Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Grypa żołądkowa u dziecka. Proszę wejdźcie, potrzebuje rady.

Polecane posty

Gość gość

Synek 4 lata, w niedzielę rano dostał gorączkę 38 stopni. Wieczorem zwymiotował i znów temperatura. Poniedziałek rano kolejny raz zwymiotował plus gorączka 38,3. po południu trzy razy wymioty i caly czas nawracająca temperatura ok.39 stopni. Dziś od samego rana temperatura, około południa dwa razy wymioty plus gorączka. Teraz znów zasnął z 38 stopniami. Wczoraj lekarz przepisał mu Halicid i kazał dawac dużo picia. Na razie nie widze poprawy, a najbardziej martwi mnie ta nawracająca gorączka, bo wymioty nie są częste i intensywne, biegunki brak. Czy wasze dzieci miały same wymioty i co im pomogło? Jak długo utrzymywała sie temperatura?

Gość gość
Tak, moje dzieci tez to przechodzily. Corka szybko pozbyla sie wirusa, pro 3 dniach. Syn goraczkowal tydzien. Grunt to aby nie odwodnic dziecka, czesto proponowac picie i nie panikowac.

Gość gość
Moje dziecko przy jelitowce chyba nie mialo goraczki. Moze to cos innego? Tym bardziej ze wymiotow duzo nie ma? Napewno duzo picia w malych ilosciach jakis orsalit

Moj tez ma 4 lata i czesto grype zoladkowa. Wszystko sie zgadza duzo picia, cos typu stoperan, priobiotyk i na goraczke mu cos podaj. Mojemu tak typowo po ok. trzech dniach sie poprawia ale na gpraczke podaje cos od razu.

Gość gość
Cały czas podaje mu syrop przeciwgorączkowy, ale po 5-6 godzinach temperatura nawraca i tak juz trzeci dzień. Smecta to chyba na biegunkę? Orsalit tez pije, ale niezbyt dużo bo mu nie smakuje. Dolałam mu do tego troche wody brzoskwiniowej i pije chętniej. Boję się strasznie,bo poczytałam troche w necie i piszą, ze to może byc niebezpieczne dla dziecka. jak na złośc mąż musiał wyjechać, wróci jutro, a ja zostałam z tym sama i panikuję. Jutro z rana chyba znów pójdę do lekarza, najwyżej weźmie mnie za wariatkę

No tak na biegunke. Pisalam z rozmachu bo moj do tego zawsze ma biegunke :-( Sluchaj, jak czujesz ze cos cie gnebi to pewnie ze podejdz do lekarza. Lepiej byc wariatka niz wyladowac na kroplowie w szpitalu.

Gość gość
Spokojnie, jutro bedzie trzecia doba. Takie 3 dni dziecko ma prawo miec infekcje. Zobaczysz co dalej. Powinno bycblepiej. Ale ja juz bym powiedzmy nie jutro ale pojutrze zrobila badania, bo pediatra co moze powiedziec? Zycze zdrowka

Gość autorkaa
Wiecie co, przed chwilą przeczytałam, że trzydniówka może miec takie objawy. Może to jest przyczyną...jeśli tak, to jutro powinno wszystko ustąpić. Zobaczymy...

Gość gość
Flore bakteryjna sie podaje tez

Gość gość
Mój syn przechodził takie coś jak miał dwa lata i trwało to długo, ponad tydzień. Tyle że miał wymioty i straszną biegunkę i bardzo wysoko gorączkował. Ale ogólnie był w dobrym stanie, więc leczyliśmy się w domu. Uważam, że z jednej strony takie coś może się zdarzyć jak widać na przykładzie moim oraz innych. Ale z drugiej strony jest taka zasada, że powinno się udać do lekarza, jeżeli gorączka przedłuża się powyżej 3 dni, więc na wariatkę nie wyjdziesz. Mogę poradzić abyś odstawiła mleko i jego przetwory o ile podajesz - niewskazane przy wymiotach i gorączce.

Gość gość
Nie, nabiału nie podaję

Gość gość
Aha - i podawaj na zmianę co 3-4 godziny ibuprofen oraz paracetamol, mam nadzieję, że znasz ten sposób? Nie czekaj aż temperatura podskoczy, bo wtedy trudniej ją zbić i męczysz dziecko.

