Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rosenoire

Plastry transdermalne

Polecane posty

Gość Rosenoire

Witam, mam takie pytanie. Ostatnio miałam zaburzenia (miesiaczka przyszła wcześniej) i po wizycie u ginekologa, a wcześniej pobycie w szpitalu, dostałam receptę na plastry aby wyrównać hormony. Jestem nie aktywna seksualnie, więc bralam je tylko by wyrównać hormony. Postępowałam zgodnie z instrukcją z opakowania, po 3 tygodniach odstawilam je i przyszedł okres. Kilka dni po jego zakończeniu poszłam ponownie do ginekologa i dostałam receptę na kolejne opakowanie. Stąd moje pytanie. Od jakiego momentu mogę je zacząć stosować?

Gość gość
Jakie masz cykle?

Rosenoire, plaster należy nakleić 1. dnia miesiączki; jeśli natomiast nakleisz go między 2. a 5. dniem miesiączki musisz stosować dodatkowe mechaniczne metody antykoncepcji (np. prezerwatywę) przez pierwsze 7 dni – jeśli oczywiście jesteś wtedy aktywna seksualnie.

Gość gość
wiecie co zrobić gdy odpadł mi plaster a zauważyłam to dopiero po niecałej dobie? powinnam nakleić kolejny tak po prostu? czy po tej dobie bez plastra jestem nadal chroniona? prosze pomóżcie :(((

Jeśli prawidłowo przykleiłyście plaster, zadbałyście o przygotowanie skóry i przytrzymanie plastra przez 30 sekund, a ponadto przechowywałyście plaster w odpowiednich warunkach, to szanse na jego odklejenie są praktycznie bardzo bardzo niewielkie. Jeśli jednak zauważycie, że plaster odkleił się (bo np. zahaczał o ubranie) i jego warstwa klejąca nadal jest lepka (nie ma na plastrze zanieczyszczeń) to możecie spróbowac przytrzymac go ponownie przez 30 sekund - powinien normalnie się przykleic. Jeśli jednak od odklejenia minęło kilka-kilkanaście godzin, najlepiej zapoznac się z instrukcją postępowania w takim przypadku, która mówi, kiedy należy nakleic nowy plaster i jak wyznaczyc "dzień zmiany plastra".