Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

usunięcie mlecznej dwójki proszę o poradę

Polecane posty

Gość gość

Witam,córka ma 5 lat, miała lapisowane i lakierowane zęby,jednak nad dwójką od czasu do czasu zbiera się ropa,nie jest jej dużo,ale nasza dentystka mówi że to stan zapalny i trzeba usunąć :( Ząb nie boli,córka się nie skarży..więc nie wiem co robić,czy miał ktoś podobną sytuację? czy po wyrwaniu dwójki ząbki nie będą się przemieszczać? Proszę poradźcie ,usunąć czy zostawić? wizytę mam umówioną na piątek

Gość gość
Nie przyszło ci do głowy poprosić o opinię innego stomatologa? Przecież nikt na forum nie widzi jaki jest stan zęba i dziąsła. Skro ząb jest chory i od dłuższego czasu stale powoduje okresowe ropienie dziąsła to na pewno wymaga to jakiejś reakcji, ropa w szczęce może prowadzić do dużych powikłań.

Gość Przeciez2latai4miesiące
Nie ma się nad czym zastanawiać. W takim wieku bez "dwójki" dziecko będzie wyglądać normalnie. Przecież i tak za niedługo jakiś ząbek wypadnie i powstanie luka, i też ząbki będą się przemieszczać.

Gość gość
Nie rozejdą się bo za 2 lata zaczną wyrastać stałe. Wiele dzieci w wieku przedszkolnym wybija zęby itd i normalnie chodzą z luką, a potem mają stałe. Mleczaki nie rozchodzą się tak jak stałe dlatego, że i tak są między nimi duże przerwy bo dziecku przecież cały czas rośnie szczęka. Mleczne siekacze się rzadko odratowuje jeśli ubytek nie jest duży i nie utrudnia dziecku gryzienia posiłków. Tylko na trzonowe mleczaki zakłada się korony ze stali, bo najpóźniej pojawiają się tam stałe a są niezbędne do żucia. Twoje dziecko ma widocznie kieszonkę ropną na dziąśle. Jeśli ząb nie boli to znaczy że korzeń zęba nie jest zainfekowany. Udaj się z dzieckiem do periodontologa - to jest stomatolog zajmujący się chorobami błony śluzowej i przyzębia (czyli dziąsła). On wam powie co i jak.

Witam, czy ktoś mógłby mi polecić sprawdzonego, dobrego dentystę w Gdyni? Wybieram się z dzieckiem na pierwszą wizytę i zależy mi na kimś łagodnym, z dobrym nastawieniem i cierpliwym. Nie chcę zafundować młodemu traumy na całe życie. Słyszałam, że dentysta w Gdyni https://www.dentystagdynia.pl/ jest ok, ale to nic potwierdzonego.