Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Endometrioza

Polecane posty

Gość gość

Jakie objawy, jaki przebieg choroby? Czy jest groźne?

Gość gość
Podczas miesiączki w dole brzucha wyczuwam mały guzek, który powoływania. Po miesiaczce wszystko ustepuje, czasami pojawia się też podczas dni płodnych. Czy może być to endometrioza?

Gość gość
Miało być " który pobolewa "

Gość gość
tak, może to być endometrioza. Trzeba iść do lekarza, kiedy ten guzek się pojawia i on oszacuje. Czy to jest guzek w bliźnie po cc?

Gość gość
Jest troszkę nad blizna z lewej strony. Mam go od jakiegoś roku może ponad a po cc jestem dwa lata. Jakiś czas temu byłam z tym u lekarza powiedział " a to może tylko zwykła endometrioza " w tedy się tym nieprzejelam ale guzek cały czas dokuczal i zaczęłam czytać na ten temat i z tego co widzę to w całe nie takie nic. W środę idę do lekarza ( juz innego)

Gość gość
Endometrioza w zależności od stopnia może być poważna lub mało dokuczliwa. Ja mam pierwszy stopień i po operacji mi nie dokucza strasznie. Zmień lekarza, bo wielu bagatelizuje no chyba, ze temu chodziło o to że lepsza endo niż rak. Zrobił ci ten lekarz usg? masz jakieś ogólnie bóle miesiączkowe czy ogólnie bóle czy tylko ten guzek?

Gość gość
Nie robił mi usg. Bez żadnego badania padła taka "diagnoza" Czy w każdym przypadku konieczna jest operacja jak ona wygląda? Przyznam, że troszkę się martwię.

Gość gość
Bóli nie mam czasami delikatne jak to przy miesiaczce, bardziej niż bóle miesiączkę dokucza mi ta zmiana. Innych objawów nie mam no albo po prostu o nich niewiele.

Gość gość
Szkoda, udaj się z tym do ginekologa. Zrobią ci usg, żeby zobaczyć czy zmian nie masz wewnątrz. Często ich nie widać na usg. Szczerze powiedziawszy nie wiem czy w przypadku endo w bliźnie po cc daja jakieś leczenie. W zwykłej endo czasem dają środki zatrzymujące okres np visanne na kilka miesięcy. Ja miałam laparoskopię, niestety w przypadku endo w bliźnie po cc robi sie laparotomię ( coś takiego jak cesarka) wycinają guza i sprawdzają wnętrze po czym w zależności od stopnia endometriozy zalecają leczenie. - tabletki na zatrzymanie okresu - tabletki antykoncepcyjne. - nic ( ja po operacji nie biorę nic) Nie stresuj się na zaś. Najpierw znajdź lekarza :) Rozumiem, że nie masz bóli miesiączkowych? Jest więc szansa że to tylko endo w bliźnie.

Gość gość
Bardzo dziękuję za pomoc ;) I racja niebede się martwić na zapas.