Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość arielka_

Pierwsza wizyta u ginekologa po stosunku

Polecane posty

Gość arielka_

Witam was kobietki, mój problem wygląda następująco: mam 19 lat i kilka dni temu przeżyłam swój pierwszy raz z chłopakiem, z którym jestem w szczęśliwym związku ponad pół roku. Zabezpieczyliśmy się, nic nie pękło, nic się nie obsunęło, wszystko razem sprawdziliśmy, ostrożnie i uważnie. Ale mimo wszystko, strach jest i te kilka % szans zajścia w ciążę spędza mi sen z powiek. Chciałabym być spokojniejsza, a więc zacząć stosowanie tabletek antykoncepcyjnych. I tu właśnie potrzebuję waszej pomocy. Nie mam niestety możliwości porozmawiania o tym np z mamą, dlatego o rozjaśnienie sytuacji proszę was. Nigdy nie byłam u ginekologa, a więc oprócz tabletek, chciałabym również upewnić się, że wszystko ze mną w porządku - jak taka wizyta wygląda? Jeśli poszłabym do miejskiej przychodni - czy coś zapłacę? Czy dostanę receptę na tabletki anty? Czy ona kosztuje? Jaka jest +/- cena takich tabletek? Jak to wszystko wygląda? Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie odpowiedzi :)

Gość gość
Najpierw wywiad czyli data ostatnich trzech okresów, dolegliwości rodzinne itd. Miej to przygotowane. Potem siadasz na fotel, wziernik jest nieprzyjemny, ale trwa to z 5 sekund. Potem może być badanie palcem co też jest niefajne bo lekarz dociska brzuch do palca. Jesli chcesz recepte na tabletki to pewnie najpierw da ci skierowanie na badanie krwi,usg piersi i ew dopochwowe czy macicy. Są lekarze, ktorzy wystawiają recepte bez tych badań ale to dosc kretynskie, jeśli będziesz je brala jie wiedzac o jakiejs ukrytej chorobie to moze sie to zle skończyć. Na nfz nic te badania i recepty nie kosztują, ale pewnie kolejki są długie. Koszt tabletek to 7-70 zl. Mozesz zaznaczyć, że jeśli się da to prosisz o przystepniejsze cenowo. Drozsze nie znaczy lepsze. Dzialaja wszystkie tak samo.

Gość gość
Dobrze ze nie masz już błony,dlatego badanie bedzie dokładniejsze.Musisz obyć się z golizną ,abyś nie była zapeszona.