Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Komunia dziecka a tesciowa, pomocy!

Polecane posty

Gość gość

Moja corka ma komunie za rok...tak, za rok, a tesciowa już snuje plany. Dzis zadzwonila i oznajmila, ze ona i teść urzadza przyjecie u siebie w domu na wsi w ramach prezentu. Stwierdzila, ze dziecko zapamięta to na cale zycie, wiec musi być impreza. Ja o tym na razie nie mysle, być może zamowie lokal, bo będzie ok. 20 osob. Naprawde nie wiem. Najchetniej zrobiłabym obiad, przystawki, kolacje w domu. Tesciowie mieszkają 80 km od nas i bez sensu jest jezdzic. Wdalam się z nia w bezsensowna dyskusje, bo mi ciśnienie podniosla ! Na mojej komunii był tylko mój dziadek, bo chrzestni mnie olali, reszta rodziny mieszkala daleko, nie mieli kasy itd. U mojego brata był dziadek, chrzestni z corka i wujek i było fajnie, zresztą my jako dzieciaki i tak woleliśmy uciec na dwor :P Byliśmy na komunii syna siostry meza w lokalu, gości opor, jedzenia opor, a młody i tak po obiedzie zwial na plac zabaw przy lokalu. Nie chciał z dorosłymi przy stole debatować. Podalam te przykłady dla oddalenia tematu, a tesciowa już wylicza kogo TRZEBA zaprosić. Nie wiem, ale ja to odbieram jako atak na siebie, bo wiem, ze teściowie lubia rzadzic i chcą by było jak oni chcą, nie tylko w tej kwestii. Odpalilam, ze ja przecież nie wiem, co będzie, ze najlepiej w domu, to mi tesciowa wyjechala, ze zarcie zrobi ona-tak, bo to co ja podaje jest niejadalne :P W zeszłym roku narobiłam się przystaweczek, salateczek na urodziny corki, to teściowie nawet swój chleb przywieźli i pokroili na stol, naszego nie tknęli. Podziumdziali trochę sałatki gyros a reszte zjadły dzieciaki. Mój maz oczywiście dla swietego spokoju wolalby opcje teściowej, pojechać na gotowe, najeść się i wrocic. A kto do cholery jest rodzicami, kto powinien zorganizować przyjecie? Co dziecko zapamięta? Ze zawsze we wszystko wtracala się babcia? Przeciez z tego względu wyprowadziliśmy się z ich wielkiej chaty, wlasnie przez brak prywatności, ciagle wtracanie się i dyrygowanie, wzielismy kredyt na mieszkanie, bo razem nie dalo się zyc. Oni nawet w remonty zawsze swoje 3 grosze chcą wtracac, nawet firanki wybierac, bo moje sa bee. na szczęście my jednym uchem wpuszczamy, drugim wypuszczamy. Albo ostrzej reagujemu i wtedy jest obraza.

Gość gość
ech chyba lepiej by babcia była obecna. czy wiesz ze u moejj dalszej rodziny z powodu konfliktu z synową, babcia nie zeszła na parter do własnej wnuczki na komunie? przykrosc dla dziecka....cierpią dzieci niewinne

Gość gość
Powiedz ze nie ma szans bo po południu musicie być na nieszporach a robić 80 km w te i z powrotem to więcej na dojazdy zejdzie niż na impreze

Gość gość
Powiedz ze nie ma szans bo po południu musicie być na nieszporach a robić 80 km w te i z powrotem to więcej na dojazdy zejdzie niż na impreze

Gość gość
Na co czekasz, zamiast od razu zapowiedzieć, że to wy zdecydujecie gdzie i w jaki sposób zorganizować przyjęcie? A przede wszystkim - że sami ustalicie liczbę gości i kogo zaprosicie. Jeśli teraz nie załatwisz sprawy OSTRO, to za rok będziesz finansować imprezę na miarę małego wesela, bo teściowa w ciągu roku będzie zapraszać na komunię kogo popadnie.

Gość Tesciowa2 synowych
Autorko, zdecydowanie nie ulegać! A twój mąż to przedewszystkim On powinien powiedzieć jasno i wyraźnie że to wasze dziecko, że wy będziecie decydować we wszystkich sprawach,i że jeżeli im się nie podoba to droga wolna,ograniczylabym z mężem kontakty dla dobra waszej rodziny i dziecka... Nie rozumiem takiego postępowania! Jakoś inne babcie się nie wtracają, nie pchają na siłę. Ja właśnie taką teściową jestem i mam 2 wspaniałe synowe. Jestem dumna z obu,świetne żony, matki a ja jestem mamą i babcią która wie gdzie jest granica i to jest klucz do sukcesu :-)

Gość gość
Ja sobie mogę mieć z nia konflikt, nie jestem mala dziewczynka, której będzie dyktować, co ma robic. zresztą mój maz zawsze za mna stal i tesciowa nie podskoczy. Tylko w tej kwestii bierze go lenistwo, by pojechać na gotowe. Mieszkalismy z nimi rok, nie dalo się wytrzymać ich dyktatury, maz był zawsze za mna, pierwszy chciał się wynieść od nich i mieć spokoj. Oczywiście teściowie zwalali wine na mnie, ze to ja niedobra zabrałam im synka :P Przez dwa lata brałam ich na dystans, tolerowałam, nie zakazywalam widywania dziecka, jezdzilismy tam cala rodzina i musieli klase trzymać, bo wiedzieli, ze mój maz stanie za mna jak by co. Od jakichś 4 lat tesciowa się pogodzila, ze synus jednak jest ze mna szczęśliwy i już tak nie miesza az do dziś.

