Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy jest tu ktos kto nie jada mięsa i wędlin?to co wy ludzie jecie?

Polecane posty

Gość gość

ja od niedawna przeszlam na diete jarską...jem tylko ryby ,ale nie jadam innego mięsa i codziennie zastanawiam sie co zrobic na obiad albo do kanapek..przejadl mk sie juz zólty ser i bialy....oraz ziemniaki z jajkiem sadzonym:) polecicie jakies potrawy jarskie ??co na codzien gotujecie?co jadacie??podzielcie sie przepisami:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja tam nie wiem ale weganie to potrafią zrobić pasztet z soczewicy i czegoś tam jeszcze i podobno nie sposób rozróżnić go od takiego z wątróbek;) Ja niestety nie pomogę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jak gorąco to nie jem mięsa ani wędlin. teraz , ziemniaczki, kalafior, żólty ser, ser pleśniowy, nabiał. w zimę tak jadam mięso gotowane i pieczone i nie świnine

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
warzywa - pomidory już są całkiem smaczne; ogórki; na obiad fasolka, ziemniaki, kalafiory, brokuły. wejdź na blogi wege - znajdziesz miliony przepisów, trudno tak coś opisać co jem, bo wg. mnie jem normalne rzeczy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jedząc ryby i nabiał masz akurat spore pole do popisu,są ludzie którzy nie jedzą ani ryb ani nabiału i nie narzekają na monotonię :) ale ja polecam soczewicę i ciecierzycę, z ciecierzycy można zrobić fajną pastę do chleba,kotleciki a z soczewicy zupę i też pastę. Więc jak ci sie tradycyjne dodatki znudziły to możesz zrobić hummus. ja nie jem żadnego mięsa ale nie nudzę się,raz zjem kasze z warzywami,innym razem ryż,innym ziemniaki z np. szpinakiem lub kapustą,albo spaghetti..naleśniki,pierogi,pizza. Mnóstwo tego. rózne zupy,wlasciwie tu jest nadal nieograniczona różnorodność po prostu robi sie zupy warzywne bez kości..nawet "rosół" można zrobić. do chleba jem warzywa,ser,czasem jajka a jak mam ochote na wędline kupuje sojową,smakuje dobrze. Jak tego Ci brakuje to poszukaj sobie takich wędlin :) firmy polsoja są dobre. Robie sobie też hotdogi z takimi parówkami. no a tak poza tym w necie jest całe mnóstwo przepisów wegetariańskich i wegańskich,do wyboru do koloru wystarczy sobie w google wpisać ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
aa no i wlasnie,teraz bedzie łatwiej bo bedzie duzo warzyw i owoców sezonowych. Jak będzie bób ( nie moge sie doczekać!) to czasem sobie taki bób na obiad gotuje i jestem najedzona,nic mi więcej nie potrzeba :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Salatki owocowe , salatki warzywne ,potrawy z warzyw :))i owocow morza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
albo najem sie czereśniami ale jedząc ryby raczej nie sposób sie znudzić..pamiętam przecież,że każda ryba smakuje inaczej. Najbardziej lubiłam pstrąga i kanapki z łososiem,ogórkiem świeżym i koperkiem a łosoś polany cytryną

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przykladow jest tak wiele :)) np pierogi ,nalesniki ze szpinakiemi feta... nalesniki z pomidorami i pieczarkami :))nalesniki z marmolada :)) kapusta ze smietana koperkiem i mlode ziemniaczki ..duzo potraw z jaj:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kasza z warzywami?? ale jak robicie te kasze z warzywami?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bob w moim kraju jest drogi ..A poza tym sprzedaja w calosci i to na wage ! nie maja pojecia jak to sie jada!!(jest w sloikach ..ale bardzo niesmaczne:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
bób gotuje ok. pół godziny,przedtem dokładnie płuczę no i jak sie gotuje to go dość obficie solę i trochę słodzę. Ale bez cukru też może być. wiem,że niektórzy masła dodają ale ja nie przepadam bo mdły się robi no i ja jem bez łupinek ale niektórzy wpierdzielają ze skórką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Namysłów województwo opoIskie
w Namysłowie w ogóle nie jemy mięsa ani wędlin

