Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie odnośnie słoiczków

Polecane posty

Gość gość

Zabieram się za rozszerzanie diety. Dostęp do ekologicznych warzyw będę mieć dopiero za jakiś czas, więc postanowiłam zacząć od słoiczków. Zastanawia mnie jednak taka rzecz. Jak sama ugotuję np. marchewkę i zmielę to ma ona taki jasno pomarańczowy kolor. Marchewka ze słoików jest ciemnopomarańczowa, wręcz czerwona. Pisze 100% marchew. Czy ktoś się orientuje dlaczego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zwłaszcza z Bobovity i Gerbera. Z Hippa ma trochę bardziej rzeczywisty kolor

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dodatkowo te słoiczkowe marchewki jak poplamią ubranie, to nawet odplamiacz nie spiera ich :O a te zwykłe normalnie się spierają. Ja słoiczki podawałam tylko awaryjnie i na samym początku, bo trudno ugotować coś na 2-3 łyżeczki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Autorka. Ja nie planuję karmić słoikami. Ale dostęp do sprawdzonych warzyw będę mieć za jakieś 2-3 tygodnie dopiero, więc zaczynam od słoików. I już na starcie mam wątpliwości jeśli chodzi o ten kolor

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zaprawiają je pastą do butów :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
warzywa gotowane na parze trzymaja intensywny kolor. nie tylko marchew, ale np. taki brokul tez.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Matki zazwyczaj rozgotowują warzywa na paćkę. Wtedy tracą one i kolor, i wartości odżywcze. Warzywa w słoiczkach mają określony czas gotowania, który jest minimalny, żeby stracić jak najmniej witamin. I kolor też im pozostaje. Inna sprawa, że istnieją różne odmiany warzyw. Ty może masz żółtą marchewkę w ogrodzie a sąsiad prawie czerwoną, bo z innych nasion.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No właśnie gotuję na parze. Marchewka nawet jak jest surowa to nie ma żywo pomarańczowego koloru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Takiego wręcz bym powiedziała czerwonego. Nigdy takiej marchewki na żywo nie widziałam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mi się jakoś spiera marchewka zawsze. Wystarczy zaprac w zimnej wodzie od razu z szarym mydłem a nie czekać trzy dni do następnego prania. Nawet jagody i truskawki schodzą z ubrań.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×