Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jaka jest roznica pomiedzy tymi dwoma slowami?

Polecane posty

Gość gość

Czesc, Ostatnio ciagle zastanawiam sie jaka jest roznica pomiedzy slowami "zsikac" i"posikac". Czy znalazlaby sie jakas madra dusza ktora bedzie mi to w stanie wytlumaczyc? Bardzo mi na tym zalezy Bo ostatnio zdazyla mi sie przykra historia i nie wiem jak mam ja opowiedziec najblizszym znajomym....

Gość gość
Miodek ci wyjasni.

Gość gość
zsikać się - mimowolnie, znienacka, niechcący np. ze strachu posikać - wiedząc, że zaraz się będzie sikać, bo np. nie sikałaś 36h, ale się oblałaś, tzn. jesteś fajtłapą

Gość gość
a i jeszcze mamy obsikać - można siebie lub kogoś, ale to już zawsze celowo i z rozmysłem

Gość gość
Jeszcze ktos?

Gość gość
1. Zsikać i posikać sa bardzo bliskoznaczne, oba znaczą "nagle, niespodziewanie lub wbrew własnej woli oddać mocz". Pierwsze slowo jest bardziej... "chłopskie", czyli tak mówią niższe warstwy spoleczne o niższym wykształceniu lub osoby wywodzące sie z takich warstw. 2. Natomiast słowo "obsikać" ma inny sens niż podany przez forumowicza powyżej. Obsikać siebie lub kogoś znaczy "zmoczyć coś lub kogoś moczem, celowo lub przypadkowo"

Gość gość
Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ona