Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćKarolina

Kask ortopedyczny dla niemowląt

Polecane posty

Gość gośćKarolina

Witam wszystkie mamy :) mój maluszek ma 3,5 miesiąca i ma strasznie z tylu spłaszczoną główkę nie lubi leżeć na brzuszku ani na boczka więc nikłe szanse ze może mu się wyprostować

Gość gośćKarolina
Witam wszystkie mamy :) mój maluszek ma 3,5 miesiąca i ma strasznie z tylu spłaszczoną główkę nie lubi leżeć na brzuszku ani na boczka więc nikłe szanse ze może mu się wyprostować

Gość gość
Ale jakie jest twoje pytanie? Ja myślę, że główka spokojnie wyprostuje się jak dziecko usiądzie. Moje dzieciaki miały asymetryczne głowy, bo preferowały leżenie na jednym boku i wszystko z czasem się wyrównało. U syna chyba dopiero jak miał dwa lata, wcześniej zawsze czapka krzywo leżała mu na głowie. Jakiś lekarz tobie tak powiedzial, że głowa się nie wyprostuje? Przecież to jeszcze maleństwo. Na brzuchu i tak powinnaś próbować kłaść choć troszeczkę, aby mięśnie grzbietu się wzmacniały.

Gość gość
Czy twoje dziecko woli ukladac glowe/patrzec w jedna strone? Ja chodze z tez 3.5 miesiecznym synkiem na fizykoterapie bo ma tzw. krecz szyi i co za tym idzie splaszczenie glowy z tylu. Mam nadzieje ze fizykoterapia pomoze i obedzie sie bez kasku ale pewna nie jestem. Fizykoterapeuta powiedzial mi ze splaszczenie moze sie skorygowac gdy maly pozbedzie sie tego kreczu i/lub przestanie spedzac tyle czasu lezac na plecach. Ale nie musi, gwarancji nie ma.

Gość gość
mój synek ma już 4 lata i asymetryczna główka została niestety. A też słyszałam, ze jak zacznie siedzieć, to sie wyprostuje, że później itd. Miał asymetrię ułożeniową i wzmożone napięcie mięśniowe. Zawsze kładł główkę na ten sam bok. Był rehabilitowany od 4mies, dużo konsulttowany ze specjalistami. Jedyne, co nam poradzili, to krążek z piaskiem, aby na dobrą sttronę układał główkę, ale to już było za późno, bo miał siłę unieść główkę i ułożyć po swojemu. Nie wyprostowała się. Patrząc z góry ma takie "skośne jajo" Czoło z jednej strony wystaje, z tyłu czaszka z przeciwnej. W miękkiej czapce wygląda, jakby miał kika pod nią. a z drugiej strony główka płaska. Dziewczyny, nie wierzcie, że samo się wyprostuje, bo tak może nie być, zorientujecie się, jak już będzie za późno. . Przecież kości same się nie wyprostują, a dziecko jest coraz silniejsze i zawsze ułoży się tak, jak mu wygodnie, czyli na tym już płaskim! Kiedyś czytałam o terapiach kaskowych, ale w pl chyba bardzo późno można, jak czaszka jest ukształtowana.Dziewczyny radziły w niemczech, ale nie znam szczegółów.

Gość gość
Moja corka ma 2,5 miesiaca i wzmozone napiecie miesniowe i asymetrie ulozeniowa i trzyma glowke ciagle w jedna strone przez co ma splaszczony prawy bok. Boje sie ze jej sie to samo nie skoryguje...a nie chce zeby miala glowke jak kosmita...co robic?

Gość gośćKarolina
Chciałam się tez zapytać bo slyszalam o kaskach ortopedyczny czy którąś z mam miała je dla maleństwa widziałam zdjęcia dzieci przed i po i widać efekty juz po 3-4moesiacach, sprowadza się je z zagranicy i są drogie czy któraś wie więcej na temat tych kasków gdzie się załatwia takie cos jak to wszytko wygląda z platnosciami w internecie Nie ma odpowiedzi