Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MizantropiaOdraza1994

Czy jak ludzie ze wsi odwiedzają miasto to dużo rzeczy ich dziwi?

Polecane posty

Mi się wydaje, że duzo rzeczy musi ich dziwic, np. że są tory i jeżdża po nich takie dziwne małe pociągi pełne ludzi albo że nie można wchodzić na ulice kiedy sie chce, tylko trzeba czekać na zielone światło na przejściu dla pieszych, albo że pełno ludzi wszedzie łazi i nikt nikogo nie zna, albo że policjanci dają mandat, gdy osoba ze wsi zechce jak na wsi pociągnąć łyk wódki z gwinta na ulicy... Czy dobrze mi się wydaje? :)

Gość crueltia
Zwłaszcza się dziwią jak widzą mężczyzn poprzebieranych za pedałów.

Gość gość
Próbuj dalej, narazie kiepsko ci idzie hehe.

Gość gość
Dziwi to,ze mieszczuchy gdy przyjada na wies zachowuja sie jak bydlo i zostawiaja po sobie tony smieci oraz poczucie ulgi,ze wreszcie odjechali.

Gość gość
To wymyśl coś nowego. A ty jak nie metal, to tramwaje albo mieszkańcy wsi przyjeżdżający do miasta. Zieeew.

Gość gość
Ukraińskich imigrantów na wsi zatrudniamy do pracy i nikogo to nie dziwi - między miastem a wsią nie ma tak dużych różnic jak kiedyś.

Gość gość
Taka metalówa na pewno potrafi wymyśleć coś lepszego , no postaraj sie Kaśka. Wierzymy w Ciebie. Możesz jeszcze dziś coś fajnego napisać czy odpuszczasz?

Gość gość
mnie wqrwia że w mieście nie ma gdzie postawić samochodu. i że jak wpadnę do szwagra i pijemy kawę, to rurami leci z góry g.wno i słychać to :( i jak sąsiad mordę drze, to echo idzie po klatce. ja pitolę, blokerzy, macie przes.ane życie :(

Gość gość
mnie dziwi, jak żyć w takim chlewie jak miasto? mieszkaja w klitkach 50m2, nie mają garaży, samochody stawiaja na trawnikach, a jak ktoś nierówno zaparkuje to staje sie największym wrogiem :(

Twierdzisz tak przez pryzmat siebie.;) Wiesniak ze jakiejś dziury na śląsku zasłoikował do Krakowa i k***a teraz zgrywa wielką pania. ;)

Ale masz świadomość, ze ja przyjechałam z 3 milionowej aglomeracji śląskiej, do max. 1 milionowego Krakowa :) Czyli prędzej można powiedzieć, że przyjechałam z cywilizacji do dziury :P

Nie sugeruj się liczbą mieszkańców pojedyńczych miast aglomeracji śląskiej(która i tak jest spora), bo ten podział w obecnych czasach jest jedynie umowny, wszystkie miasta tej aglomeracji tworzą tak naprawde jedno wielkie miasto, moge cie zapewnić, że możesz przejechać tramwajem przez kilka miast w niecałą godzine i nie zauwazysz że w ogóle wyjechałeś z jednego miasta i wjechałeś do drugiego, bo przerw w zabudowie między górnośląskimi miastami zwykle nie ma. to jest najbardziej zurbanizowany obszar polski, totalne przeciwieństwo wsi, więc nie wyszedł ci ten "przytyk" :)

Gość gość
A jaka na Śląsku jest cywilizacja poza zdechłymi kopalniami? :P Liczba mieszkańców nie świadczy o rozwoju cywilizacyjnym, spójrz na kraje 3-go świata. :D

Gość gość
naprawde dla ciebie liczba mieszkancow wyznacza prestiż miasta? :O

Taka cywilizacja, że za czasów II Rzeczypospolitej na Śląsku było najmniej analfabetów(tylko 1% w porównaniu do 23% w całej Polsce), największa urbanizacja i produkcja przemysłowa, była to w zasadzie enklawa cywilizacji w Polsce. Do dziś wiele zostało z tego dziedzictwa.

Gość gość
Gorny Slask to najbardziej rozwiniety region w Polsce. Probujecie nieudolnie Kasie atakowac bo zal wam duupe sciska bo sami na zadupiu zyjecie..

Kultura górnego śląska jest kulturą mieszczańską, tak jak w krajach europy zachodniej, ponieważ ten region, jako jedyny w Polsce już od XVIII wieku poprawnie się rozwijał, przechodził rewolucje przemysłową, w przeciwieństwie do feudalnej polski która aż do XX wieku była zacofanym rolniczym krajem. :)

Zresztą, mimo tych zdychających kopalni wciąż PKB per capita województwa śląskiego jest 4 najwyższym w Polsce - 44,8 tysiąca złotych, a małopolskie ma wyraźnie niższe pkb - 38,2 tysiąca złotych per capita :P

Gość gość
przejdz z jednej linii metra na drugą bez wychodzenia z bramek to pogadamy :classic_cool:

Gość gość
śmiejecie sie,ale naprawde bywają takie sytuacje...moja koleżanka jak przyjechała na studia do dużego miasta ze strasznego zadoopia początkowo była przerażona jazdą tramwajem..ale naprawde sie tego bała, że nie będzie wiedziała jak kupić bilet,że sie gdzieś zgubi..nigdy przedtem nie miała styczności z tramwajami. Dziś sie z tego śmieje i szybko sie w mieśćie oswoiła no ale bała się bardzo :)