Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie kupujcie niczego na OLX, jestem kolejną ofiarą oszustki

Polecane posty

Gość gość

Chciałam kupić wózek, niby w stanie 5 na 6, taki z wyzszej półki, na fotkach wygladał ok, wiec zamówiłam bo tanio, okazja i to był bład...to co przyszło to jakas nędzna podróba a nie markowy wózek, rozlatywał się w rękach, kółko doklejone na chama klejem kropelką , szkoda pisać, tandeta, syf, kupa :( dzwonie do tej baby, na poczatku była miła, wmawiała mi ze towar zgodny z opisem, zdjęciem, ale potem w ogole mnie nie słuchała, nie chciała słyszec o zwrocie kasy, a na koniec jak byłam stanowcza i mowie ze zgłosze to na policje to ona: A ZGŁASZAJ SOBIE GDZIE CHCESZ GOWNO MNIE TO OBCHODZI TO NISKA SZKODZLIWOSC CZYNU I TAK NIC MI NIC NIE ZROBIĄ SAMA CHCIALAS KUPIC...na ty mi waliła i sie rozlączyla :O no k***a ide jutro na policje, ta pipa nie wie nawet co to niska szkodliwość społeczna czynku :O

Gość gość
Nic nie zrobisz kupilas to co wodzialas na fotach jestes bez szans

Gość gość
na towar zakupiony przez internet jest 14 dni do zwrotu bez podawania przyczyny, ale nie wiem jak to ma się do rzeczy używanych sprawdź sobie myślę, że chyba też powinno..

Gość gość
to i tak miałaś farta że ci wysłała ten wózek, ja kupiłam telefon którego nie dostałam, wysłałam pieniądze i brak przesyłki, sprzedawczyni mnie zwodziła że wyslala, potem ze paczka zaginęła, az zerwała kontakt, potem okazało się że paczki o takim numerze nigdy nie ma

Gość gość
A zglosilas togdzies

Gość gość
Bo OLX to z założenia zakupy lokalne, a nie wysyłkowe. Kupujesz, OGLĄDASZ towar i płacisz do ręki. Równie dobrze możesz trafić że ktoś Ci w ogóle nic nie wyśle

Gość gość
ja oszustwo dot telefonu zgłosiłam, ale policja niewiele mi pomogła, potem przyszło pismo z prokuratury, niewystarczający materiał dowodowy :O

Gość gość
Na OLX są setki oszustów, oszukują właśnie na małe kwoty , bo takimi policja i prokuratura się nie interesuje zazwyczaj. Kiedyś sprzedawałam stare playstation syna, przyszedł mi do domu jakiś babsztyl z pyskatym bachorem z 7-8 lat, kupili a dwa dni później telefony, że jestem oszustką, że sprzedałam popsutą konsole, że chce zwrot kasy, zaprosiłam ją do domu i co ? gnojek popsuł konsole, a babsztyl wmawiał mi że sprzedałam popsute, chciala wzywac policje :D wrócił mój chłopak i chciał dzwonić na tą policje, troche jej pojechał od wariatek i poszła w cholere. Konsola była w stanie idealnym, prawie nie używana :)

Gość gość
Mnóstwo ludzi z olx chce, żeby im wysyłać towar. Ja wystawiałam mnóstwo rzeczy i zawsze pisałam, że odbiór tylko osobisty, a ci dzwonią i pytają, ile będzie kosztować wysyłka. No ręce opadają. Nie wysyłam i nie płacę bez obejrzenia towaru. Prosta zasada.

Gość gość
Te 14 dni dotyczy firm, a nie osób prywatnych. A skoro autorka trafiła na oszustkę, to pewnie pieniędzy nie zobaczyłaby również po zwrocie wózka. Nie rozumiem kupowania wysyłkowego na Olx, serwis jasno zaznacza żeby nie wybierać takiej formy zakupów i że w żaden sposób nie gwarantuje bezpieczeństwa. Żeby zwracać uwagę na nietypowo niską cenę, żeby nie wysyłać nawet części zapłaty z góry, żeby nie kupować od sprzedawców którzy nie chcą wystawić przedmiotu na Allegro. Sama kiedy coś mnie zainteresowało na Olx spoza mojego miasta, prosiłam o wystawienie na Allegro właśnie. Nie wierzę w tłumaczenia że ktoś nie ma konta- założenie konta to kilka minut, a raczej mało kto sprzedający przez internet faktycznie nie ma tego konta, ani nikogo z rodziny czy znajomych którzy mogliby takiego użyczyć. Allegro wprawdzie gwarantuje zwrot pieniędzy po zgłoszeniu się na policję, ale- gwarantuje. A nieuczciwych sprzedawców trochę to hamuje. Handel podróbkami jest tam zabroniony. Co do autorki- pewnie umorzą śledztwo i tyle. Może próbować wytoczyć sprawę z powództwa cywilnego (jeśli ma dane sprzedawcy), ale to będzie wymagało udowodnienia że taki a nie inny wózek kupiła, że kółko które na zdjęciach (jeśli je autorka jeszcze ma) jest zamocowane, w domu okazało się przyklejone, że zniszczenia nie wynikają z użytkowania. Chyba już łatwiej oskarżać o handel podróbkami jeśli autorka jest pewna że to jest podróbka a nie wybitnie zużyty przedmiot. Nie tłumaczę złodzieja i oszusta- nic go nie tłumaczy. Ale kurcze, czy któraś z was wyszłaby do toalety w restauracji zostawiając torebkę na stoliku? Albo kupiła "markowe" perfumy od gościa na targu za 20 zł? Trochę zdrowego rozsądku i ostrożności. I przeczytania zalecanych środków bezpieczeństwa zanim się zacznie z czegoś korzystać. To że się trafi na dwudziestu uczciwych sprzedawców nie oznacza że dwudziesty pierwszy też taki będzie.

