Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sardynka96

Komisja Zus a ciąża

Polecane posty

Gość Sardynka96

Witam, jestem w 12 tygodniu, dokładnie w dzień komisji, będę wchodzić w 12 t.c. od samego początku bardzo źle się czuję, od 06.05 jestem na L4 do 24.05 z powodu silnych bólów brzucha i zawrotów oraz omdleń, na L4 jest wpisany kod B i 2.. Dostałam wezwanie na komisje 23.05, wtedy lekarka wypisze mi zaświadczenie o ciąży potrzebne do pracy, ale ona zastępuje moje lekarza, w wyniku, czego jeszce nie mam karty ciąży, jakie dokumnety mam w takim razie zawieść na komisję.? Skoro bede miala tylko zaswiadczenie o ciąży i wyniki badan na cytomegalie i toksoplazmoze.? Pomocy stresuje się.. Zatrudniona jestem w firmie od 01.03.2016r

Gość gość
Prace zaczelas w marcu, a juz jestes w 3 miesiacu :D Czyli swiadomie oklamalas pracodawce. Powinna ci grozic dyscypinarka za klamstwo. Ludzie nie dziwcie sie potem, ze pracodawcy nie chca zatrudniac kobiet. Przez takie wlasnie lawirantki jak autorka tego watku!

Gość Sardynka96
Błąd.. O ciąży dowiedziałam się w momencie gdy zaczął boleć mnie bardzo brzuch i zemdlałam, zrobiłam wtedy test to było na początku maja, więc nie okłamałam pracodawcy bo o tym fakcie nie wiedziałam..

Gość Sardynka96
A w gwoli scisłości to pracuje tam od lutego, na umowę zlecenie, a od marca na okres próbny.. Dostałam l4 06.05 tylko problem wynika taki iz nie posiadam karty ciązy..

Gość Sardynka96
Poza tym ciąże liczy się od nia ostatniej miesiączki a nie od dnia zapłodnienia, więc skad mogłam wiedzieć, że jestem w ciąży, i radzę zważać na słowa..

Gość gość
Do kiedy masz umowę?

Gość gość
To Twoja pierwsza praca na umowę o pracę? Jak długo wcześniej pracowałas? Na jaki czas umowa? Jakie wynagrodzenie? ZUS będzie sprawdzał czy Twoje zatrudnienie nie jest fikcyjne

Gość Sardynka96
Tą umowę mam do końca maja, a ogólnie pracuje od sierpnia zeszłego roku. potem w pazdzierniku miałam przerwę i od listopada takjakby ciągłość. Nie pracowałam tylko 2 tygodnie lutego..

Gość Sardynka96
A wynagrodzenie to ok. 1400 na rękę --> Asystentka doradcy klienta w agencji bankowo kredytowej prywatnej firmie meritumkredyt24.. Najbardziej się martwię tym, że nie mam karty ciąży. Bo mojego gina teraz nie ma i w zastępstwie inna babka mnie przyjmuje w ten sam dzień w który mam komisję..

Gość gość
A czyli załapiesz sie na przedłużenie umowy do dnia porodu. Wychodzi tez na to ze to pracodawca doniósł na ciebie do zus bo skoro l4 jest od 06.05 to chorobowe wciąż płaci pracodawca.

Gość Sardynka96
No też własnie drogą dedukcji do tego doszło, bo na początku kwietnia zemdlałam, okazało się że to anemia i dostałam l4 na 4 dni, no a potem wyszło, że ciąża i od 6 maja to l4 na ciążę, chyba nie jest zagrozona, ale czasem zdaża mi się kapkę splamic, więc nie wiem jakie dokumenty przedstawić na komisji, bo w zasadzie to mam bardzo mało a prawie nic jeśli chodzi o ciążę, podkładką jest tylko obecne l4 i zaświadczenie o ciąży które dostanę w poniedziałek od lekarza w zastępstwie.. Tylko karty ciąży nie mam i co teraz.?

Gość gość
Czyli gin nie założył ci jeszcze karty ciąży?

Gość Sardynka96
No mam takiego extra gina iż ostatnio w 8 tc. stwierdził, że obraz na usg jest zbyt mały, no i jeszcze za wczesnie na kartę, nie mam nawet podstawowych badań, oprócz TOKSOPLAZMOZY I CYTOMEGALII, za free z naszego powiatu, na te badania wysłałała mnie ta lekarka w zastępstwie..

Gość gość
Udaj się do lekarza prywatnie, aby wystawił Ci kartę ciąży lub poproś tego lekarza z zastępstwa, aby to zrobił. Dobrze się przygotuj do tej rozmowy. Spisz dokładnie na kartce kiedy pracowałaś, jaką miałaś umowę, kiedy miałaś ostatnią miesiączkkę, kiedy zemdlałaś, jakie miałaś wizyty u lekarza, kiedy się dowiedziałaś o ciiąży. Uporządkuj jaki miałaś zakres obowiązków w pracy, jakie masz dolegliwości ciążowe.

Gość Sardynka96
Mam pomysł, może się uda? Zaczaję się pod zusem, i zamorduje za pomocą tasaka kontrolerów?

Gość gość
sardynka, twoja wypowiedz została zgłoszona, spodziewaj sie tez kontroli fbi.