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
durszlak.pl/przepisy-kulinarne/kasza-gryczana-z-warzywami-wlasnie z takich blogow korzystam i to chetnie ..sa tam wspaniale przepisy na kazda kieszen i jezyczek:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
oo to współczuje :( ja robie np. gryczaną z pieczarkami i to jest mega proste,bo sie tylko gotuje kasze gryczaną i dusi pieczarki z cebulą i ziołami prowansalskimi i to mieszam i gotowe. Ale smaczniejsza od gryczanej jest moim zdaniem kasza jęczmienna i jaglana a do jęczmiennej duszę cebulę z czosnkiem,na to marchew,seler,papryka i pieczarki,mogą być też pomidory albo odrobina koncentratu. Nie robie z przepisów tylko wg uznania i tego co mam w domu..jak mam kukurydzę na przykład i brokuły to dodaję. Ale jest tez sporo przepisów na takie różne kasze krokiety jeszcze dobre są

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
u mnie w kazdym sklepie jest szeroki wybór produktów wege od wedlin na kanapki (na bazie bialka z jajek) po nugetsy, gyros itp ale domyslam sie ze w Polsce jest z tym gorzej . ja czesto jem bardzo szybkie do zrobienia potrawy bo nie mam czasu na sleczenie nad garami np wrzucam na patelnie warzywa z mieszanki mrozonej ( kupnej alo wlasnej ) do tego albo ryz albo chinski makaron taki jak w zupkach ch., robie spagetti ale zamiast miesa daje tofu ( moj miesozerny maz do te pory nie wie ze to nie mieso :P ) lubie tez tofu podsmazone z warzywami tak zrobionymi jak do ryby po grecku a do tego kasza jaglana i salatka z mieszanki salat,pomidorow i c tam jeszcze sie w lodowce znajdzie, na kanapki czasem robie paste z czerwonej soczewicy ugotowanej z zabkiem czosnku i starta marchewka od pewnego czasu nawet moje dzieci wola wege produkty niz mieso, aha no i czesto wieczorem robie sobie surowke z poszatkowanej drobno kapusty bialej albo czerwonej lub biema i do tego por,pomidor,papryka kolorowa itp doprawiam sobie,dodaje oleju i zostawiam na noc do przegryzienia w lodowce,rano mam gotowe sniadanie :) lub lunch