Gość gość
olx to prymitywy sprzedaja tam tylko niewinne zwierzeta i niezdatne do uzytku rzeczy po bachorach nic tam normalnego znalezc nie mozna, no i masa oszustow i naciagaczy ktorzy 2zl traktuja jak 20000zł.

Gość gość
błagam, bo nie umiecie kupowac. kupuje się przede wszystkim do konkretnej kwoty jaka ewentualnie mozna stracic ale oczywiscie nie chodzi o to by tracic, poza tym: szuka się ze swojej okolicy,zeby podjechac, obejrzec,poza tym nie kupuje się drogich wozkow czy telefonow i placisz na slepo?? co innego allegro gdzie jest jako takie zabezpieczenie tych zakupow. olx nie bierze odpowiedzialnosci ale maja tam taki regulamin i pisza jak w miare bezpiecznie kupwac. uwazam ze max do 100 zł sie powinno kupowac w ciemno a nie jakies wozki za pare tys i nei wiadomo wgl czy taki wozek istnieje. kumpela tez kupila modny wozek po cztym wgl jej nie przyszło do domu, poczym dala sprawe na policję i prokurature ,bujala się pare msc i nic nie wybujala,bo odrzucili. do tego byla wciazy wiec dala se wkoncu spokoj i takie oszustki tylko czekaja na takie frajerki! dziewczyny-drogie rzeczy ogladajmy przed zakupem!! kto wysyla pare tys w ciemno?? ja najdrozej za dresik LV zaplacilam 150 zł wysłałam w ciemno i mialam to szczescie ze przyszedł i jestem mega zadowolona. ale litosci-myślcie!!

Gość gość
dokładnie za więcej niż 100 zł na pewno bym nie kupiła tak w ciemno... autorko a ta Pani ma jeszcze jakieś ogłoszenia?

Gość gość
Bo OLX to nie portal aukcyjny, gdzie masz gwarancję i w razie czego możesz odzyskać pieniądze tylko portal ogłoszeń LOKALNYCH czyli szukasz w swojej okolicy, jedziesz zobaczyć i dopiero kupujesz.

Gość gość
Z wysylka to się kupuje na allegro. Z olx to albo za pobraniem, albo odbiór osobisty.

Gość gość
Dobrym serwisem jest też serwis http://www.okazjexl.pl/ ja tu wystawiam i tez kupuje jakoś mnie nikt jeszcze nie oszukal...najgorsze są te masówki

Gość gość
Jakim tłukiem trzeba być, żeby kupując od osoby prywatnej na jakimś portalu zapłacić za towar z góry? :O Kupiłam masę rzeczy na OLX i jeszcze nigdy nie zostałam oszukana. Ale ja albo po daną rzecz jadę osobiście bo szukam w okolicy miejsca zamieszkania, albo płacę przy odbiorze po sprawdzeniu czy towar jest zgodny z tym co zamówiłam i z tym co było w ofercie. Ludzie zacznijcie myśleć! Jak kupiłam wózek jeszcze na tablica.pl to przyszedł za pobraniem. I w nosie miałam kuriera, który sterczał nade mną i tupał nogą bo jemu się spieszy. Nie zapłaciłabym nigdy za bubla jakiegoś :o A teraz niska szkodliwość czynu jest do 1000 zł podniesiona także ruszajcie głowami na prawdę bo ktoś was może skroić na okrągły tysiąc nawet.... :o

Gość gość
A ja kupiłam nowego Anexa Sport w sklepie stacjonarnym i mam pewność, że mam to co chciałam i nowiutkie. Jestem zadowolona z wyboru wózka i polecam

