Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tabletki anty, a spowiedz, komunia???

Polecane posty

Gość gość

hej. Powiedzcie mi czy spowiadacie sie z tego ze bierzecie tabletki, albo stosujecie inne formt antykoncepcji?? Czy o tym nie mowicie a i tak przyjmujecie komunie sw? Ja jeszcze nie stosowalam anty ale po ciazy bede chciala cos stosowac a jestem po slubie. I nie wiem jak Wy do tego podchodzicie???

Gość gość
Ekstremisci w natarciu! Szok.

Gość gość
Mam się spowiadać z antykoncepcji? Z tego, że powołuję na świat dzieci z rozsądkiem a nie na zasadzie, ile Bóg da? Myślę, że spowiadać się powinny babki, które nie mają z czego wykarmić kolejnych dzieci a mimo to stosują watykańską ruletkę albo takie, które wykonują aborcję, bo się nie zabezpieczyły a jednak więcej dzieci nie chcą. Nie spowiadam się z tego, że stosuję pigułki czy prezerwatywy i nigdy nie będę. Nie przeszkadza mi to w przyjmowaniu komunii. W swoim sumieniu nie uważam tego za grzech i nie obchodzi mnie, co czarni mają na ten temat do powiedzenia. Seks uprawiam tylko z mężem, mamy ślub kościelny, więc nie mam sobie w tej kwestii nic do zarzucenia.

Gość gość
Jeśli już na serio sądzisz że spowiadasz się przed Bogiem, z grzechów, to spowiadaj się już tylko z tego a nie z kościelnych wymysłów. Czym innym są podstawowe przykazania i jakieś zasady a kompletnie czym innym to, co kościół natworzył radośnie.

Gość gość
W życiu! Nie uważam antykoncepcji za grzech i nie spowiadam się tego. Nawet by mi to do głowy nie przyszło, żeby o takich osobistych rzeczach mówić w konfesjonale.

Gość gość
ja przed slubem mowilam ,,kochalam sie z chlopakiem'' ale ze z gumka to juz nie mowilam. Po slubie z sexu nie trzeba sie spowiadac wiec co mam mowic? Uzywamy prezerwatyw??? Jesli to grzech to kiedys zostane z niego rozliczona. Najwazniejsze ze przy gumkach nie dochodzi do zaplodnienia, a przy tabletkach juz tak i z zabijania to raczej pasowaloby sie spowiadac. Ale to co kazda spowiedz to mowic? Niech sobie kazdy sam we wlasnym sumieniu rozsadzi...

Gość gość
Jakie zabijanie przy tabletkach?

Gość gość
skoro dochodzi do zaplodnienia to bylby z tego CZLOWIEK! Wiem wiem do 12 tyg to ,,tylko'' zarodek nie plod ale to do mnie nie przemawia. Dlatego uzywamy gumek.

Gość gość
Przy tabletkach dochodzi do zapłodnienia? Chyba ktoś powinien się douczyć

Gość gość
Jakiego zapłodnienia przy tabletkach? Ty to chyba uczyłaś się antykoncepcji tylko na naukach przedślubnych, że nie wiesz podstawowych rzeczy: przy tabletkach nie dochodzi do owulacji, nie ma jajeczka, nie ma żadnego zapłodnienia. Nie wiem skąd pomysł, że jest inaczej?

Gość gość
21:05 a stąd, że ta idiotka pewnie komuś uwierzyła, że antykoncepcja hormonalna to tabletki wczesnoporonne. Gdyby tak było, to osoby z pcos, po operacjach ginekologicznych, czy innego rodzaju torbieli, nie leczyły by się przy pomocy tejże antykoncepcji. x Do autorki. Stanowisko kościoła mówi jasno, blokowanie płodności, to grzech przeciwko naturze, a każdy stosunek seksualny ma być nastawiony na poczęcie nowego życia, a nie tylko na przyjemność. Stosując jakąkolwiek antykoncepcję nastawiamy się tylko i wyłącznie na przyjemność, a współżyjąc w dni niepłodne zawsze mamy szansę na nowe życie. Osobiście mam chore jajniki i jestem niepłodna. Aby powstrzymać złą pracę jajników biorę antykoncepcję. Według kościoła grzeszę podwójnie. Raz, współżyjąc z mężem wiedząc, iż więcej dzieci mieć nie będę, a dwa stosując antykoncepcję. Nawet jeśli byłabym chora, to przecież po jakimś czasie powinnam odstawić. To już uj że mi choróbsko wróci, ale może jakimś cudem znajdę w kolejną ciążę. Biorąc pod uwagę to, oraz to, że czynny alkoholik, palacz, czy narkoman, którzy cały czas występują przeciwko- nie zabijaj, mogą bez problemu chodzić do komunii świętej, oraz to, że kler poprzez celibat odmawia sobie seksu (seks pozamałzeński to grzech, a wiemy że się dupcą ile wlezie), a seks to podstawowa potrzeba każdego gatunku i jego brak może prowadzić do schorzeń, więc to też jest przeciwko naturze, ja mam ich gdzieś i do spowiedzi, ani do komunii nie przystępuję. Wstrętni hipokryci. Uprawiając seks grzeszą, a odmawiając sobie seksu szkodzą zdrowiu, czyli też grzeszą.

