Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Cykle coraz krotsze

Polecane posty

Gość gość

Moje cykle staja sie krotsze z miesiaca na miesiac dostaje okres tydzien wczesniej i trwa on 1 - 2 dni!! jest bardzo obfity. Nie wiem czy isc do lekarza, bo boje ze se zblaznie , isc? Moze ktos wie dlaczego tak mam?

Gość gość
najczęściej problemy z cyklem zaczynają sie od niedoborów w organizmie, stresu, przemęczenia, złej diety itp. Spróbuj przez jakis czas suplementować magnez + B6 i trochę zadbać o pozostałe czynniki. W wielu przypadkach to wystarcza żeby poprawić sytuację w ciągu kilku cykli, a przynajmniej nie szkodzi. Jesli to nie pomoże to do lekarza. U lekarza tez pewnie taka terapia bedzie trwała kilka cykli ale luteina która zazwyczaj przepisują raczej nie załatwi przyczyny problemu tylko wyleczy na jakis czas objaw. Mogła tez byc to poważniejsze zaburzenia hormonalne, ale te zwykle się wiążą z bardzo nieregularnymi cyklami.

Gość gość
o jej dziekuje za odpowiedz, bo myslalam ze juz nikt nie napisze. Naczytalam sie w internecie o wczesnej menopauzie ale przeciez mam 30lat wiec jeszcze mi daleko do tego ! Nie wiem czy to ma zwiazek, ale tak jak zawsze bplaly mnie piersi i jajnik na owulacje, tak teraz nic! zero objaw przed @ dziwne, no ale mam nadzieje ze wszsytko w porzadku. Czuli jednak nie zawracac gitary lekarzowi?

Gość gość 20 42
Z tym lekarzem to już twoja wola. W sumie nie zaszkodziłoby pójśc przebadać hormony, bo tam może coś szwankować. Jednak to o czym piszesz to jest objaw niskiego progesteronu, to w efekcie może prowadzić do zaniku okresu. Lekarze najczęściej stosują luteinę która leczy w zasadzie objaw i jeśli nie zwalczysz przyczyn to po kilku miesiącach od kuracji możesz miec z powrotem to samo. A najczęstsze przyczyny tego wymieniłam ci wyżej. Czasami taki stan jest spowodowany wysoka prolaktyną ale wtedy to raczej miesiączki by sie wydłużały i byłyby nieregularne. Ale kto wie. Zresztą lekarz mógłby więcej stwierdzić. Raczej unikałabym takich którzy przepisują recepty bez badań a w tych przypadkach problemów z cyklem to najczęściej tak jest. Ja w zasadzie na wszystkie takie problemy z cyklem reagowałam, magnezem i ustabilizowaniem diety, regularnym odpoczynkiem i zawsze skutkowało, a tez juz miałam taka sytuację że miesiączka zaczęła trwać 2 dni. Dobiłam do 4 w ciągu 3, 4 miesięcy. Myslę że do puki nie straciłaś całkiem okresu to lepiej spróbować to ustabilizować naturalnie. Brak bólu jajników nie jest oznaka że nie ma owulacji. W zasadzie to bóle jajników to sygnał że pęcherzyki dojrzewają ale nie jest żadnym dowodem że pękają. Tak samo ich brak nie jest oznaka że nie ma owulacji. Tak też miałam. Owulację zawsze sprawdzałam bo mierzyłam temperaturę prze kilka lat i owulacja była w każdym cyklu. A praktycznie od kilku lat nie odczuwam bóli okołoowulacyjnych mimo że owulacja dalej była.

Gość gość
Czy nie jest to wynikiem stresu po bzykaniu?

Gość gość
Idź dziewczyno do lekarza. krótki cykl jak i długi trzeba wyregulować.

Gość gość
Wlasnie facet mnie namawia na lekarza, ale on chce też żebym brała pigułki więc mam się zapytać o te krótkie cykle i mówi żeby wzięła przy okazji tabl anty, co o tym myślicie?

Gość gość
Tabletki to powinna być twoja decyzja, bo to na twoje zdrowie będą oddziaływać a nie na twojego faceta. Faceci często nie wiedza jak to działa tylko myślą sobie, "o fajnie bo bez gumy". Moje osobiste zdanie jest takie, że ile by nie mówili o tym jak nieszkodliwe są tabletki tej generacji to jednak hormony i nie są obojętne dla zdrowia, zwłaszcza jak są brane miesiącami czy latami. Nawet proszki od bólu głowy które sie bierze tylko okazjonalnie szkodzą a co dopiero taka terapia. Poza tym jesli naprawdę chcesz wyregulować cykl to albo regulujesz cykl albo bierzesz tabletki. Tabletki nie wyregulują ci problemu tylko go ukryją na okres brania, bo wiadomo że przy tabletkach masz cykle ustawiane. To już przeżytek, że przepisuje sie tabletki na wyregulowanie okresu tak jak to kiedyś było nagminnie stosowane. Teraz kobiety trochę zmądrzały i douczają się same i wymagają żeby leczyć ich problem z nie tylko go tuszować. Ale jak juz mówiłam to powinna byc twoja decyzja.

Gość gość
No tak ale tutaj lekarze nie leczą w inny sposób, wiem że mi przepisze tabletki a jak się zapytam o badania albo o co innego to wyślę mnie do domu tak czy inaczej spróbuję i napiszę co i jak

Gość gość
Jak pójdę i powiem co jest nie tak to jeżeli lekarz stwierdzi że to jest poważne to nie wymaga interwencji i nie skieruje mnie do giną tylko odeślę do domu. Tutaj leczą tylko jak się prawie umiera że tak powiem. Jedyne na co mogę liczyć to nie na przepisanie czegoś na wyrównanie hormonów o badaniu nie wspomnę tylko na przepisanie anty dlatego nie wiem co robić

Gość gość
Dlatego lekarz pomyśli sobie ze czemu z takim czymś mu tylek zawracam

Gość gość 20 42
Ja tez się zgadzam że tabletki nie załatwią sprawy wyrównania hormonów. Stosuje się je do leczenia tylko w szczególnych przypadkach a wyrównywanie cyklu nie jest jednym z nich. Nie wiem gdzie mieszkasz ale staraj się znaleźć lekarza który ci zrobi badania. Ja bym ci radziła jednak spróbować z tym magnezem. Niby metoda wydaje się za prosta żeby miała podziałać w zaburzeniach hormonalnych, ale jak pierwszy raz usłyszałam o tym to też tak myślałam. Wiem ze swojego doświadczenia że to pomaga.