Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nestea89

TSH i anty tpo

Polecane posty

Gość nestea89

Hej, czy TSH 5,3 (norma 4,0) i anty tpo 89 (norma max do 33) mogą wskazywać na tarczycę? Dodam że TSH "startowała" od 3,74 a anty tpo od 60 i sukcesywnie rośnie. Mam b.dużo objawów:tyje, wypadanie włosów,zimne stopy i dłonie,nieregularne miesiączki,bóle i zawroty głowy, ciągle bym spala,czasem źle widzę,brak koncentracji,nerwowość,czasem dziwne napady lęku,kołatanie serca,uderzenia gorąca,niskie ciśnienie i często niski puls, bóle stawow i wiele innych które różnie występują, czasem razem czasem osobno. Czytałam trochę o Hashimoto, czy ktoś kto na to choruje może się wypowiedzieć czy mogą być takie objawy jak ja mam, czy mogę by na to chora? Tarczycę mam nieco powiększona, że zmianami ogniskowymi- czekam na wizytę u niego endo. Bo pierwszy cały czas leczy mnie d3 i jodem i usłyszałam że takie ma być to samopoczucie (czyli do d...) i lepiej mieć nieregularne miesiączki ale naturalne, a euthyrox mi wprowadzi jak będę w ciąży...tylko ręce opadają jakim cudem w nią zajde:p (póki co nie planuje). Więc będę bardzo wdzięczna za jakąś poradę od osób które znają się na rzeczy, dzięki!

Gość gość
jeszcze anty-tg przeciwciala trzeba zrobić, oczywiście ft3 i ft4. tsh u mlodej kobiety max 2,0 dla dobrego samopoczucia. zrob komplet badan. usg i anty-tpo wskazuja raczej na hashimoto zatem jaki konowal przepisuje ci jod? w hashimoto nie wolno go przyjmowac, tyle co w jedzeniu i to jeszcze trzeba sie pilnowac. eh