Gość gość
Same sie douczcie.Wiele tabletek ma wlasnie dzialanie wczesnoporonne, bo dochodzi do zaplodnienia a juz nie do implantacji. Sa wrecz rodzaje tabletek, ktore na tym w duzej mierze opieraja swoja skutecznosc, jak spirala.Poczytajcie sobie na necie.

Gość gość
Ale bełkot te wypowiedzi o tabletkach. . Jak już ktoś pisał - nie ma przy nich owulacji. Dlaczego? Dlatego, ze one imitują dla organizmu ciąże. Jeżeli coś jednak wpłynie na ich skuteczność i do owulacji dojdzie to nie działają poronnie tylko pomagają tą ciąże utrzymać. Ot taka prawda i każdy normalny ginekolog to wytłumaczy. Pisze tu o tabletkach nowej generacji. Btw. co ma spirala do tabletek antykoncepcyjnych? ??

Gość gość
NIE spowiadam się z antykoncepcji żadnej, kiedys miałam z tym problem,ale już od dawna dotarło do mnie,że w tej kwestii kościół się myli,w swoim sumieniu nie uważam tego za grzech.

Gość gość
dobry temat ja czasem patrzę na znajome pary w kościele co tydz są oboje u komunii i może to głupie bo tak stoję w kościele i się zastanawiam czy oni się nie bzykają, bo wiem ze np. dwójka dzieci planowana;-) ;)

Gość gość
"Jeśli już na serio sądzisz że spowiadasz się przed Bogiem, z grzechów, to spowiadaj się już tylko z tego a nie z kościelnych wymysłów. Czym innym są podstawowe przykazania i jakieś zasady a kompletnie czym innym to, co kościół natworzył radośnie. " To po kiego grzyba sie pchasz do kościoła skoro nim gardzisz. Żałosna hipokryzja. Idź może na szczyt góry i tam sobie twórz swoje wymysły takie jak c***asują. Albo w ogóle nową religie sobie stwórz. Może znajdą sie chętni na twoje msze.

Gość gość
Chodzi o to, ze mimo zaplodnienia nie dochodzi do implantacji, tak wiec mechanizm dzialania jest taki, jak spirali. W przypadku pigulek jednoskladnikowych do owulacji wlasnie czesto dochodzi, a szczegolowe badania jasno wskazuja na to, ze ich skutecznosc bazuje na tym, ze do implantacji nie dochodzi.W przypadku pigulek dwuskladnikowych wyniki badan nie sa jednoznaczne.

Gość gość
Nie wierzę co czytam. Takie rzeczy tylko w Polsce. Hipokryzja do kwadratu

Gość gość
Wy tu traktujecie kościół tak jak facet traktuje prostytutkę. Nie ma do niej za grosz szacunku, ale przyłazi co jakiś czas aby zaspokoić swoją potrzebę. Potem wychodzi od niej i opowiada po ludziach jakie to z niej jest szmacisko, ale sobie nie ma nic do zarzucenia, siebie uważa za w porządku gościa, a nawet za świętego.

Gość gość
21:57 naprawde żaden facet i baba nie wytrzymają tego tygodnia jednego w miesiącu bez dupcenia ? takimi jesteście maszynami bez mózgu ?

Gość niekk
Szanowne katoliczki nie jest ważne co wy sobie uważacie tylko co uważa wasz kościół, do którego należycie. Albo tego przestrzegajcie albo z kościoła wystąpcie. Jeżeli bawicie się w jakieś furtki to nie jesteście katoliczkami tylko je udajecie i piszę to bez złośliwości. Katolicyzm polega na tym, że się przyjmuje katolickie dogmaty ustalane w Watykanie, a nie tu jestem katoliczką, a tu już zasad katolickich nie uznaję. Może czas pomyśleć jakimś o nowym chrześcijaństwie w ogóle? Nie, nie jestem żadną sekciarą, nie bójcie się. Odeszłam od KK ale wierzę w Boga, jestem chrześcijanką i uznaję chrześcijańskie wartości jak pomoc bliźniemu czy praca na rzecz pokoju i nie wstydzę się tego natomiast w żaden sposób KK nie jest mi do tego potrzebny. Wyszłam z tych ram powinności wobec mam,babć i "co ludzie powiedzą" i jest mi z tym cudownie.

