Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

urząd skarbowy a umorzenie bądz mniejszy podatek

Polecane posty

Gość gość

spotkałyscie sie kiedys badz słyszałyscie , ze ktos miał umorzony podatek badz mniejszy podatek np ze wzgledu na trudna sytuacje materialna czy cos podobnego ? czy w US jest to mozliwe ? bo jestem w powiedzmy takiej sytuacji i nie wiem czy pisac pismo np o zmniejszenie podatku badz umorzenie .

Gość gość
Ale pisz jaśniej kobieto. Masz działalność czy co? Jaki podatek? Od czego? Ile tego podatku? Nie płaciłaś czy teraz nie będziesz miała z czego zapłacić?

Gość gość
Napisać prośbę zawsze możesz, najwyżej jej nie uwzględnia. Ale pamiętaj, że musi to być zaległość podatkowa, czyli podatek, którego termin płatności już minął.

Gość gość
Ogólnie termin płatnosci minął . Chodzi o pit 19 i sprzedaz mieszkania przed upływem 5 lat . Sprzedalismy wczesniej bo bylam bez pracy od ponad pol roku a mąz zachorował powaznie . sprzedalismy by kupic mniejsze a nie bogacic sie . spłacilismy długi i mamy teraz mniejsze mieszkanie . sytuacja od roku sie zmieniła bo oboje pracujemy ale i tak szkoda mi tych 4 tys bo miałabym na dzieci . niby podatek od wzbogacenia ale my sie nie wzbogacilismy :(

Gość gość
minał juz termin dwuletni na remont - co mozna byłoby odliczyc - niestety remontu nie robilismy - poza odswiezeniem bo poprostu nie było nas na to stac finansowo. wiec nic nie moge odliczyc z tych 4 tys do zapłacenia .

Gość gość
Napisz czynny żal, to może Ci odsetki podarują (bo zdajesz sobie sprawę z odsetek?), ale, że podarują podatek to wątpię. Po pierwsze Urząd Skarbowy takich jak Wy ma na pęczki, po drugie oboje pracujecie.

Gość gość
Napisz to, co tu napisałaś, oczywiście poza tym, że szkoda ci płacić podatek ;) Czynny żal składasz tylko w sytuacji, kiedy nie złożyłaś deklaracji - musisz je złożyć równocześnie. Czynny żal złożony po złożeniu deklaracji nie zostanie wzięty pod uwagę. Pismo kierujesz do naczelnika urzędu skarbowego. Pewnie każą wam udowodnić trudną sytuację finansową, z czym może być problem, skoro w tej chwili oboje macie pracę. Ale spróbować warto, bo to nic nie kosztuje.

Gość gość
no dzięki , spróbuje napisac pismo w formie prośby . teraz owszem mamy prace by zapłacic ale sprawa dotyczy podatku spzred 2 lat a wtedy mielismy bardzo trudna sytuacje . no tak to mnie wydaje sie jasne ale niekoniczne US :)