Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ninka 1

Co oprocz kwasu foliowego?

Polecane posty

Gość Ninka 1

Cześć wam. Powiedzcie co moge brac przy staraniach? A co mąż? Prócz kwasu foliowego?? Dzieki :)

Gość gość
Ale po co chcesz jeszcze coś brać? Kwas foliowy chroni dziecko. Odżywiaj się zdrowo, nie palcie papierosów.

Gość gość
Bierze się do roboty.

Gość gość
Z tym zywkłym kwasem foliowym bym uważała. Też przed staraniem go przyjmowałam (dodam tylko, że poroniłam), a teraz okazało się, ze mam mutację MTHFR, która sprawia, że kwas foliowy się nie wchłania a jedynie odkłada. Gdzieś widziałam info, że nawet 50% kobiet ma ten defekt, ale o nim nie wie. Obecnie też z TŻ rozpoczynamy starania i gin powiedział, że w moim przypadku metafolina jest znacznie lepsza

Gość gość
Witamina d3 1000-2000 j.m

Gość Bettinaa23
Mój mąż łyka Folik, a ja folik mama - oprócz kwasu foliowego ma też jod i DHA - równie ważne witaminy :)

Gość gość
Ja kupowalam PregnaPlus. Kapsulka zawiera : - olej rybi(65% zawartosci kwasow omega3)-100mg w tym 33% EPA(kwas eikozapentaenowy) -33mg 22% DHA- 22mg Witamina B6 -1,4mg Witamina B12 - 2,5 ug Kwas fooliowy -400ug Zelazo - 26 mg Cynk -15 mg Jod- 150ug Witamina D3- 1500IU Pozdrawiam. :-)

Gość gość
Acha, moj TZ lykal Androvit :-)

Rzeczywiście dla kobiet ciężarnych rekomendowana dawka witaminy D3 to 1500-2000 j.m. na dobę. W sytuacji stwierdzenia niedoboru Twój lekarz prowadzący może zalecić Ci stosowanie wyższych dawek od 4000 aż do 10000 j.m. na dobę. Warto zatem oznaczyć sobie poziom witaminy D3 we krwi, aby zastosować dawkę odpowiednią do sytuacji klinicznej. Niestety mimo stosowania zróżnicowanej i prawidłowo zbilansowanej diety nie jesteśmy w stanie dostarczyć naszemu organizmowi witaminy D wyłącznie przez właściwe odżywianie. Należałoby bowiem spożywać około 200 g łososia lub innego rodzaju ryb morskich każdego dnia. W innych produktach takich jak sery, mleko czy niektóre grzyby witamina D znajduje się niestety w niedużych ilościach. Rozwiązaniem są suplementy. Pozdrawiam serdecznie, Justyna Maj

Gość teryaki
a czym właściwie grozi niedobór tej witaminy? Konsekwencje ponosi tylko matka czy dziecko też? W sumie niewiele się o tym tak naprawdę mówi, co trochę martwi

U ciężarnej niedobór witaminy D może wpływać na powstanie takich patologii jak nadciśnienie tętnicze indukowane ciążą, stan przedrzucawkowy, czy cukrzyca ciężarnych. Zwiększa również częstość występowania chorób przyzębia i bakteryjnego zapalenia pochwy, a co za tym idzie ryzyko poronienia lub porodu przedwczesnego z przyczyn infekcyjnych. Istnieje ścisła zależności pomiędzy stężeniem witaminy D we krwi matki oraz rozwijającego się płodu. Witamina D oraz wapń odgrywają kluczową rolę w budowaniu szkieletu, prawidłowej mineralizacji kości, rozwoju szkliwa czy ogólnym wzroście płodu. Jeżeli kobieta w ciąży ma niedobór witaminy D noworodek narażony jest na drgawki z powodu zbyt niskiego stężenia wapnia w surowicy krwi tuż po porodzie. W późniejszych etapach rozwoju dziecko może mieć zmniejszoną całkowitą masę kostną. Narażone jest również na rozwój krzywicy, astmy lub cukrzycy. Grożą mu choroby autoimmunologiczne, metaboliczne, nowotworowe i sercowo-naczyniowe. Pozdrawiam serdecznie, Justyna Maj

Ja podczas starań o dziecko brałam tylko Folik, a kiedy lekarz potwierdził ciążę przeszłam na Folik Mama, który zawiera wszystkie niezbędne składniki dla prawidłowego rozwoju dziecka na każdym etapie ciąży.