Gość gość
Brawo za wypowiedź dla niekk Podpisuje się pod tym

Gość Jakie to żenujące
Zdrowo się uśmiałam.Nie jeden ksiądz jest gorszy grzesznik od nie jednego spowiednika.Ciekawe komu oni się spowiadają, gdy krzywdzą dzieci i maja kochanki?

Gość gość
A co ma do tego ksiądz ? My tu rozmawiamy o tabletkach anty, spowiedzi i komunii. Jak chcesz sie zastanawiać nad grzechami jakiegoś księdza to sobie osobny temat załóż i też nie o każdym, bo nie kazdy robi syf. Zakładając że wszyscy to robią to na jakiej podstawie ? I co myślisz że taki ksiądz który spieprzył sprawe to on uniknie kary za grzechy ? I że w takim razie ty też możesz idąc już do spowiedzi planować dalej antykoncepcję ? Przeciez to jest nieważna wtedy spowiedź. Skoro antykoncepcja uchodząca za grzech to dla ciebie wymysł kościoła to po co w takim razie chodzisz do spowiedzi skoro to tez w twoim mniemaniu kwalifikowałoby się jako wymysł kościoła ? I po co do Komunii ? Skoro to też wymysł kościoła ? te wszystkie kobitki co ze spiralą radośnie pomykają do Komunii. Nie miałam pojęcia o skali tej hipokryzji dopóki nie przeczytałam tego tematu. Ja zaznaczam że nie uważam sie za świętą, ale jakbym miała zamiar łykać regularnie takie świństwo jak tabletki anty czy choćby nawet używać kondomów to na pewno bym nie chodziła do spowiedzi. Może raz na 5 lat pod warunkiem postanowienia że zaprzestanę, a lepiej wcale nie chodzić do Spowiedzi i Komunii niż chodzić fałszywie i profanować.

Gość gość
"Zdrowo się uśmiałam.Nie jeden ksiądz jest gorszy grzesznik od nie jednego spowiednika.Ciekawe komu oni się spowiadają, gdy krzywdzą dzieci i maja kochanki? " Jak ty nawet nie wiesz co znaczy słowo spowiednik to z kim my tu dyskutujemy :O z kopą siana chyba

Gość gość
Jakie to żenujące Czy ty chodzisz do Komunii ? Lub przyklaskujesz tym co biora tapsy a chodzą ? Jeśli księży uważasz za uczestników jakiejś zbiorowej szopki to czemu sama jesteś za tym by w tejże szopce uczestniczyć jako równie pozorny katolik?

Gość gość
niekk dziś jesteś zwykłą hipokrytką a nas pojeżdżasz głupia k***o! jak możesz być chrześcijanką nie uznając żadnego kościoła. W sumie lepiej że taki bezwartościowy odpad nie należy do prawdziwego kościoła.

Gość gość
Zdrowo się uśmiałam.Nie jeden ksiądz jest gorszy grzesznik od nie jednego spowiednika.Ciekawe komu oni się spowiadają, gdy krzywdzą dzieci i maja kochanki? x i co w zwiazku z tym? że kilku księży jest złych mamy sie obrażać na wszystkich? mamy się obrażać na cały kościół? fajnie sobie to wytłumaczyłaś....usłyszała parę historii o kochankach i bierze z wiary to co jej pasuje. Oni robią źle, ja też będę... pamiętaj każdy będzie rozliczony... ten ksiądz i ty tez.... i obawiam się ze twoje tłumaczenie bo ona tak robił na niewiele sie zda.

Gość gość
Religia powstała, gdy pierwszy oszust spotkał pierwszego głupca. – Mark Twain.

Gość gość
ja brałam tabsy dwa lata i w tym czasie nie chodziłam do komunii, potem się z tego wyspowiadałam.... ciężka to była dla mnie spowiedź... takie mówienie księdzu że stosowałam tabletki było dla mnie trochę krepujące... choć musze przyznać że ksiądz taki już starszy ale podszedł do sprawy normalnie, ze zrozumieniem, mówił żebym próbowała metod naturalnych, polecał jakąś literaturę fachowa.... też mu było trudno... chyba z żadnej strony konfesjonału nie jest to łatwy temat. Dla mnie to trochę taka sytuacja.... dziwna... spowiadać się że stosuję antykoncepcję, kocham się tylko z mężem, mój pierwszy i jedyny partner seksualny, dwoje dzieci, 10 lat po ślubie kościelnym.....