Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Malwina 17 lat

Dlaczego ludzie tak reagują na jedynaków?

Polecane posty

Gość Malwina 17 lat

Sama jestem jedynaczką. Kiedy ktoś pyta czy mam rodzeństwo to zawsze odpowiadam, że tak. Ale ludzie bardzo dziwnie na to reagują. Albo nie wierzą pytając "naprawdę"? Albo patrzą z politowaniem, lub podśmiewają się. To dla mnie przykre. Czuję się gorsza, że nie miałam rodzeństwa. Czasami odczuwam to jakby to, że jestem jedynaczką było moją winą. Bo ludzie nie patrzą krzywo na rodziców co mieli 1 dziecko tylko zawsze się obrywa temu dziecku. Czasami mam z tego powodu wyrzuty sumienia, że jestem gorsza od innych.

Gość gość
wiesz co a ja mam rodzeństwo ,ale ze względu na dorastanie w ciężkic warunkach nie utrzymujemy kontaktów już od 15 lat matki nie chce znać ojca nie mam nie żyje i czuję się strasznie samotna jedynym promkiem są moje dzieciaki :-) których ma aż kilkoro nie będę tu pisać ile bo jest potworny hejt na wielodzietne :-(

Gość gość
Ja też jestem jedynaczką i tylko dlatego byłam nielubiana w podstawówce. Dzieci mnie nie lubiły bo zawsze myśleli że mam lepiej od nich, bo mam pokój i wszystko tylko dlatego itd później wszystko minęło i przyjaciół mam dużo. Ale też pamiętam ten wzrok z politowaniem. Jak bym była chora. Teraz mam wywalone

Gość gość
Rozumiem Cię doskonale! W ogóle się nie przejmuj bo nie warto! Mam 15 lat i jestem jedynaczka. Krew mnie zalewa gdy ludzie mówią, ze będę miała w życiu ciężko itd. Moim największym hobby jest pomaganie innym - nie jestem samolubna (głupie stereotypy o jedynakach) Trzeba olac odcinki trzymaj się :-*

Gość gość
Takie kity wciskają zaniedbane dzieci mające kilkoro rodzeństwa. Jedynactwo to najlepsza forma rozwoju dziecka.

Gość gość
Ja tam spotykałam w swoim otoczeniu wielu jedynaków. Nie czułam się gorsza z powodu jedynactwa, ale z powodu braku ojca już tak.

Gość gość
nie samotność nie jest fajna :-( jak rodzice giną w wypadku :-(

Gość gość
Co tu robia 17 I 15 latki ja sie pytam.....

Gość gość
Ja też jestem jedynaczką, rocznik 89, w podstawówce i gimnazjum tylko ja i jeszcze jedna dziewczyna w klasie nie miały rodzeństwa...zawsze chciałam mieć rodzeństwo ale moi rodzice się rozwiedli więc nie było szans ;) Teraz sama mam córkę 8 miesięczną i na pewno będę się starać o drugie. nie chciałabym żeby moja córka była sama mam nadzieję, że w przyszłości będzie miała dobry kontakt z rodzeństwem.