Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Antykoncepcja a biegunka. Prosze o jak najszybszą odpowiedź

Polecane posty

Gość gość

Dzień dobry, dziś wziełam 4 tabletke (Dionelle) z ostatniego tyg blistra o godz 18.30. Jakieś 5-10 min później strasznie rozbolał mnie brzuch więc musiałam pobiec na kibelek.. biegunka była "krótka" jednorazowa.. ostatni raz współżyłam ponad tydzień temu.. Moje pytanie brzmi; czy powinnam wziąć kolejną tabletkę z blistra czy wziąć kolejną jutro, o standardowej porze?

Gość gość
Które opakowanie tabletek bierzesz? Pierwsze? Ja na twoim miejscu potraktowałabym TO jakbyś nie wzięła pigułki i zrób tak jak w ulotce radzą po " pominięciu tabletki" w konkretnym dniu cyklu. Nie znam tych pigułek wiec nie wiem jak radzą. Ja w każdym razie potraktowałabym tę tabletkę jakby jej nie było.

Gość gość
Opakowanie 5 lub 6

Gość gość
E, jeśli bierzesz dokładanie to naprawdę nic strasznego się nie stało. Ja uznałabym tą pigułkę za zapomnianą i zrobiłam bym to co napisane jest w ulotce w dziale: - zapomniana pigułka X dnia cyklu.

Gość gość
Pominięta 1 tabletka w trzecim tygodniu przyjmowania leku z opakowania Jeśli przez 7 dni poprzedzających pominięcie dawki stosowano właściwe dawkowanie, można wybrać jedną z następujących moż- liwości bez dodatkowych metod antykoncepcyjnych. W przeciwnym razie należy zastosować pierwszą z wymienionych opcji oraz przez 7 kolejnych dni stosować dodatkową metodę antykoncepcji. 1. Przyjąć pominiętą tabletkę jak najszybciej (nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a kolejne o zwykłej porze. Rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania od razu po dokończeniu aktualnego, czyli bez 7-dniowej przerwy. Krwawienie z odstawienia wystąpi po dokończeniu drugiego opakowania, ale w dniach przyjmowania tabletek może wystąpić plamienie lub krwawienie. 2. Można również nie przyjmować już tabletek z aktualnego opakowania, zrobić 7-dniową lub krótszą przerwę (należy również wliczyć dzień, w którym pominięto tabletkę), po której należy kontynuować zażywanie tabletek z następnego opakowania. Jeśli zdecydujesz się uznać, że od jutra bierzesz normalnie bez postępowania jak w przypadku pominięcia to bierz normalnie aż do nowego opakowania tylko w tym czasie się zabezpiecz dodatkowo. Dla pewności.

Gość gość
Tylko właśnie troche boje się brać następne opakowanie bez przerwy, ponieważ nie mialam w marcu okresu wcale.. w kwietniu miałam dość słaby.. mimo brania tabletek i nie wiem czy sobie nie zaburze jakoś cyklu całego czy coś

Gość gość
Ile ci tych tabletek zostało do przerwy?

Gość gość
Na początek: MASZ 3 wyjścia: 1. Wyjście pierwsze ( ulotka) Bierzesz tabletkę teraz. I bierzesz normalnie kolejne do końca. Nie robisz przerwy. Krwawienie dostajesz po kolejnym opakowaniu. - ryzyko: pomieszanie cyklu = możliwość, że ci sie tabletka jednak wchłonęła. 2. WYJŚCIE drugie ( ulotka). Wywalasz te 4 tabletki i robisz 7 dniową przerwę od dziś! Ulotka mówi, że możesz zrobić 7 dniową przerwę lub krótszą. Dostajesz krwawienie z odstawienia. Po 7 dniach lub np 5 bierzesz nowe opakowanie. ( nic ci się nie miesza) 3. Wyjście 3. ( bez ulotki) Bierzesz jutro tabletkę normalnie. I tak do końca, robisz przerwę i bierzesz nowe opakowanie. OD teraz Do połowy następnego opakowania ZABEZPIECZAJ SIĘ dodatkowo. Ja osobiście wybrałabym wyjście 2 lub 3.

Gość gość
Chyba wybiorę tą drugą opcję.. mojego i tak nie będzie teraz do połowy maja (delegacja;)) także żadnych stosunków odbywać nie będę więc moge być spokojna.. tą 7 dniową przerwę liczyć już z dzisiejszym dniem mam tozumieć tak?

Gość gość
No, napisałaś że tak, nie przeczytałam dokładnie ;P dziękuję bardzo za pomoc ;*

Gość gość
Tak przerwa od dnia wczorajszego. Na 7 dni ( lub krócej).

Gość gość
Cześć, to jeszcze raz ja.. zrobiłam tą przerwe, od poniedziałku nie biore juz tabletek.. dzis jest 4 dzien a okresu jak nie bylo, tak nie ma :( co teraz?

Gość gość
Musisz czekać. Jeśli nie przyjdzie bd musiała wziąć nowe opakowanie. Ale z tego co piszesz to nie pierwszy raz prawda? W tym rozwiązaniu miałaś największe szanse na zachowanie normalnego cyklu. Może jeszcze przyjdzie. Nie wiem co ile masz wizyty u lekarza ale powinnaś sie zapytać czy to normalne że np nie masz krwawienia z odstawienia. To, że jest dużo, dużo bardziej skąpe na antykoncepcji to normalne ale niekoniecznie, że nie ma go wcale. Czekaj.

Gość gość
Dziś szósty dzień, jutro mam wziąć 1 tabletke z nowego opak. a krwawienia jak nie było tak nie ma;(... nie wiem co mam teraz zrobić.

Gość gość
no nie masz wyjścia, musisz normalnie wziąć tabletkę. możesz ale nie musisz mieć plamienie w trakcie brania tabletek. wg mnie jesteś zabezpieczona. To naprawdę nie jest jakaś niespotykana sytuacja tym bardziej, że to nie twój pierwszy raz z brakiem krwawienia.