Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

palenie papierosów w domu

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mieszkamy tymczasowo u teściów. Mam syna 2 latka a sama jestem w ciąży. Jak powiedzieć teściówi żeby na ten czas nie palił w domu ? Nie wiem jak do tego podejść ja zupełnie nie umiem z nim rozmawiać. W końcu on jest u siebie ale moje zdrowie i zdrowie dzieci jest ważniejsze. Jak delikatnie załatwić sprawę?

Wydaje się że sam powinien wyjść z takim pomysłem. A poza tym zapytaj męża w końcu powinni mieć lepsze relacje.

Gość gość
Wyprowadzić się od nich? Co to za nawyki? Mieszkasz w ich domu i chcesz mówić im co mają robić? Co za kobieta. A kogo obchodzi twoja ciąża nie masz własnego domu a już drugie dziecko? Patola

Gość gość
Zawsze wychodził na spacer i wtedy palił teraz tesciowej nie ma jest w pracy mylse ze to dlatego sobie pozwala bo ona by nigdy na to nie pozwoliła. Ja sie czuje tutaj obca i głupio mi wymagać.

Gość gość
lepiej niech twój mąż z nim pogada

Gość gość
Palenie w domu samo w sobie jest obrzydliwe. Niestety, ale tym zapachem wszystko przesiąka, meble, firanki, ubrania, itp. U mnie w domu nigdy nie było papierosów, ale pamiętam, jak w dzieciństwie odwiedzałam koleżankę, u której rodzice palili, to po powrocie do domu śmierdziałam niemiłosiernie, mimo że nie palili w tym czasie, kiedy u nich byłam. Uważam, że palenie przy ciężarnej kobiecie i małym dziecku to totalne prostactwo i bezmyślność. Wydaje mi się, że najlepsze wyjście to wyprowadzka, bo te cechy nie znikną, będą się za to ujawniać w innych sytuacjach. Ty Autorko możesz delikatnie coś powiedzieć tak przy śniadaniu, że np. dziecko kaszlało w nocy i nie wiesz, czy to nie od dymu albo coś podobnego. Ja jednak uważam, że to Twój mąż powinien się rozmówić w tej sprawie. Teraz jest już ciepło, więc wyjście na zewnątrz na dymka nie jest problemem. Mąż może sobie pozwolić na więcej i ostrzej w rozmowie z rodzicami, dzięki czemu będzie bardziej skuteczny a i relacje się nie popsują. Jak Ty zaczniesz narzekać, to będziesz tą złą, której wszystko przeszkadza.

Gość gość
Każdy w swoim domu robi co chce a ty swojego nie masz więc zamilcz :) jak w ciąży i z dzieckiem mogłaś zamieszkać u teściów którzy nawet cie nie lubią?

Gość gość
Dokładnie, jeśli już to niech mąż z nim pogada. Ja wiem że to teść jest u siebie, a ty jednak jesteś gościem, ale jednak jak się zaprasza gościa do domu to dba się o to żeby miał odpowiednie warunki. Palenie przy ciężarnej zawsze jest niegrzeczne, a skoro teściowa nie zgadza się na palenie w domu to widocznie nie tylko tobie to nie pasuje. Swoją drogą, teściowa nie czuje po powrocie z pracy że w domu śmierdzi papierosami?

Gość gość
Jakim gościem? Ktoś ją zaprosił? Sama przylazła z brzuchem

Gość gość
Dziewczyny dziekuje za wyrozumiałość napewno powiem o tym mężowi a jutro dyskretnie porozmawiam z teściową z nią mam bardzo dobry kontakt. Palenie w domu to obrzydliwy zwyczaj nienawidze tego smrodu. Bardzo mnie zdziwiło zachowanie teścia. Bede mieszkała tu jeszcze miesiąc i jakoś musimy sie dogadać. Ja kategorycznie nie zgadzam sie na palenie papierosów przy mnie czy moim dziecku.

Gość gość
Zawsze możesz się wyprowadzić :) Najwidoczniej nie jesteś taka mile widziana jak myślisz, skoro teść chce cie dymem wykurzyć, pasożycie :)

Gość gość
Ale Wy jesteście zawistne. Byle komuś dokopać. Autorka napisała wyraźnie, że jest tymczasowo u teściów. Nie przyszło Wam do głowy, że może wykończa swój dom czy remontuje mieszkanie i zaraz się wyprowadzi na swoje? Ale Wy macie mózgownice ciasne.

Niektóre komentarze to zwykłe trole, nie warto zwracać uwagi.