Gość gość
19:37 co ty bredzisz? Co taka babcia wnosi dobrego dla dziecka? Pokazowki? Czy to że nie szanuje zdania rodziców dziecka?! Jaki autorytet buduje przeciw matce dziecka? A tobie się dziwię autorko, twój mąż ma wogole własne zdanie i nie jest ciapa? Oboje nie macie języka w gębie nie dorosliscie do roli rodziców! PS,moja babcia nie była na komunikacji i co? Wcale mnie nie było przykro, wolalam radosnych rodziców, niż nadgorliwa lizuske w dodatku fałszywą...

Gość gość
Ja jej dziś powiedziałam, ze nie ma opcji komunia u nich, to skwitowala, ze dziwni jesteśmy, ze dziecko ma mieć bal, który do końca zycia zapamięta. A wylicza gości-oni, szwagierka, szwagier i ich 3 dzieci, chrzestna z narzeczonym, chrzestny, prababcia, mój brat, moi rodzice. A moi rodzice z bratem jakos nie zyja ze sobą w przyjaznych relacjach...

Gość gość
Napisze po raz kolejny-powiedziałam teściowej, ze komunia u nich nie wchodzi w gre. A opisałam zdarzenie, bo mi ciśnienie podniosla.

Gość gość
o mezu tez pisałam, ze zawsze stoi po mojej stronie, z ta komunia wzielo go lenistwo i tyle, rozmawialiśmy chwile, gdy miał przerwę, wieczorem pogadam z nim jeszcze raz i spojrzy na to inaczej.

Gość gość
Autorko, to jest nic... moja mi chciala przyjecie weselne zorganizowac od a do z bo ja sobie wymarzylam skromny slub i obiad. Tez sie nie dalam i bardzo dobrze zrobilam bo do dzisiaj wie że ze mna nic nie ugra i bedzie tak jak ja chce. Nie daj sie! Maz cie pewnie bedzie chcial przekonac dla swietego spokoju. A ty specjalnie zrob wszystko na odwrot.

Gość gość
moja nam zorganizowała przyjęcie weselne-BEZ NAS! bo my od razu mówiliśmy ze nic nie robimy. ona ugościła u siebie 20osob ze swojej rodziny. jak obejrzeliśmy nagranie z tej imprezy to nie wiedziałam czy śmiać się czy plakac-tort z 2 obraczkami,szampan i goście tylko młodych brak! miny gosci-jak na stypie...autorko przypomnij mężowi czemu się wyprowadziliscie. zróbcie komunię w lokalu z dużym placem zabaw :)

Gość gość
A ja bym rozważyła propozycję babci. Zastanów się, czy "nie" bo masz inną wizję, czy "nie", bo to jej propozycja. Na wsi mogłoby być fajnie. A najlepiej zapytaj dziecka jak by mu się podobało. Ale nie teraz, tylko za pół roku :)

Gość gość
Jeśli chcesz zorganizować przyjęcie w lokalu to już się rozejrzyj, bo u mnie w okolicy porezerwowane są 2 lata na przód:)

Gość gość
dobrze zrobilas, majac tak dominujacych tesciow tez bym sie nie zgodzila przeciez oni traktuja ja przedmiotowo-to jest tylko pretekst do pokazania się w roli gospodarza i podkreslenia, ze lepiej zorganizuje cos takiego od ciebie:/ smutne ale tak jest starzy ludzie sie chyba nudza

Gość gość
Jesli chcesz wiedziec jak sobie radzic z taka teściową, jak będą wyglądały Wasze przyszłe relacje , jak ją skłonic do resspektowania Twoich pomysłow napisz do mojej wrózki Sofii. Jest świetna. Jej adres to tarocistkasofii@wp.pl

Gość gość
Ja w tym roku robiłam małe przyjątko w restauracji Tawerna Lukulus. Bardzo fajne i klimatyczne miejsce.

Gość gość
Nie reklamuj potworze. A co do autorki ale tesciowa bestialska

Gość gość
Moja robila podobnie. Urządzaliśmy chrzest córki, mieszkamy z granica wiec przyjechaliśmy na 3 tyg. Postanowiliśmy ze będzie to tylko obiad dla najbliższych czyli nasi rodzice, rodzeństwo, i chrzestni z rodzinami ( oboje maja męża /żonę. I dzieci)Zaczela się wtrącać co do zakupów, jedzenia itd. Ale miarka sie przebrała jak zaprosiła dalszych kuzynów ( których nie lubimy z mezem) bez naszej zgody.Wybuchła awantura, mój mąż zawsze jest po mojej stronie, a teściowej jak brakuje argumentów to wyje, i urządza szopki ze ona na chrzest nie przyjdzie bla bla bla. Twarda bądź autorko ja mam gdzies cyrki które urządza moja, i widzę efekty jak sie ją. Opierd*li

Gość gość
Dodam jeszcze ze nawet palcem nie kiwnela żeby pomoc, a po uroczystym obiedzie latała zbierala żarcie i udawala perfekcyjna panią domu , po czym obdzwonila swoja rodzinke żeby wpadala w tyg sie nażreć, daliśmy se spokój. Taki człowiek sie nie zmieni, a my chcieliśmy budować dom, ale zmienimy miejsce budowy na - jak najdalej od starej wiedźmy.