Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 nestea89

hasimoto, bezglutenowo?

Polecane posty

Go艣膰 nestea89

Hej, stwierdzono u mnie niedoczynno艣膰 tarczycy i pocz膮tki hasimoto. Moje wyniki to: tsh 5,29 (norma 0,2704,2); ft4 16,41 (12-22), ft3 5,7 (3,1-6.8), p/cia艂a p/peroksydazie tarczycowej 86,9 (<34), ferrytyna 33,22 (13-150), 偶elazo 49 (37-145), magnez 1,95 (1,4-2,6). USG: Echostruktura niejednorodna, liczne obszary hypo- i hyperoechogeniczne, nieliczne pasma tkanki 艂膮cznej. Przep艂yw naczyniowy wzmo偶ony. Mam pytanie: czy jest potrzeba suplementacji 偶elaza? (lekarze stwierdzili 偶e jest ok..je艣li suplementacja to czym? bo mam wra偶liwy 偶o艂膮dek i wolalabym co艣 w p艂ynie- zacze艂am pi膰 pzytalam tez o diecie bezglutenowej (moj lekarz powiedzial iz nie ma potwierdzen co do tego zeby mialo to cos pomoc), czy koniecznie tzreba na nia przejsc? mleko i jogurty ograniczylam, czy nie wystyarczy ograniczyc chleb? (jadlam go b. duzo), czy komus ta dieta pomogla? bo ja nie wyobrazam sobie byc na takiej diecie do konca zycia:/ czy po letroxie wr贸c臋 "do 偶ywych"? bede wdzieczna za jakiekolwiek informacje!okrzywe poki co). 艁ykam d3 4000, selen (jak nie zapomn臋) i od d贸wch dni letrox 50 (przez 7 dni po艂贸wk臋 a p贸偶niej mam 艂yka膰 ca艂膮). St膮d te偶 moje pytanie, czy ten lek mo偶e podnosi膰 ci艣nienie? (kiedy艣 mia艂am 120/90 jak zazczela rosnac tsh to spadalo i utrzymywalo sie w granicach 100/70 a teraz jest 120/130/90) i kiedy on zaczyna dzia艂a膰? p贸ki co zjad艂am 2 tabletki tzn,.polowki i nie mam sily na nic, mam dziwne uczucie jakbym byla na "bani" ,zapominam itp.(wczesniej tez tak mialam ale wyczytalam ze to moze byc od hasi) mam zmienny humor i jakis nastroj depresyjny...facet ma mnie powoli dosc;/ czy to moze wynikac z tego ze organizm sie musi przyzwyczaic? czy to przejdzie? help! czytalam tez o diecie bezglutenowej (moj lekarz powiedzial iz nie ma potwierdzen co do tego zeby mialo to cos pomoc), czy koniecznie tzreba na nia przejsc? mleko i jogurty ograniczylam, czy nie wystyarczy ograniczyc chleb? (jadlam go b. duzo), czy komus ta dieta pomogla? bo ja nie wyobrazam sobie byc na takiej diecie do konca zycia:/ czy po letroxie wr贸c臋 "do 偶ywych"? bede wdzieczna za jakiekolwiek informacje!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Obejrza艂am wiele wyk艂ad贸w na lekarzy z USA na yt i tam wszyscy twierdz膮,偶e nale偶y wyrzuci膰 gluten i mleko, soj臋. A u nas twierdz膮, 偶e nie trzeba. Bada艂a艣 sobie poziom witaminy d?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nestea89
Tak, mia艂am 20 a norma by艂a od 30-120 bodaj偶e. Postaram si臋 ograniczy膰, bo ca艂kowicie raczej nie dam rady :/ (kasa,brak czasu itp). Czy mog臋 mie膰 takie objawy na pocz膮tku brania letroxu? Czy nasi mo偶e by膰 dziedziczne? Bo moja mama te偶 ma..czy ograniczenie glutenu mze pomoc cho膰 troch臋?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nestea89
A co z kobietami, serem feta, bia艂ym serem?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
U os贸b z hashimoto nalezy przyjmowa膰 wi臋cej witamin d. Ja mia艂am wynik 10 i jak zacz臋艂am bra膰 du偶膮 dawk臋 to po kilu miesi膮cach przeciwcia艂a spad艂y mi prawie do zera. Co do skutk贸w ubocznych leku to nie wiem ja nie mia艂am 偶adnych. Z tych wyk艂ad贸w co ogl膮da艂am, wyrzucenie glutenu jest kluczowe w tej chorobie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nestea89
A ty odstawi艂a gluten i masz popraw臋? Jak sobie radzisz bez chleba, co jesz w pracy?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie odstawi艂am jeszcze :( Ale zbieram si臋 w sobie aby to zrobi膰 :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nestea89
Ja w艂a艣nie nie wyobra偶am sobie bezglutenowe...tym bardziej 偶e nie jestem mistrzem gotowania a kocham ziemniaki,chleb,pierogi itp. Te偶 masz takie dziwne nastroje? Dzisiaj mam jakie艣 przygn臋bienie i chce mi si臋 p艂aka膰..zwariuje nied艂ugo a m贸j facet 偶e mn膮:( m贸wi臋 o glutenie a on 偶e jakby tak by艂o to by si臋 z astmy wyleczy艂..czy nasi mo偶e by膰 dziedziczne albo np polekowe po tab. Anty?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nestea89
