Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wyjazd do Niemiec na zawsze

Polecane posty

Gość gość

Witam Mam pytanie chciałabym zamieszkać w Niemczech z niepełnoletnim dzieckiem.Ojciec dziecka jest Niemcem,ale dziecko nie ma obywatelstwa.Chcemy osiedlić się koła Szczecina,ale po niemieckiej stronie.Dziecko będzie chodziło do polskiej szkoły.Niestety nie znamy języka.Mamy pieniądze na wynajęcie mieszkania.Ja chciałabym podjąć pracę.Czytałam,że jest tam dużo Polaków.Nie wiem od czego zacząć.Proszę o jakieś wskazówki

Gość gość
Zacznij od nauczenia się jezyka niemieckiego, przynajmniej w stopniu podstawowym (basik Deutsch).

Gość gość
Co do Polaków, to rzeczywiście mieszka ich w Niemczech sporo - 741 tysięcy. Największym skupiskiem - około 60 tysięcy - jest Berlin.

Gość gość
ale...ojciec dziecko jest Niemcem to chyba zna jezyk?

Gość gość
jesteśmy po rozwodzie więc na jego pomoc nie mogę liczyć

Gość gość
Nie boisz się jugendamt? Przy małżeństwach mieszanych to już wogole zabiera dzieci,radze poczytać o jugendamt w Niemczech ilu ludziom krzywdę zrobiło.

Gość gość
Raczej niech sie boi milona gośc****ani Merkel plus corocznej transzy 200-400 tysiecy nowych :D .To JEST zagrożenie .

Gość gość
ale po co ci ten Niemcy? nie znasz języka, dziecko chcesz do polskiej szkoły wysłać.... nie rozumiem. I jakie ma znaczenie ze ojciec jest Niemcem jak dziecko nie ma takiego obywatelstwa, nie jesteś z nim nawet.

Gość gość
Tam są lepsze możliwości rozwoju przy granicy mówią po polsku. Czy ktoś podpowie od czego zacząć?

Naprawdę warto się nauczyć języka... Może na początku spróbuj jakieś podstawy chociaż opanować a później to już tylko chęci i przebywając z Niemcami szybko się nauczysz. Mi zajęło pół roku żeby złapać komunikatywny stopień. A skoro już jest tu kilka osób z Niemiec - czy macie sprawdzone firmy przewozowe Niemcy Polska? Potrzebuje przesłać kilka paczek a pocztą jest to kompletnie nieopłacalne. Myślałam o tej firmie: http://perfecttour.pl/ Ktoś korzystał?