na kabanosy lub wędzony rybę (a zwłaszcza łososia ) ale to nie jest moja codzienność. przykładowy jadlospis: 1. Sniadanie: jajka na miękko, tosty pełnoziarniste z pastą warzywna i hummusem, szparagi z parmezanem, papryka, oliwki. 2. 2 sniadanie: owoce z musli i jogurtem 3. Obiad: rybą pieczona, ryż basmati, surówka z kiszonej kapusty 4. Podwieczorek: naleśniki z kaszy jaglanej (kasza+dojrzały banan+jajo) na oleju kokosowym 5. Kolacja: sałatka grecka z grillowanym kurczakiem, białe wino

Gość gość
Jezu sałatka grecka z kurczakiem, to nie jest sałatka grecka...

Gość gość
Agatka a bulion juz wyCHodowany? Miod juz zrobilas?

Gość agathe11113
Hej, ja mam ten sam problem. Nie do końca potrafię ocenić czy moje odżywianie jest zdrowe. Dużo czytam, ale to trochę skomplikowane co z czym łączyć, żeby było zdrowo. Próbowałam podpatrzeć co znajduje się w sklepach ze zdrową żywnością i niektóre produkty staram się wdrożyć do mojej diety. Szukając tych sklepów znalazłam ranking sklepów ze zdrową żywnością, może Wam się też przyda: https://www.eactive.pl/pozycjonowanie/news/ranking-sklepow-ze-zdrowa-zywnoscia/

Gość gość
A gołąbki z makaronem to nie są gołąbki.. kazdy wie o co chodzi.

Gość Gider
Przecież każdy doskonale wie, że nawet ta zdrowa żywność ma jakieś konserwanty w sobie, to co jest ważne to wybirać takie produkty które etykiety z E mają jak najkrótszą, a są takie, które ich praktycznie nie mają, sami często kupujemy hummus PROFI bardzo zdrowe produkty - http://profi.com.pl/hummus/#hummus i tego typu rzeczy trzeba szukać.