Ja w艂a艣nie nie wyobra偶am sobie bezglutenowe...tym bardziej 偶e nie jestem mistrzem gotowania a kocham ziemniaki,chleb,pierogi itp. Te偶 masz takie dziwne nastroje? Dzisiaj mam jakie艣 przygn臋bienie i chce mi si臋 p艂aka膰..zwariuje nied艂ugo a m贸j facet 偶e mn膮:( m贸wi臋 o glutenie a on 偶e jakby tak by艂o to by si臋 z astmy wyleczy艂..czy nasi mo偶e by膰 dziedziczne albo np polekowe po tab. Anty?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jam ma brak energii, problemy z pami臋ci膮 i koncentracj膮 i og贸lnie taka przymulona jestem, bez entuzjazmu. Tabletki anty zawieraj膮 estrogen, a on niszczy tarczyc臋. Choroby autoimmunologiczne s膮 dziedziczne. M贸j tata te偶 ma.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nestea89
A bierzesz hormony? Masz jakas poprawe? To mnie pocieszylas..mama ma podejrzenie nasi i niedoczynno艣膰, babcia mia艂a wol臋 i niedoczynno艣膰 a druga babcia rzs i goscca wi臋c powia艂o mi optymizmem na przysz艂o艣膰 :/ a ju偶 teraz mam b贸le stawowe i okropny b贸l nadgarstka, endo mi powiedzia艂 偶e to od hasimoto. Pierwszy endo kaza艂 mi lykac jod,a ja czu艂am si臋 cora z gorzej wi臋c go zmieni艂am, mam nadziej臋 偶e letroxu troch臋 mi ul偶y...a diet臋 troch臋 zmodyfikuj ale czy przy obci膮偶eniu gene autoimmunologiczne to pomo偶e to ne wiem :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Bior臋. Diagnoz臋 mia艂am postawion膮 w styczniu zesz艂ego roku. TSH mia艂am troch臋 ponad 4. Po 3 miesi膮cach branie teku 25 obni偶y艂o mi si臋 do 2.5 Na pocz膮tku tego roku znowu podskoczy艂o do 4. Ale przynajmniej przeciwcia艂a zmala艂y, a to oznacza, 偶e tarczyca nie jest przynajmniej atakowana. Od 2 miesi臋cy bior臋 po艂ow臋 75 i w tym miesi膮cu zrobi臋 badania i zobaczymy. Ale co do symptom贸w to nic si臋 nie zmieni艂o :( Dlatego chyba zdecyduj臋 si臋 p贸j艣膰 na t膮 diet臋, bo to nie ma sensu bra膰 coraz wi臋kszych dawek.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Teraz jest ogromny wysyp chor贸b tarczycy. To z powodu zanieczyszcze艅 powietrza jedzenia itd, a tarczyca to najdelikatniejszy organ. I do tego nadmiar estrogen贸w, one maj膮 te偶 wp艂yw na tarczyc臋. U wielu kobiet po ci膮偶y pojawiaj膮 si臋 problemy. Wsz臋dzie za granic膮 m贸wi膮, 偶e nale偶y wyrzuci膰 gluten i wszystko co go przypomina w swojej budowie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nestea89
Zostaw jaki艣 namiar do siebie, b臋dzie razem ra藕niej :) m贸j e-mail: ankaa1989@o2.pl. Ja mam nadziej臋 偶e chocia偶 te objawy ust膮pi膮:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Wys艂a艂am Ci maila :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nestea89
Ok, mam nadziej臋 偶e b臋dziemy w kontakcie :) grunt to pozytywne my艣lenie a ja niestety urodzony pesymista :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
To przez tarczyc臋 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nestea89
Generalnie nie by艂am nigdy optymistk膮 ale to co si臋 ze mn膮 teraz dzieje to Masakra...a nied艂ugo 艣lub...tz ca艂y czas si臋 mnie pyta czemuja ci膮gle chodz臋 z艂a na niego itp.on nie rozumie tej choroby;/ oparcie mam tylko w mamie no i w tym co czytam na forach, boje si臋 偶eby w jak膮艣 chorob臋 psychiczn膮 przez t膮 tarczyc臋 nie popa艣膰 :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie b贸j si臋, nie popadniesz w chorob臋 psychiczn膮. Obni偶enie nastroju jest spowodowane zbyt wysokim TSH powinna艣 mie膰 jako kobieta w wieku rozrodczym ok 1.5, jak Ci spadnie to lepiej si臋 poczujesz :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nestea89
Oby, ale tak jak m贸wisz tobie spad艂o i nic si臋 nie poprawi艂o.. Musimy jako艣 da膰 rad臋 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mo偶e Tobie pomo偶e, mo偶e ja dosta艂a za ma艂膮 dawk臋? W ulotce jest napisane chyba, 偶e na pocz膮tku mog膮 by膰 takie objawy jak u Ciebie ale to pewnie minie. Wiesz nie wszyscy odpowiadaj膮 na leki i pewnie pad艂o na mnie. Jest to te偶 kwestia wypracowania odpowiedniej dawki u konkretnego pacjenta. Ka偶dy jest inny.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nestea89
Podpisa艂am ci na e-mail :) dzi臋ki za wsparcie to bardzo wa偶ne;) endo mi powiedzia艂 偶e dopiero pomiesacu mog臋 odczu膰 popraw臋 wi臋c zobaczymy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nestea89
Podpisa艂am ci na e-mail :) dzi臋ki za wsparcie to bardzo wa偶ne;) endo mi powiedzia艂 偶e dopiero pomiesacu mog臋 odczu膰 popraw臋 wi臋c zobaczymy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ok, wys艂a艂am Ci co艣 ;)

Udost臋pnij ten post