Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Praca propozycja co robić?

Polecane posty

Gość gość

Dostałam propozycję awansu, ale warunkiem jest rezygnacja z umowy o pracę i przejście na działalność. Planuję w niedługim czasie ciążę. Jak wygląda kwestia ciąży i ewentualnego powrotu do pracy po macierzyńskim na działalności? Bo wiem, że na etacie muszą mnie przyjąć spowrotem

Gość gość
z powrotem*

Gość gość
Nie daj sie w to zrobić tym bardziej jak planujesz mieć dziecko. Mając swoją działalność noe masz urlopów itp... Ty świadczyła im swoje usługi to do czego chcesz wracac??!:-|

Gość gość
czyli po macierzyńskim raczej nie będzie do czego wracać? No właśnie wydawało mi się to podejrzane, a ja się na tym kompletnie nie znam. A co z L4? i urlopem? Urlopu też nie będę mieć?

Gość gość
absoltutnie sie nie zgadzaj! od stycznia zmienili zasady macierzynskiego na własnej działalnosci oczywiscie teraz są mega niekorzystne:/ dostaniesz grosze...

Gość gość
Jakim cudem chcesz mieć urlop skoro prowadzisz własna działalność?! Nie ma czegoś takiego jak urlop. Owszem możesz sobie nie przychodzić do pracy ale nikt ci za to nie zapłaci bo niby kto skoro formalnie masz własna działalność??!czyli firmę??!

Gość gość
NIE ZGADZAJ SIE!!!! BO: 1. Nie będzie żadnego l4 w ciąży- pracujesz aż do ostatniego dnia ciąży bez względu na to jak się czujesz i czy ciąża zagrożona...albo nie zarabiasz nic 2. Zmienili zasady (tak jak ktos wyżej wspominał) i kobiety na działalności dostają macierzyński w wysokości tygodniówki w Bengladeszu(za to co dostaniesz z miesięcznego macierzyńskiego ledwo starczy ci na dwa opakowania najtańszych pampersów- z tego co pamiętam to poniżej 100zł/miesięcznie) 3. W każdej chwili mogą zrezygnować z twoich "usług"- zero okresu wypowiedzenia, zero jakiejkolwiek ochrony, zero czegokolwiek

Gość gość
Awans to możesz mieć w ramach struktury firmy, a to co Ci proponują to współpraca, a nie awans. Owszem, może trochę więcej zarobisz, ale policz czy Ci się to opłaca na przyszłość, biorąc pod uwagę składki ZUS plus pewnie księgową skoro zupełnie się nie znasz. Zasiłek chorobowy na własnej działalności jest żałosny, zasiłek macierzyński również przynajmniej dopóki masz obniżoną składkę ZUS. A zakładam że składkę ZUS będziesz płacić od minimalnej, nie wiem ile podwyżki Ci proponowali ale raczej nie tyle żeby opłacało Ci się latami płacić większą kasę. Zobowiązań nie mają wobec Ciebie żadnych, pewnie umowy o współpracy będziesz miała krótkoterminowe, a nawet jeśli na dłuższy termin, jak im nie będzie pasowało a firma duża to po prostu zerwą je i zapłacą ewentualną karę. Urlop? Pewnie że masz, ile chcesz, ale nie pracujesz- nie zarabiasz. Jeżeli chcesz faktycznie zajść niedługo w ciążę, w żadnej mierze Ci się to nie opłaca, nie ma szans. Zmieniły się przepisy i nie ma już opcji z opłaceniem jednej- dwóch najwyższych składek żeby potem mieć bogaty zasiłek macierzyński.