Gość gość
Jeśli ktoś całe życie palił w domu to nie sadze żeby po sugestii synowej czy zresztą kogokolwiek innego zmienił nawyki. Poproscie chociaż żeby palił w jednym pomieszczeniu, mój szwagier pali w kotłowni, znajomy w kuchni, okno otwarte, drzwi zamknięte żeby dym się nie roznosil.

Gość gość
"Jakim gościem? Ktoś ją zaprosił?"- hm, zakładam że to teściowie, nie ważne z jakich powodów, wiedząc o sytuacji tego małżeństwa zaproponowali "no to sprowadźcie się synuś do nas na ten czas". Tak, to jest ZAPROSZENIE a syn z żoną i dzieckiem są tam gośćmi. Raczej nie było tak że z torbami w ręku stanęli na progu i stwierdzili "no, to my się sprowadzamy bo nam dzisiaj łazienkę zaczęli kuć". Autorko, zaciśnij zęby, miesiąc dacie radę i nie wpłynie na was jakoś tragicznie, nie ma co panikować.

Gość gość
Mąż niech z nim pogada. Jak już ktoś napisał palenie w domu jest zwyczajnie obrzydliwe, wszystko śmierdzi, a bierne palenie szkodzi. Mój mąż, jak palił, sam wychodził na dwór/balkon, w domu nie palił nigdy, bo wiedział, że to masakra.

Gość gość
Tu autorka. Rozwieje wasze wątpliwości. Tak jestem gościem dostałam zaproszenie od teściów tesknili też za wnukiem. jestem tu u nich z dzieckiem na urlopie. Wypoczywamy jak możemy ale teść nam to utrudnia jak widać. Mój mąż wrócił do domu musi pracować ja zostalam z dzieckiem sama u obcych tak naprawdę mi ludzi. Dlatego właśnie czuje sie tak niezręcznie. Dziekuje za pozytywne komentarze. Z teściową juz rozmawiałam głupio jej bylo bardzo sie za męża wstydziła obiecala ze to sie nie powtórzy a teść ze sie ot tak poprostu zapomniał. Nic wiecej nie zrobię oby to było ostatni raz. W moim domu nigdy papierosów nie było dlatego ciężko mi sie z tym ot tak pogodzić.

Gość gość
Urlop u teściów, obcych ludzi i to aż na miesiąc? Rany boskie... lubię swoich teściów, nie mam z nimi żadnych spięć, ale w życiu bym na takie coś nie poszła. Już bym wolała urlopować się we własnym ogródku. Rozumiem jeszcze wyjazd z dzieckiem do dziadków na weekend, ale nie na miesiąc.

Gość gość
Do 1:43- jak nie rozumiesz, ze inni ludzie moga miec odmienne plany od twoich to pewnie w ogole niewiele rozumiesz...

Gość gość
Autorko, ja też myślałam że jesteś jakaś przyciśnięta koniecznością, remont, przeprowadzka, albo ciąża zagrożona a mąż musi dużo pracować. W takiej sytuacji zawsze możesz po prostu wyjechać wcześniej. Bo dla mnie jednak też goszczenie u kogoś ponad miesiąc to ciut za dużo. Ale wasze plany, jak tam lubisz. Po prostu nie kumam tej tęsknoty dziadzia za wnukiem, skoro dziadziu później pali w obecności malucha i nie przejmuje się jego zdrowiem, o tobie już nie wspominając. Skoro męża nie ma, to po prostu pogadaj z teściową jeśli masz z nią taki dobry kontakt. Bo rzeczywiście głupio jakbyś dzwoniła do męża, mąż do ojca. A teściowa na pewno może to tak załatwić że teść nie będzie wiedział że to od ciebie wyszło- zwróci mu uwagę że w domu dymem śmierdzi albo że gdzieś tam popiół zostawił, zrobi pogadankę na temat palenia przy dziecku i ciężarnej.

Gość gość
Współczuję autorko, mój teśc też pali w domu, gdy starszy syn był malutki ( miał ok 6 tyg), w czasie odwiedzin u nich, teśc wpakował z papierosem do pokoju, gdzie siedzieliśmy i z papierosem w zębach pochylił się nad dzieckiem i zaczął do niego gadać i to był ostatni raz, gdy zapalił przy moich dzieciach. Wszystko u nich śmierdzi papierosami, gdy od nich wracamy, wszystko nam śmierdzi dymem. Z treściami mieszka ich córka z mężem i dzieckiem i oni wszyscy pala przy tym biedactwie. Jeszcze dziwią się, że ma często zapalenie oskrzeli, a na początku roku szkolnego wróciła z przedszkola z płaczem, bo dzieci nie chciały się z nią bawić, bo śmierdzi. Szkoda mi jej.