Gość gość
Ja podobnie jak gość z 30.06 nigdy nie płacę za towar z góry, też wybieram sprzedającego w pobliżu mojego miejsca zamieszkania. Ale zaczęło mnie denerwować jeszcze coś, nie wiem jak u was, ale u nas (Dolny Śląsk) rozpowszechniła się bardzo wkurzająca "moda", mianowicie sprzedający do kontaktu nie podają numeru telefonu, tylko opcję "napisz wiadomość", co zazwyczaj wydłuża czas do nabycia. Mój mąż chciał kupić od gościa wkrętarkę i coś tam jeszcze, napisał do niego. Bardzo szybko dostał odp., że ogłoszenie aktualne i że on się jeszcze odezwie (ten sprzedający) minął już ponad miesiąc, a ten ani się nie odezwał sam , ani już nie odpisywał na męża wiadomości. Ostatnio też i ja miałam inne zdarzenie. Moja siostra chciała na urodziny torebkę używaną Michael Kors, albo Louis Vuitton (nie wiem, czy dobrze napisałam nazwę firmy), czy też torebkę a'la Channel, no więc ja, dobra siostra zaczęłam przeszukiwać olx, znalazłam fajną torebkę MK, no i piszę do kobiety i proponuję, żeby przyszła gdzieś na miasto, żeby dokonać transakcji, byłam w dość dużym szoku, bo pani napisała mi tak : "Niech pani sobie przyjedzie na (tu padała nazwa osiedla na końcu miasta, którego nazw dyskretnie przemilczę), bo mi się nie chce jechać do miasta", powiedziałam, że owszem przyjadę, ale żeby była jeszcze uprzejma podać mi nazwę ulicy na którą mam przyjść i wymiary torebki, nie odezwała się już więcej. A torebka nadal nie sprzedana. Inna babka, która też się ogłosiła na naszym mieście i kontakt także był na pisanie, a nie numer telefonu, to okazało się, że owszem, można odebrać osobiście, tyle, że jak się okazało, pani mieszka w mieście oddalonym od mojego o ponad 60 km., co ciekawe w swoim mieście nie zamieściła ogłoszenia o sprzedaży torebki ! i tu już mi się zapaliła lampka ostrzegawcza ! Napisałam jej, że niestety, to dla mnie za daleko, a nie mam zwyczaju płacić za towar przed obejrzeniem, bo raz zostałam oszukana (bo ni chciała wysłać za pobraniem).Ona mi na to, że jest uczciwa i żebym nie mierzyła wszystkich swoją miarą, bo ona też została parę razy oszukana. Odpisałam jej tylko tyle, że mnie nie stać na to, abym była oszukiwana to raz, a dwa, że dla mnie nawet ten jeden raz to było o raz za dużo. Ostatecznie kupiłam siostrze torebkę Diora, pani, która ją sprzedawała podała numer telefonu, umówiłyśmy się w dogodnym dla nas obu miejscu i godzinie i nie było żadnego problemu.

Gość gość
No i literówkę strzeliłam , miało być 03.06.

Gość gość
Miało być 03.o6, a nie 30.06

Gość gość
Tez kupiłem na olx lodówke super zdjecia słowo honoru mało uzywana przyszła bez przewodów jakby cała opalona inne zdjecia inny opis a OLX mnie olało mówiac ze to mja sprawa nic nie kupujcie na olx tylko alegro moze drozej ale mozna reklamowac tutaj jestes samotny ze swoim problemem

Gość dgget34
ja mam taką zasadę, że jak kupuję na "olx" to proszę o wystawienie przedmiotu na allegro. jak sprzedawałem coś i kupujący się obawiał czy go nie oszukam to mu wystawiłem przedmiot na allegro i wszystko było ok.

Gość gość
olx to szemrane sito a wy nie kupujcie uzywanych rzeczy

Gość gość
Kupiłam przez OLX kilka kapitalnych przedmiotów. Jednak zawsze traktowałam ten portal wyłącznie jako pośrednika w kontakcie. Umawiałam się ze sprzedawcą i kupowałam na miejscu. Jak można ufać że anonimowa, prywatna osoba będzie krystalicznie uczciwa i z prawidłowym rozeznaniem co do wartości oferowanego towaru? Przecież to proszenie się o problemy.

Gość gość
ja znam takie asy, które robiły foto nowym wózkom, trzymały je w telefonie, lub komputerze i kiedy po 2 latach użytkowania wózka zdecydowały się sprzedać wózek, to wstawiały te foty, które zrobiły zaraz na samym początku!! Potem pojechalam a na miejscu wózek zabrudzony, zakurzobny bo trzymany w piwnicy, zardzewiały i z rysami na stelażu

Gość gość
Kupuje się z odbiorem osobistym i wtedy się płaci a nie kota w worku. Duże gabaryty oglądasz i wtedy ewentualnie zamawiasz dowóz i płacisz przy odbiorze, nie inaczej . Olx to nie allegro, nie szuka się przedmiotow na drugim końcu kraju i płaci i zamawia wysyłkę, to niezbyt mądre posunięcie.