Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość USA3039

Zagranicą 20 lat lub dłużej, pytania i odpowiedzi

Polecane posty

Gość USA3039

mieszkam w USA prawie 30 lat, mam 39 teraz. Kto ma jakiekolwiek pytania to proszę śmiało pytać ( wybaczcie błedy ortograficzne, skończyłem nauke polskiego języka w 4ej klasie podstwówki i na tym był koniec formalnego kontaktu z polskim ). Nie podam jedynie danych osobistych z wiadomego powodu, choć gdy ktoś chce pytać coś prywatnie to podajcie GG i się odezwe. Reszte napisze wam szczerze co i jak. Czekam na pytania :)

Gość gość
Jak to jest w USA z wakacjami? Slyszalam, ze tylko dwa tygodnie platnych/rok. A tutaj w Europie caly miesiac.

Gość USA3039
gość dziś Nie ma standartu, każda firma daje ile uważa, są takie co dopiero PO ROKU pracy dają 5 dni roboczych płatnych. Większość daje 2 tygodnie, 10 dni roboczych płatnych w roku. Niektóre firmy dają więcej jak ktoś dłużej pracuje, np 5 lat lub 10 lat w tej samej firmie. Ja nam wyjątkowo 4 tygodnie, 20 dni, ale to bardzo wyjątkowo. Przeważająca większość ma tylko 10 dni roboczych max.

Gość USA3039
oczywiście mowa tu o prywatnych firmach i pracownikach podstawowego, niskiego i średnio niskiego szczebla, pracownicy wyżej lub z posadami rządowymi mają więcej wakacji, albo gdy ktoś ma bardzo poszukiwane umiejętności. Są firmy w silicon valley które dają wakacji ile kto potrzebuje aby odpowiednio być wydajnym. Ja przytaczam tu najbardziej spotykane tz. dwa tygodnie wakacji. Mowa tu oczywiście o pracy legalnej nie na czarno.