Gość gość
Kurcze blade, a jak nie doniose tej karty ciazy to co wtedy sie stanie.? Stresuje sie tym strasznie.. Nie wystarczy zaswiadczenie o ciazy, kolejne l4 i badania na ta cytomegalie i to drugie.?

Gość gość
okaże się na komisji, skąd mamy to teraz wiedzieć? KToś dobrze podpowiada - przygotuj sobie dokładną listę z datami

Gość gość
Przeciez badanie na toxoplazmoze ani na cytomegalię nie świadczy o ciąży. Takie badanie kazdy może zrobic. Jedyne co sie liczy to zaświadczenie o ciąży skoro nie masz karty ciąży. Pewnie wezwą tez twojego lekarza skoro dal ci l4.

Gość gość
Autorko bez karty ciązy to oni cie tam wyśmieją . To jest podstawa !! Dziwie sie ze ktos bez zalozenia karty ciazy wysalał cie na L4.

Gość gość
Przepraszam, to nie moja wina ze lekarz w 8 tyg stwierdzil iz ciaza jest mala by zalozyc mi karte ciazy a wizyte u niego mam dopiero po komisji, a lekarka ktora go zastepuje, powiedzila, ze jedynie to moze mi zaswiadczenie wypisac i przedluzyc l4 jesli bole i omdlenia i lekkie plamienia nie mina..

Gość gość
Każda lekarka moze wystawić książeczkę. Idź prywanie

Gość gość
A co da ze wystawi kartę? L4 wystawił kto inny i komisje interesuje podstawa tego chorobowego czyli dokumenty które były podstawą dla lekarza a nie sama karta ciąży od pierwszego lepszego lekarza. O ciąży świadczyć będzie przeciez samo zaświadczenie juz.

Gość Sardynka96
Czyli zaswiadczenie od lekarki ktora mojego gins zastepuje w tym momencie wystarczy tak.? Bo zaswiadczenie jest rownowazne z karta, w sumir to na zadwiadczeniu jest wiecej szczegolow, daty pamietan wszystkir kiedy ostani okres i wgl.. Mam nadzieje ze to wystraczy, a jesli nie to potem dosle ksrri karty jak mi moj gin prowadzacy zalozy.. A ta kontrola to pewnie bo zlosci bo po 3 dniach na l4 referentka z firmy kazala mi wrocic wczesniej z l4 a ja nie wrocilam do pracy, bo ciaza jest najwazniejsza dla mnie.. A moja praca jest bardzo pod presja,wdodatku jestem tam sama, tylko ja pracuje w tamtej placowce.. Mysle ze komisja to tez pod uwage wezmie..

Gość gość
pracujeaz jako doradca w chwilowkach i to niby praca pod presja? jakbys pracowala jak normalny czlowiek to bys wiedziala co to presja. i zaczelasnod d**y strony najpierw praca potem oszczednosci potem slub a potem dziecko. nieodpowiedzialna gowniaro. teraz spoleczenstwo bedzie sie skladac na nastepna puszczalska ktora nawet nie zdazyla zapracowac na macierzynski ktory bedziesz z nas ciagnac

Gość gość
jak zaczniesz tam mieszac tak jak tutaj to zaraz cie ukaraja. To od marca pracujesz,pożniej anie jednak od lutego,póżniej to w sumie od sierpnia i od pazdziernika. co za element teraz pracuje. Zalezy na kogo trafisz w tym zusie,tam raczej milych i przychylnych nie ma ma.Mnie tez kiedys wezwali i tez za miło nie bylo,chociaz zwolnienie miałam po operacji i tylko 2 tyg a lat pracy 20 i przez te 20 lat pracy byłam 16 dni na chorobowym.

Gość gość
Prawdopodobnie ci przerwa l4.badania mogłaś sama porobić i bety itd

Gość Sardynka96
Nie jestem puszczalską gówniarą to po pierwsze trochę szacunku. Poza tym moja pierwsza praca była w sierpniu w sklepie, potem przeniosłam się do innej pracy a następnie do "chwilówek jak to nazywasz.. Więc z łaski swojej nie zarzucaj mi ani głupoty, ani d****arskiego sposobu bycia, bo sama jestem w szoku iż zaszłam w ciąże.. więc radze myśleć co się piszę.. Założyłam wątek bo liczyłam na jakiekolwiek rady a nie mieszanie z błotem, totalna żenada.. No wybacz jeśłi codziennie ktoś ma do Ciebie pretensje że nie ma wyniku, że pensje obetną, to nie jest to sytuacja stresowa, ekspercie.? ;/

Gość Sardynka96
Obecne L4 kończy mi się dzień po komisji.. Tak dla szczegółu..

Gość gość
Cofną ci l4. I nie sciemniaj, ze wczesniej nie wiedziałaś o ciazy. Jak sie seksilas bez zabezpieczenia yo chyba mialas swiadomosc, ze z tego moze byc ciąża. Czy to bylo niepokalane poczęcie moze? Praca pod presja? Wez mnie nie rozśmieszaj. Pracowalam w chwilowkach i nie ma zadnej presji. Wypełniasz wnioski, czekasz na odpowiedz i podpisujesz umowe. No faktycznie taaaaaaaaaki yrud, niemal jak praca w kamieniołomach.