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a jaką wedline sojową polecacie???? czy jest jakas zdrowa wedlina sojowa?bo ta polsoya ma w skladzie karagen niestety...poleccie jakas zdrowa wedline sojowa kochani.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
praktycznie mozna robić normalną kuchnie polską tyle ze nie dodawać mięsa, wszystkie zupy można praktycznie zrobić, gorzej zamienić typowego schabowego żeby go zrobić bez mięsa ale różne imitacje też robią ;) mi z kasz to zwykła jęczmienna tzw. pęczak najbardziej smakuje soi i kukurydzy to ja unikam - toż to czysta chemia i GMO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kotleciki można robić wszystkiego np z jaj ugotowanych na twardo w kostke pokroić dodać przypraw, jajko świeże, troche bułki tartej albo innego "spoiwa" można nawet ugotowanego ryżu czy kaszy dać, papryki i cebulki podsmażonej dla smaku, zarobić z tego ciasto formować kotleciki i smażyć tak samo ryż ugotowany (lub kasza) wystudzony, czymś go "dosmakować" np smażoną cebulką, papryką, lub grzybami, różnymi ziołami co tam chcecie, dodac do tego ryżu jajko świeże surowe, pomieszać to wszystko i też formować kotleciki i je usmażyć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja jestem weganką. Jem warzywa, owoce, zupy, orzechy, kasze, ryż, sosy ziołowe, mleko kokosowe, pierogi z kapustą i grzybami a nawet kluski śląskie, ale jajko zastępuje tofu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kotlety z jajek a'la mielone, pierogi: kapusta i grzyby, ser, szpinak, owoce (mmmmm... pierogi z czereśniami :) ), spaghetti z cukinią, młoda kapusta w śmietanie, zupy, kotlety sojowe, naleśniki, krokiety, placki ziemniaczane, zapiekanki warzywno-makaronowe, makaron z serem, ryż z jabłkami, puree ziemniaczane z cebulką, ryż lub kasza w warzywach... i jeszcze więcej można wymyślić :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a jadacie sojowe wędliny lub parówki??które polecacie ??przeciez tam jest kupa chemii w skladzie .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja nie jem bo mam jakąś wewnętrzną niechęć do miesa i wedlin ostatnio to i sera nie jem po prostu nie mam apetytu na te rzeczy ale nie chudne jem bułki z miodem ,dzem,makaron z pomidorami suszonymi ,szpinkiem itd,ziemniaki z masłem i kefir czasami do tego jajko ogólnie ugotowanie czegos w kuchni mnie odrzuca kiedys lubiłam teraz nie cierpie najchetniej to bym suche bułki jadła zeby sie nie wysilac w kuchni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja nie jem miesa ani wedlin (tylko jem ryby ale tak ze 2-3 razy w miesiacu), jem jajka ale 1-2 tygodniowo. nie jem zadnego masla, smietany, mleko i jogurty tylko roslinne. jem sery. tak jadam od ponad 2 lat. nie jem zadnych udawanych wedlin ani kielbas sojowych. nie smakuja mi. I nie narzekam na jakies braki pomyslow czy monotonie w jadlospisie. po pewnym czasie powymyslalam sobie wlasne przepisy bazujac na takich co robilam wczesniej. co jadam? na chlebie: maslo orzechowe + jakis dzem, lub salata/rukola/szinak, ser zolty, pomidory, rzodkiewki. albo domowy hummus lub domowa pasta z awokado (guacamole). i hummus, i guacamole robi sie 10 minut. obiady: zupy (grochowa, fasolowa, soczewicowa, pomidorowa, krupnik, zupa krem z brokulow kalafiorow i porow, lub krem z marchwi kolendry i soczewicy...). makarony z sosami z warzyw - kocham sos pomidorowy z jarmuzem i oliwkami i cebula czerwona. albo makaron orkiszowy z posiekanymi orzechami pistacjowymi i ziolami i oliwa i do tego salata poszarpana, pychota nalesniki na mleku owsianym lub sojowym zapiekanki: np. makaron-ser-warzywa typu cukinia brokul ... warzywne curry np z dynia, albo z batatow, ze szpinakiem groszkiem cebula, papryka, albo z baklazanem, mnostwo przepisow jest na vegetarian curry/vegan curry kopytka zasmazane z pieczarkami i swiezym tymiankiem lubie i wiele innych przepisow.... mam 32 lata, meza i kilkuletnie dziecko maz je tak jak ja ale on je tez czasem wieprzowine ale rzadko moze raz na miesiac lub rzadziej. za to maz nie je znosi twarogu je tylko zolty ser. dziecko je indyka, wieprzowine tez czasem no i ryby tez je i jogurty na mleku krowim je.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
i o robie czasami pasztety weganskie. sa pyszne i sycace. dobre na kanapki lub na cieplo podsmazane jako niby-kotlet, ale bez panierowania. najlepsze sa z zielonej soczewicy z pestkami dyni ( i i nne dodatki) moim zdaniem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja jem parówki i wędliny firmy polsoja. Może mają trochę chemii,ale trudno. Smakują mi i nie jem ich za często więc czemu nie? normalne,mięsne parówki nie są lepsze :P zresztą co w dzisiejszych czasach nie ma chemii? nie przesadzam ze zdrowym odżywianiem,pozwalam sobie na coś smacznego a mniej zdrowego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×