Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

L4 w ciąży a pobyt w szpitalu

Polecane posty

Gość gość

Czy wiecie jak wygląda sprawa z ZUSem gdy przebywam na L4 z powodu ciąży i miałam je do wczoraj, a dziś trafilam do szpitala? W szpitalu będę najprawdopodobniej do przyszłego poniedziałku i obawiam się co z tymi 7 dniami, ktore mam na dostarczenie do pracodawcy l4, a ktore powinno sie zacząć dziś i w związku z tym termin dostarczenia L4 minie mi w dniu, w którym będę jeszcze w szpitalu.

Gość gość
no a ktoś za Ciebie nie może dostarczyć?

Gość gość
Ale to nie chodzi o sam fakt dostarczenia l4, a o to że szpital wystawi je w dniu wypisu, czyli później niż 7 dni po zakończeniu ostatniego l4.

Gość gość
zapytaj się w sekretariacie swojego szpitala, ale z tego co kojarzę to L4 będziesz miała wystawione od pierwszego dnia pobytu w szpitalu z informacją ile dni przebywałaś w szpitalu. Powiadom pracodawcę/kadry np. telefonicznie, że jesteś w szpitalu i dostarczysz zwolnienie gdy wyjdziesz.

Gość gość
Daj w formie pisemnej znać kadrowej, że jesteś w szpitalu. Ja poradziłam się w PIP i zawsze w dniu poprzedzającym koniec zwolnienia, pisałam smsa o treści:"informuję o kontynuacji zwolnienia lekarskiego"a jak tylko dostałam kolejne zwolnienie wysyłałam je listem poleconym zpo.

Gość gość
Mialam taka sama sytuacje. Lezysz w szpitalu, np. Ja mialam l4 do 22. A 23 trafilam do szpitala. Do 8 marca tam lezalam. 3 marca urodzilam. Od 22-8 wystawil mi szpital i oddalam do zusu 3 dni po tym jak wyszlam. Nie bylo zadnych problemow. Oni wiedza ze szpital wystawia w dniu wypisu. I ja mialam tydzien od 8 marca na oddanie L4. Aha a od 3 marca przyslugiwal mi macierzynski.

Gość gość
Dodam ze nigdzie nie dzwonilam i nikogo nie informowalam. Wyszlam oddalam sprawa zamknieta.

Gość gość
dokładnie, dostaniesz zwolnienie z dniem przyjęcia do szpitala. Daj znać trylko w pracy jaka jest sytuacja. U mnie nie było żadnhych problemow.

Gość gość
No ale Ty masz jednak inną sytuację, bo jak sama oddawałaś do zusu L4 to znaczy że masz działalnosć, a osoba zatrudniona u kogoś nie moze sama do zusu dawac zwolnienia tylko musi do pracodawcy a dopiero on do zusu...