Gość gość
Z mojego doswiadczenia- nie kazda infekcja jest jakas typowa choriba. Mi to nie wyglada ani na grype zoladkowa, ani na trzydnuowke. Zmierzam di tego ze moje dzieci miewaly rozne infekcje, ktore nie zawsze sie daly nazwac zeby wiedziecco dzieckubdolega. Po prostu infekcja. Nie skupiaj sie na wyszukiwaniu ci to konkretnie jest, zalozmy wirus jakis. Jak jutro nie bedzie poprawy(( czegi oczywiscie nie zycze) zrob w czw bad krwi

Gość aautorka
Lekarz przepisał Kidofen duo, połączenie ibuprofenu i paracetamolu. podobno jest silniejszy

Gość gość
22:03 dlaczego wykluczasz trzydniówkę?

Gość gość
To prawda. Mój syn często przechodził takie właśnie kilkudniowe wysokie gorączki, więc później już nie robiło to na mnie wrażenia i też żaden lekarz konkretnie tego nie nazwał. Dlatego raz jeszcze powtórzę - dwa leki na zmianę, ewentualnie okłady w razie potrzeby. Pewnie jakiś wirus.

Gość gość
Nie wiedziałam, że jest taki lek. Ale jak podajesz na zmianę, to wtedy możesz częściej i gorączka tak wysoko nie podchodzi. Ale tutaj to już nie wchodzę w kompetencje lekarza.

Gość gość
Ja 22:03 Nie jestem lekarzem, jestem mama dwojki dzieci. Wg wujka google trzydniowka to pewnie sama goraczka bez wymiotow- tak mi sie kojarzy. I przechodzi sie ja raz. Wiec moje dzieciaki mialyby kilka razy jakbym chciala podciagnac pod trzydniowke. A, no i wysypka jutro by musiala byc. Wiec moje przechodzily rozne kombinacje- wysypka plus giraczka, wymioty plus goraczka wysypka plus wymioty. Nie mialam nazwy choriby, to bez znaczenia. Obserwowalam rozwij sytuacji. Aha, ja wolalam podawac osobno nurofen po 4 godz paracetamol niz kidofen, u mnie dwa osobne leki lepiej dzialaly.

Gość gość
Moja roczna córka właśnie przeszła trzydniowke. Gorączka utrzymywala się 4 dni, trzy dni bardzo zawzięcie , musiałam podawać paracetamol z ibuprofenem na zmianę. Wysypka pojawiła się najpierw na plecach, potem na twarzy i klatce. Do tego dwa razy dziennie rzadkie kupy ale to wszystko zbieglo się z wyrzynajacymi jedynkami.

Gość gość
Ja wspominałam wcześniej o dwulatku- my też dostaliśmy ostatecznie nifuroksazyd i pomogło. Lekarz mi to zalecił, nie wiedziałam, że to dla starszych.

Gość gość
Ja z 22;03 Nifuroksazyd mozna od niemiwlaka podawac, ale jest na recepte w zawiesinie. Od 6 lat jest w tabl bez recepty

Gość gość
Dziękuję wam za wszystkie odpowiedzi. Jutro po wizycie u lekarza dam znać co i jak. Fajnie, że na kafe są jeszcze normalne i pomocne osoby.

Gość gość
Ja 22:03 Obys jutro wstala i maluch bez goraczki, badz z wysypka i duzo zdrowka zycze

Gość gość
Autirko i jak dzis?

Gość aautorka
Wczoraj cały dzień było ok. Żadnych wymiotów i temperatura max 36,9 więc pomyślałam, ze już po wszystkim i odpuściłam lekarza. Dopiero około 20 znów podskoczyła do 39. Do tego straszne ataki suchego kaszlu przez całą noc, takie aż zbierało mu się przez nie na wymioty, plus pocenie się. Właśnie jesteśmy po wizycie u lekarza i nic widzi żadnej przyczyny nawracającej temperatury. Dostałam skierowanie dla małego na crp, mocz i morfologię. Dziewczyny ja chyba zwariuje z nerwów.

Gość gość
A te badania to kiedy zrobisz? Jutri sobota, mozna u Was w sobote? A jak teraz maly?

Gość gość
gość dziś -co ty piszesz przecież jutro piątek dopiero a nie sobota. :)

Gość aautorka
Jutro jest piątek więc bez problemu. Chciałam dziś je zrobić , ale lekarz mówil, ze najlepiej z porannego moczu, a na wizycie młody już był po siusianiu. Teraz jest ok, syrop przeciwgorączkowy działa i synek bawi się normalnie, apetyt też ma. Gdyby nie ta nawracająca temperatura to na oko zdrowe dziecko.

Gość gość
Ale mi sie pomylilo!!!!! To dobrze ze maly ma.dobre sampoczucie

Gość gość
Nie chce cię straszyć ale wyglada mi to na zapalenie płuc. Jeśli możesz i chcesz zrób mu rtg płuc